• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važan dopis UEFA stigao u srpske klubove: Gdje ćete igrati, ako zatreba?

Autor Milutin Vujičić

Šta ako srpski fudbaleri ne budu mogli da uđu u zemlju kluba s kojim su spojeni na žrijebu? Šta ako u kvalifikacijama dobiju rivala koji ne može da uđe u Srbiju? UEFA preduzima sve mjere...

 UEFA-zrijeb-kvalifikacije-Liga-sampiona-i-Liga-Evrope-neutralni-teren-Zvezda-Partizan-Vojvodina-TSC Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

UEFA je zbog pandemije korona virusa donijela niz odluka koji su promijenili dosadašnje kvalifikacije za njihova dva glavna takmičenja - Ligu šampiona i Ligu Evrope. Igraće se samo jedan meč do plej-ofa, domaćin će biti određen žrijebom, ali ni to nije sve...

Zbog komplikovane situacije i zatvaranja granica jasno je da nije moguće neometano kretanje. Šta bi se desilo u slučaju da se "spoje" klubovi iz zemalja koje su jedni drugima uskratili ulazak?

Možda će vas zanimati

UEFA je zato poslala dopis Crvenoj zvezdi, Partizanu, Vojvodini i TSC (kao i svim drugim klubovima u kvalifikacijama) u kojima ih obaviještava da moraju da popune dokument u kome treba da navedu evropske zemlje u koje državljani Srbije mogu da uđu bez ograničenja.

UEFA zahtijeva najnovije podatke (ili će koristiti svoje koji bi mogli i da se obiju o glavu klubovima) i njima će se voditi dan prije žrijeba kada bude pravila podgrupe za žrijeb, ako to bude imalo smisla.

Ako se ograničenje kretanja odnosi na gostujući tim, onda bi domaći tim morao da predloži alternativni stadion na kome bi meč mogao da se igra, a ukoliko to ne uspije da uradi - onda će domaćin izgubiti službenim rezultatom.

Takođe, ako gostujući tim ne može da putuje u zemlju domaćina zbog ograničenja svoje države - opet će domaćin predložiti alternativni stadion, a UEFA će dati konačnu riječ.

Ko odbije da igra na alternativnom terenu i u tom slučaju izgubiće takođe službenim rezultatom.

Izvor: Guliver, Christof Koepsel/Bongarts

Takođe, ako klubovi ne budu dali adekvatne informacije UEFA o ograničenjima kretanja, onda će UEFA donijeti konačnu odluku o mjestu domaćinstva, a ko ne posluša njihovo rješenje - kao što je već jasno - izgubiće službenim rezultatom. Klubovi mogu sami da se dogovore oko neutralne lokacije, ili da čak zamijene domaćinstvo, ali samo uz amin UEFA.

Znamo da je veoma konfuzno, ali vjerujte da se tek sada komplikuje...

Ako poslije "dedlajna" koji je UEFA propisala dođe do promjene ograničenja kretanja koja spriječava održavanje utakmice - klub čija je zemlja propisala ova pravila izgubiće službenim rezultatom.

Ako neko od igrača bude pozitivan - utakmica će se odigrati sve dok je 13 fudbalera sa "A" liste na raspolaganju treneru (nisu u obaveznom karantinu). Ako nemaju dovoljno igrača, onda će utakmica biti odložena. Ukoliko ne bude mogla da se odigra u roku - tim koji ne bude mogao da igra izgubiće službenim rezultatom.

Interesantno je da će UEFA sama odrediti ko se kvalifikovao u grupnu fazu dva takmičenja ako ne bude moguće da se završe kvalifikacije usljed pandemije korona virusa.

Crvena zvezda još ne zna da li kvalifikacije za Ligu šampiona počinje od prvog ili drugog kola, dok je za sada jasno da će Partizan i TSC početi od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Što se tiče Vojvodine, ona će od drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, možda čak i od trećeg.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC