• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta Leo Mesi zna, a Barselona krije: Sezona 2019/20 nije gotova!

Autor Nikola Janković

Dok se javnost već bavi Mesijevim sledećim klubom, malo koga i dalje interesuje kako će biti okončan njegov odnos sa Barselonom. Onog trenutka kada je poslao "burofax", Argentinac je znao šta radi i zašto baš tako.

 Mesi-klauzula-burofax-spor-sa-Barselonom-i-transfer-u-Siti-Sezona-2019-20-i-dalje-traje Izvor: DAVID RAMOS/GETTY IMAGES EUROPE

Neizvesnost oko toga kako će se završiti odnos između Lea Mesija i Barselone i dalje traje.

Dok se javnost već bavi izborom najboljeg fudbalera sveta za nastavak karijere, malo ko je i dalje zainteresovan za ugovor koji Argentinac ima sa katalonskim klubom i njegove odredbe, odnosno klauzule.

Možda će vas zanimati

U utorak uveče, javnost je saznala da je Mesi "burofaksom" obavestio klub u koji je došao pre 20 godina, da namerava da iskoristi klauzulu unetu u produžetak saradnje 2017, a prema kojoj ima pravo jednostrano da raskine saradnju i ode slobodno, bez obeštećenja.

Izvor: MICHAEL REGAN/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

U prvi mah pojavile su se dve interpretacije ove klauzule, odnosno do kada ona mora biti ispoštovana. Katalonski listovi, bliski Barseloni, zauzeli su stav da je to 10. jun i da posle toga ovo pravo prestaje da važi. To je predsednik Đozep Marija Bertomeu naglasio više puta.

Međutim, prestoničke redakcije, bliže Realu, češće koriste drugu konstrukciju - da je Mesi bio u obavezi da obavesti klub o svojoj odluci najkasnije 20 dana do kraja sezone.

Do pojave koronavirusa, to je godinama unazad bio isti dan - 10. jun, odnosno 20 dana do kraja sezone, 30. juna. To je i datum do kada važe ugovori, često ćete i pronaći zvanične podatke da nekome ističe saradnja 30. juna te i te godine.

Već 1. jula počinje nova sezona, otvara se prelazni rok, dogovoreni transferi postaju zvanični, itd.

Slično je i sa 31. decembrom, odnosno 1. januarom, u zemljama koje imaju "kontra" takmičarski ritam u odnosu na evropski.

Ko u eventualnom sudskom sporu ima veće šanse, odnosno čiji su argumenti jači, zavisi isključivo od toga kako je formulisana sama klauzula iz Mesijevog ugovora.

Ako je upotrebljena formulacija "obavezan da se izjasni najkasnije 20 dana do kraja sezone", onda ne da Mesi nije zakasnio kada je to uradio neposledno posle finala Lige šampiona između Bajerna i Pari sen Žermena, nego ima još "fore" da uradi to!

Kako? Prosto.

Izvor: DAVID RAMOS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Formalno-pravno, sezona u španskom fudbalu i dalje traje. Ostalo je da bude odigrana još jedna utakmica, a to je finale Kupa kralja: Real Sosijedad - Atletik Bilbao!

Termin i dalje nije poznat, ali je poznato da je rukovodstvo Fudbalskog saveza Španije, još tokom pauze uslovljene pandemijom koronavirusa, postiglo dogovor sa baskijskim rivalima da istorijski meč ne bude odigran bez publike, već da se sačeka jesen i neka nova prilika.

Pominje se čak da će poslednja utakmica u sezoni 2019/20 biti odigrana za katolički Božić, 25. decembra - šest dana pre nego što najkasnije mora da bude odigrana.

U tom smislu, termin finala Lige šampiona nije bio presudan za Mesijev advokatski tim, kada je procenjena situacija i odlučeno da "burofaks" bude poslat. Fudbaleri u Španiji ugovorima nisu vezani za početak i kraj sezone u evro-kupovima, jer u njima učestvuje tek pet-šest najuspešnijih klubova i to učešće nije zagarantovano, pa važe nacionalna pravila i kalendari koje usvajaju matični savezi.

Istog dana kada je od Bertomeua dobio odgovor da klauzula, nažalost, ne važi više i da je 10. jun davno prošao, zbog čega njegov odlazak košta 700 miliona evra, Mesijev tim se obratio nadležnima u FIFA za pravnu pomoć i zaštitu i počeo otvorio kampanju u medijima tražeći njegov naredni klub.

Zašto? Prosto.

Izvor: DAVID RAMOS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Upravo je FIFA bila ta koja je 8. aprila donela obavezujuću odluku za sve saveze članice, kako Fudbalski savez Srbije, tako i Španije, da svi ugovori između klubova i fudbalera, kao i sve njegove odredbe, nastavljaju da važe do kraja sezone 2019/20 ili početka sezone 2020/21.

Kraja ili početka, utoliko što su neki ugovori vezani za kraj takmičarske sezone, jer je takva praksa u većini zemalja, dok se u nekim zemljama vezuju za datum početka nove sezone, što je u pred-pandemijskom periodu bio 1. jul.

U oba slučaja, bilo da čeka finale Kupa kralja, bilo da je računao od 12. septembra i starta sezone 2020/21 u Španiji, Leo Mesi nije zakasnio da aktivira klauzulu - naravno, iz svog ugla i ugla svojih zastupnika.

Možda i zbog toga popušta polako otpor Bertomeua, koji je danas počeo da udara na moral i čast najvećeg fudbalera u istoriji kluba, rečima:

"Evo, ja ću podneti ostavku, ako Mesi javno kaže da će ostati u klubu".

To je baš mnogo drugačiji stav u odnosu na prvobitnu reakciju na "burofaks". Moguće da su se na "Kamp nou" malo zaračunali i zaboravili da i dalje nije odlučen osvajač Kupa kralja iz sezone 2019/20.

Videćemo…

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC