• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kataklizma evropskih klubova: Igrali Evropu, ali moraju da vrate skoro 600 miliona evra!

Autor Pavle Knežević

FIFA procjenjuje da će se gubici podići na četiri milijarde evra za dvije godine!

 UEFA-evropski-klubovi-vracaju-600-miliona-evra-tv-prava-gubici-korona-virus Izvor: DAVID RAMOS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Najbolji evropski klubovi već su teško finansijski pogođeni pandemijom korona virusa, a sad su pretrpjeli novi, težak udarac.

Predsjednik Evropske asocijacije klubova, Andrea Anjeli rekao je danas da će klubovi koji su prošle sezone igrali Ligu šampiona i Ligu Evrope, ali i UEFA morati televizijskim kompanijama da VRATE 575 miliona evra!

Možda će vas zanimati

Anjeli je dodao i da će morati da se oduže pregovori o formatu i strukturi vodećih evropskih takmičenja dok se klubovi ne oporave finansijski. U upravo završenoj sezoni, od četvrtfinala se igrao jedan meč za prolazak dalje.

Klubovi su pretrpjeli velike finansijske udare u posljednjih šest mjeseci jer su morali da igraju bez publike.

Finansijski će vjerovatno najbolje proći engleski klubovi, jer oni već dobijaju ogromne količine novca od prodaje TV prava, dok će velikani širom Evrope vjerovatno biti prinuđeni na prodaje igrača ispod cijene da bi ostali koliko-toliko likvidni.

Jedan od najboljih primjera tu je šampion Evrope iz 2018, Real Madrid, koji je prodao Hamesa Rodrigesa Evertonu za samo 25 miliona evra u pokušaju da se iščupa iz "bule".

Anjeli, koji je i predsjednik Juventusa, ocijenio je da je budućnost mnogih evropskih klubova vrlo tmurna.

"Suočavamo se sa prihodom koji je manji za otprilike četiri milijarde evra u naredne dvije godine, prema procjenama FIFA, a 90 odsto tih gubitaka snosiće klubovi. Već smo vidjeli neke vrlo velike povraćaje glavnim emiterima, kako na domaćem, tako i na međunarodnom nivou", kazao je član moćne italijanske porodice.

Detalji su stvarno zapanjujući.

"U Premijer ligi smo vidjeli povraćaj od 330 miliona funti (364 miliona evra), u Bundesligi je pad od domaćih prava 200 miliona evra, a trenutno smo u procesu završavanja računa sa UEFA, a on će iznositi oko 575 miliona evra za međunarodna klupska takmičenja, a sve je to novac koji se obično distribuira klubovima", objasnio je Anjeli.

Što se tiče srpskih klubova, oni ni izbliza nisu ovoliko ugroženi, jer je novac koji su zaradili daleko, daleko manji, a i pitanje je koliko su uopšte dobili od TV prava.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC