• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajern demolirao Šalke na otvaranju 58. sezone Bundeslige: Publika u Minhenu nije mogla da vidi magiju Sanea i Gnabrija!

Autor mondo.ba

Bavarci su u petak silovito krenuli u odbranu titule!

 Bajern - Šalke, Bundesliga, 1. kolo, 2020/21 Izvor: Alexander Hassenstein/Getty Images Europe

Minhenski Bajern je prošle sezone osvojio sve što se osvojiti moglo - osmu uzastopnu "salataru" (ukupno 30) u Bundesligi, trofej u Kupu Njemačke i na kraju Ligu šampiona, a novu sezonu je započeo onako kako je i navikao s obzirom da nikada nije poražen u uvodnim mečevima u Bundesligi od 2002. godine (14 pobjeda, četiri remija).

Možda će vas zanimati

Gosti iz Gelzenkirhena su prije skoro deceniju posljednji put savladali Bajern u Bundesligi i to na "Feltins Areni" (2:0), a u Minhenu su slavili daleke 2011. godine, doduše u okviru Kupa Njemačke (0:1). Od tada su na više od 20 utakmica uspjeli samo tri puta da izvuku neriješeno!

Ali, ne i u petak uveče na otvaranju 58. sezone Bundeslige kada su popili "osmicu"!

BAJERN - ŠALKE 8:0 (3:0)

Bavarci su pitanje pobjednika riješili već u 30. minutu kada je na semaforu "Alijanc Arene" pisalo 3:0 u korist domaćeg tima, da bi u nastavku potpuno demolirali "kraljevsko-plave" iz Gelzenkirhena! Nazaslužniji za "osmicu" bio je trostruki strijelac Serž Gnabri i povratnik u njemački fudbal Liroj Sane, koji je na debiju postigao pogodak svom "matičnom" klubu uz dvije asistencije.

Izvor: Alexander Hassenstein/Getty Images Europe

Najprije je Gnabri sa ivice kaznenog prostora pogodio mrežu "kraljevsko-plavih" nakon sjajne lopte Jošue Kimiha, da bi u 19. minutu Tomas Miler vratio povratnu za Leona Gorecku, a on sa praktično istog mjesta pogodio mrežu Ralfa Farmana.

Prvi golgeter prošle sezone Robert Levandovski je potom propustio nekoliko odličnih šansi za Bajern, ali je u 30. minutu najprije izborio, a onda i sigurno realizovao penal poslavši golmana Šalkea u jednu, a loptu u drugu stranu - 3:0.

Do odlaska na odmor, Bajern je mogao do vrha napuni mrežu Farmana, koji se vjerovatno osjećao kao da je u streljani poslije prilika koje su propuštali Levandovski, Kimih i Gnabri što je jako naljutilo trenera minhenskog kluba Hansija Flika, koji je pred početak meča zbog "triplete" primio nagradu za najboljeg stratega, zajedno sa Levandovskim, kao najboljim igračem Bundeslige.

Izvor: ALEXANDER HASSENSTEIN/BONGARTS

Svih 16 njemačkih pokrajina dozvolilo je navijačima da se vrate na stadionu u kapacitetu od 20 odsto, osim grada Minhena, koji nije pristao na povratak publike, pa je i večeras "Alijanc Arena" bila prazna.

Meč je pored toga obilježio i povratak Leroja Sanea u njemački fudbal i to baš protiv njegovog prvog profesionalnog kluba, za koji je debitovao u aprilu 2014, da bi poslije dvije sezone prešao u Mančester siti. Sada se ponovo vratio u Bundesligu i obukao "desetku" Bajerna.

Izvor: Alexander Hassenstein/Getty Images Europe

U nastavku, Sane je bio asistent za četvrti i peti pogodak bavarske ekipe nakon sjajnih solo prodora, pa Gnabriju nije bilo teško da kompletira prvi "het-trik" u njemačkom prvenstvu u karijeri.   

Igrao se 70. minut kada je Levandovski u maniru Kristijana Ronalda asistirao Tomasu Mileru za 200. gol u karijeri za Bajern, a samo  minut kasnije, Kimih je teledirigovanom loptom omogućio i Saneu da se upiše u strijelce poslije kontranapada.

Internacionalac iz Bosne i Hercegovine Vedad Ibišević debakl svog novog tima je gledao sa klupe za rezervne igrače Šalkea.

Ni tada "Her Flikov" tim nije želio da stane, već je u 80. minutu engleski tinejdžer Džerom Musijala (17), koji je ušao s klupe umjesto Gnabrija, postao najmlađi strijelac u istoriji Bajerna naslijedivši Rokea Santa Kruza.

BAJERN: Nojer - Pavar, Šule, Alaba, Dejvis - Kimih, Gorecka - Gnabri, Miler, Sane - Levandovski. Trener: Hansi Flik

ŠALKE 04: Trajekt - Rudi, Kabak, Stambuli, Očipka - Serdar, Bozdogan, Bentaleb - Harit, Ut - Pasijensija. Trener: David Vagner

BUNDESLIGA 1. KOLO

Bajern - Šalke 8:0 (3:0)
/Gnabri 4, 47, 59, Gorecka 19, Levandovski pen 31, Miler 70, Sane 71, Musijala 81/

Subota, 15.30

Ajntraht Frankfurt - Arminija Bilefeld
Keln - Hofenhajm
Štutgart - Frajburg
Union Berlin - Augzburg
Verder Bremen - Herta
Borusija Dortmund - Borusija - Menhengladbah (18.30)

Nedjelja

RB Lajpcig - Majnc (15.30)
Volfsburg - Bajer Leverkuzen (18.00)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC