• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maletić za MONDO: "Presrećan sam zbog Celja, vežu me divne uspomene"

Autor Dragan Šutvić

Nekadašnji fudbaler banjalučkog Borca se u razgovoru za MONDO prisjetio svog boravka u Celju, koje je sinoć po prvi put postalo šampion Slovenije

 Darko Maletić MONDO titula Celje Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Slovenija je sinoć dobila novog šampiona, a prvog od 2010. godine koji se ne zove ni Maribor ni Olimpija!

Do titule su, senzacionalno, došli fudbaleri Celja, koji su šampionat okončali uz 69 bodova, odnosno dva više od trofejnih slovenačkih klubova, i u 101. godini rada kluba ostvarili najveći uspjeh.

Možda će vas zanimati

Celjani su sinoć, u posljednjoj rundi, u direktnom okršaju za tron odmjerili snage sa Ljubljančanima i na kraju remizirali rezultatom 2:2, što je bilo sasvim dovoljno da Celjem odjekuje šampionska pjesma.

Do sada je najveći uspjeh ovog kluba, kad je u pitanju slovenačka liga, bilo osvajanje drugog mjesta. Dogodilo se to dva puta, 2003. i 2015. godine, a u prvom slučaju, član kluba bio je nekadašnji fudbaler banjalučkog Borca Darko Maletić, koji u razgovoru za MONDO nije krio radost nakon vijesti koje su prošle večeri stigle iz Slovenije.

"Navijao sam svim srcem i drago mi je da je ekipa Celja po prvi put u istoriji postala šampion Slovenije. Tamo sam igrao od 2002. do 2004. godine i nosim samo super uspomene. Imam dosta kontakata, trener golmana Amel Mujčinović je moj bivši saigrač, baš kao i sadašnji pomoćni trener Robert Koren. Dosta ljudi iz tog perioda dok sam bio u Celju radi sada u klubu, na pripremama u Antaliji smo bili hotel do hotela pa smo imali vremena i mogućnosti da se družimo. Stvarno sam presrećan zbog njihovog uspjeha, u Celju sam proveo nezaboravne dvije godine. Ja, nažalost, nisam imao tu sreću da budem prvak sa Celjem jer smo u sezoni 2002-03 prokockali šansu za titulu u pretposljednjem kolu, dok smo u finalu Kupa ostali bez trofeja zbog manjeg broja golova u gostima", rekao je Maletić na početku razgovora za MONDO.

U toj sezoni titulu je uz pet bodova prednosti osvojio Maribor, dok je u finalnom dvomeču Kupa uspješnija bila "stara" Olimpija.

"U početku, kad sam tek stigao, bio sam malo spektičan jer sam stigao iz bečkog Rapida, a Celje je dosta manji klub od Austrijanaca, to se ne može porediti. Međutim, stvarno smo u toj sezoni imali odličnu ekipu. Igrao je Robert Koren, koji je bio kapiten Slovenije na Svjetskom prvenstvu, pa Dragan Čadikovski… Zaista smo imali super tim, odličnu atmosferu, i malo nam je nedostajalo da uzmemo bar jedan trofej."

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Zanimljivo, za rivala u finalu Kupa igrali su, između ostalog, Darkov kasniji trener u mostarskom Veležu Nedim Jusufbegović i legendarni Robert Prosinečki.

"Da, Nedim i Robert su tada bili igrači Olimpije. Baš je Prosinečki dao evro-gol u revanšu iz 'slobodnjaka' u Celju i to nam je faktički oduzelo priliku da osvojimo Kup. Nismo u tom dvomeču poraženi, ali nismo uspjeli da stignemo do trofeja jer je prvi meč u Ljubljani završen 1:1, a drugi u Celju 2:2. Naravno, sa Nedimom sam se često prisjećao anegdota iz tog vremena, i on je govorio da je Celje tad možda igralo i najljepši fudbal u Sloveniji, ali eto, nešto nam je falilo da bar jednim trofejom zaokružimo sezonu."

Utjeha je bio nastup u kvalifikacijama za tadašnji Kup UEFA, u kojima je Maletić postigao i jedan gol – u prvoj utakmici prvog pretkola, protiv Belasice.

"U prvom pretkolu Kupa UEFA smo izbacili Belasicu, a kasnije smo se namjerili na Makabi iz Haife, protiv kojeg smo bukvalno do posljednjeg minuta revanš utakmice imali produžetke u rukama, ali smo na kraju nesrećno primili pogodak i ispali. Međutim, meni kao mladom igraču je igranje u Celju mnogo značilo jer su ti nastupi značili potpunu afirmaciju, a sam podatak da sam se 2004. godine prodao u Zenit dovoljno govori o kvalitetu ekipe koje smo imali, ali i o mojim partijama."

Ekipa Celja će nastupiti u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali loša vijest za ovaj klub je da neće biti nosilac.

"Celje je jedan mali klub koji uglavnom živi od transfera igrača, tako je bilo i u mom periodu. Ja sam praktično bio tad jedan od najstarijih igrača, niko nije imao više od 23 godine. Baziraju se uglavnom na mlade momke i potom prave veoma dobre transfere, a pročitao sam već da će veliki broj igrača iz ove ekipe napustiti Celje, pa je nepoznato u kakvom će sastavu dočekati te evropske kvalifikacije. Teško je očekivati velike stvari, ali želim im sreću i nadam se da će dogurati što dalje. Nešto više u kvalifikacijama za Ligu šampiona teško mogu da ostvare, ali u kvalifikacijama za Ligu Evrope možda imaju veće šanse", zaključio je Maletić.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC