• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Bajern postao najubojitija mašina Evrope: Zvali su ga "Her Flik", a on stvorio tim koji ne prašta!

Autor Dušan Ninković

Možemo li sve ono što se sinoć desilo pripisati Hans-Diteru Fliku?

 Hans-Diter-Hansi-Flik-trener-Bajern-naslednik-Niko-Kovac-Liga-sampiona-tim-koji-ne-prasta Izvor: Getty Images/Alexander Hassenstein, Alexander Hassenstein/Getty Images Europe

Polufinale Lige šampiona nije nikakvo čudo za Bajern iz Minhena. Taj tim mora da bude u vrhu evropskog fudbala, ubedljiv je u nemačkom prvenstvu i veće je iznenađenje kada ne osvaja trofeje nego kada to radi.

Pitanje da li bi ih ove sezone bilo da je Niko Kovač ostao na klupi Bavaraca.

Možda će vas zanimati

Kada je Bajern deklasiran u Frankfurtu, od Ajntrahta koji nije imao sjajnu sezonu, hrvatski trener je podneo ostavku. Otišao je iz kluba koji je u tom trenutku bio u priličnom rasulu, sa četiri boda zaostatka za liderom i sa igračkim kadrom za koji su mnogi mislili da je odavno prebacio zenit.

Nekoliko fudbalera u poznim igračkim godinama, nekoliko koji se često bore sa povredama, nekoliko njih kojima Kovač nije našao poziciju... I sada, desetak meseci kasnije, je sve drugačije.

Od meča protiv Olimpijakosa, koji mu je bio trenerski debi, pa do lekcije Kikeu Setijenu i Barseloni, Bajern je prošao jedan veoma miran, ali dugačak put.

Izvor: Getty Images/Pool, Pool/Getty Images Europe

Bilo je potrebno sastaviti tu grupu igrača koja je delovala kao razbijena banda, bilo je potrebno uključiti u ekipu neke igrače koji nisu uspevali da pronađu minute u prvom delu sezone.

Sada taj tim deluje kompaktno, brzo i napadački, uvek željan da vam postigne gol. Uostalom, to smo videli u Beogradu protiv Crvene zvezde, to je video Čelsi u dvomeču, a to je, da budemo pošteni, video i Totenhem, ali još od onog Kovačevog Bajerna, kom je to bio najbolji meč.

Jedini problem koji je Hans-Diter Flik imao u dosadašnjem mandatu na klupi nemačkog šampiona bio je niz od dva prvenstvena poraza. Nakon što su ga savladali timovi iz Leverkuzena i Menhengladbaha, Bajern je pao na sedmo mesto. Tu je dočekao 15. kolo Bundeslige, a od tada do kraja sezone remizirao samo jednom, uz sve ostale pobede!

Flik je izabrao svoju startnu postavu i nje se čvrsto držao. Nove uloge u timu su dobili Džošua Kimih, koji je češće igrao u veznom redu, Tijago Alkantara, svojevrsni kvoterbek Bajerna, Tomas Miler, koji je oživeo karijeru i Leon Gorecka, koji verovatno ne bi umeo da vam opiše šta sve igra, ali to radi sjajno.

Bajern je sada grupa igrača koji mogu da igraju na dve, a ponekad i na tri pozicije u timu i da se ne vidi nikakva razlika. Jedini siguran je Robert Levandovski, koji je zakucan u napadu, dok se sve oko njega pomera.

Izvor: Getty Images/Handout, Handout/Getty Images Europe

Tako više nije važno da li je Miler u sredini ili desno, da li je bek Kimih ili Pavar, da li je Alaba na beku ili štoperu i ko će mu biti partner, ako je u srcu odbrane.

Sve je nevažno, osim toga da Bajern melje.

Koliko je brzo Bajern shvatio da je Hans-Diter Flik, tvorac ovog čuda od ekipe Bajerna, pravi izbor, pokazuje i ugovor.

Preuzeo je tim početkom novembra, sredinom novembra su rekli da neće tražiti trenera do kraja sezone, a zatim mu u aprilu ponudili saradnju do 2023. godine.

Naravno, pristao je. Zašto ne bi, pa to je njegov klub. Za one koji ne znaju, Hansi Flik je pet sezona, od kojih su četiri završene titulom, svoje igračke karijere proveo baš u Bajernu.

Bavarci nisu bili šampioni Evrope od 2013. godine, a to im je i jedina titula u poslednjih skoro pa dvadeset godina. Veliki izazov će im biti meč polufinala, u kom tek treba da saznaju protivnika, ali je Hansi Flik, nekadašnji pomoćnik Joakima Leva, na dva koraka od evropske titule.

Kad smo kod Joakima Leva, sećate se one katastrofe Brazila na Mundijalu u njihovoj zemlji? Nojer na golu, Boateng i Miler u ekipi... Pa, učestvovao je i Hansi, kao pomoćni trener u reprezentaciji. Izgleda da su ubedljive pobede i stvaranje ubojitih mašina njegova strast.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC