• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslednji poraz pre 82 godine i Mijatovih 7 komada Mađarima: Pobednička tradicija srpskih fudbalera u baražima!

Autor Nikola Lalović

Ako se pogleda tradicija, deluje da srpski tim u meču sa Norveškom nema o čemu da brine.

 Srbija-Norveska-prenos-baraz-Evropsko-prvenstvo Izvor: MN PRESS

Nije puno puta reprezentacija Srbije igrala baraže za ulazak na velika takmičenja, a poslednji baraž koji smo igrali označio je brodolom nekada moćne fudbalske sile. 

Mađarska "laka konjica" je tridesetih godina dominirala svetskim fudbalom, a sve do kraja osamdesetih Mađari su bili respektabilna reprezentacija. Sve dok se nisu sreli sa Predragom Mijatovićem

Poslednji baraž meč koji je neka naša selekcija odigrala bio je duel sa Mađarima u kvalifikacijama za Mundijal 1998. godine. Bila je SR Jugoslavija favorit, ali ukupan rezutlat 12:1 niko nije očekivao. 

U Mađarskoj je bilo 7:1 uz het-trik Predraga Mijatovića, a napadač Real Madrida nije bio ništa manje smrtonosan ni u revanšu. U Beogradu smo pobedili 5:0, a Mijatović je postigao četiri gola!

Možda će vas zanimati

Jedini dvomeč za prolaz na neko veliko takmičenje koji smo izgubili desio se pre više od 80 godina. U kvalifikacijama za SP 1938. godine Grupa 3 se sastojala od Kraljevine Jugoslavije i Poljske. Poljaci su u oktobru 1937. godine pobedili 4:0 na svom terenu. pa gol Blagoja Moše Marjanovića u Beogradu nije bio dovoljan za odlazak na Mundijal. 

Naredni dvomeč za prolaz na Svetsko prvenstvo desio se u oktobru 1949. godine. Posle dve pobede nad Izraelom u prvoj grupnoj fazi sada je usledio dvomeč sa Francuzima. Posle dva puta po 1:1 u oktobru, treći meč igran je na neutralnom terenu u Firenci. 

U regularnom delu bilo je 2:2, a produžetku Čajkovski je doneo trijumf našem timu i odlazak na još jedno Svetsko prvenstvo. 

A uspeli smo da se osvetimo i Poljacima i to 1962. godine. Poljska i Jugoslavija su igrale u kvalifikacionoj grupi sa Islandom, koji se povukao iz takmićenja. Tako je na ove dve ekipe ostalo da odrede ko će ići na veliko takmičenje. 

U Beogradu je bilo 2:1, a u Poljskoj 1:1, pa je tako naš tim otišao dalje. 

Sada nas od 20:45 očekuje meč baraža sa Norveškom, a nadamo se da će izabranici Ljubiše Tumbakovića nastaviti tradiciju pobeda reprezentacije u baražima i dvomečima za odlazak na velika takmičenja.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC