• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sergej ne nosi klavir, on ga svira: MONDO intervju sa učiteljem heroja Srbije - da li SMS vrijedi 100 miliona?

Autor Milutin Vujičić

Malo ko tako dobro zna Sergejeve vrline i mane kao njegov bivši trener Milan Kosanović. Detaljno je za MONDO pričao o njegovoj najboljoj partiji za reprezentaciju Srbije.

 MONDO intervju Milan Kosanović o Sergej Milinković Savić Izvor: Buda Mendes / Staff / Guliver/Getty Images, MNPRESS, Mondo/Stefan Stojanović

Srbija je na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo. "Orlovi" su odigrali najbolju utakmicu u posljednjih nekoliko godina i potpuno su nadigrali Norvežane u Oslu (2:1), baš kada očekivanja naroda nisu bila na vrhuncu.

Pobijedila je Srbija zahvaljući golovima maestralnog Sergeja Milinkovića-Savića i dva sata fudbala bila su dovoljna da se svi ponovo zaljube u reprezentaciju i maštaju kako Srbija osvaja EURO.

"Stalno objašnjavam ljudima euforiju. Ovdje je nenormalna euforija kada se pobijedi. Od 'samo da ne ispadnemo u prvom kolu kvalifikacija', a onda se razočaramo u Ligi šampiona zbog poraza. Juče niko nije očekivao, a onda se prođe! Moramo da budemo strpljivi oko Sergeja", kazao je trener Milan Kosanović u intervjuu za MONDO i poručio da treba biti strpljiv sa veznim igračem Lacija.

Možda će vas zanimati

O lideru Lacija i zlatnom "orliću" sa Novog Zelanda godinama unazad se piše velikim slovima zbog partija u Seriji A, a svi su se pitali kada će tako da zaigra za Srbiju...

"Moramo da ga pustimo da igra. Selektor najbolje vidi gdje se uklapa, vidjećemo da li će biti nosilac u budućnosti, ali treba dosta kockica da se poklopi. Umjetnost je biti selektor".

Popularni "Kosan" bio je pomoćni trener Vladana Milojevića u Crvenoj zvezdi, a i sada radi sa njim u Al Ahliju. Prethodno je ostavio dubok trag u mladim kategorijama reprezentacije i u omladinskoj školi Vojvodine.

Gledajući nastup Srbije u Norveškoj, bio je veoma zadovoljan onim što vidi.

"Mislim da je stručni štab pogodio taktiku odnosno raspored igrača na terenu. Odlično analizirana igra protivnika. Spriječen je direktan fudbal koji Norveška igra uz visok presing i raspored na terenu. Naša formacija 3-6-1 u fazi odbrane, odnosno 3-4-3 u fazi napada, uz krilne igrače Ristića i Lazovića koje Norvežani nisu mogli da riješe. Pokazalo se da igra sa dva špica nije jednostavna ako oni ne učestvuju u fazi odbrane i prave problem ako niste dominantni. A to svi priželjkuju u Srbiji… Naš raspored je obezbedio dobar protok lopte", kazao je Kosanović .

Posebno je pohvalio raspored igrača na terenu uz poruku da su sjajan zadatak napravili Gudelj i Maksimović o kojima se malo priča, a istakao je da su odličnu partiju pružili i svi defanzivci koji su se borili sa snažnim Norvežanima.

"Oni nisu očekivali takvu Srbiju, vjerovatno smo ih iznenadili i Đuričićem, bio je pravo osvježenje za nas. Odmijenio je Tadića, a sjajno je odigrao i Mitar. Nije bilo slabog pojedinca!"

Vezista "orlova" Filip Đuričić u završnici je ostao bez snage i tada je na njegovo mjesto sa klupe ušao "SMS".

Dva minuta kasnije, postigao je gol za vođstvo i obradovao sve u Srbiji, posebno svog učitelja iz dana kada su obojica bili u Vojvodini.

Ako neko zna šta Sergej zna i može, to je Kosanović...

"Gledao sam utakmicu u kafiću. Bili su komentari da gubimo brzinu i tako dalje kada je Sergej ulazio. Imao sam osjećaj da je ritam utakmice pao i da Sergej može da ga promijeni, a zna se njegov kvalitet da je jak na lopti da ima lucidna rješenja, posebno za vezne igrače Norveške koje smo pričali bajke… Uvijek nam je tuđa priča slađa i lakše hvalimo druge nego sebe".

"Da je bilo koji drugi fudbaler dao takav gol - pričalo bi se u cijelom svijetu. Mi stalno pitamo da li je to stvarno mislio, da li je to jasno, mi stalno nešto provjeravamo…", kazao je Kosanović i pohvalio potez stručnog štaba da uvede Milinkovića-Savića zbog skok igre.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Fredrik Varfjell/NTB scanpix

"To je kvalitet Sergeja o kome se malo priča, morate da imate i takav izlaz, na ispucavanju lopte i skoku - odmijenio je tada Mitrovića".

Kosan ima i šta da zamjeri svom igraču.

"Moja kritika ka njemu je sitna - a to je da bi trebalo da bude jednostavniji, ali to je jače od njega. On mora da gurne loptu kroz noge rivalu!",

Drugi njegov gol je potpuna majstorija. O njegovoj "bocki" pričaće se još dugo...

"To ne mogu svi da urade. Htio je da ispadne kolegijalan i da se ne priča o tome, ali od 20 igrača mogli bi samo pojedinci poput Tadića. Zato toliko ti igrači i koštaju, fudbal je kao sviranje klavira - svi ga nose, a samo dvojica sviraju. Nema to u fudbalu da ih deset svira. To su elementi koji su vezani za lucidnost i snalaženje u prostoru. Svi bi šutnuli jako, pa ako prođe - prođe. I golman je očekivao brz udarac, mislio je da će pokriti ugao".

"I to je taj djelić sekunde, to ga krasi još od kada je bio klinac - igrao je sjajno mali fudbal. Donošenje odluka i to što vidi situaciju prije svih, taj djelić sekunde pravi razliku".

Podkast "Sve u 16" gost Milan Kosanović
Izvor: YouTube/MONDO portal

Čuvena je priča da je Sergej Milinković-Savić pomalo bio lijen za treninge, znao je da se sakrije iza drveta i da čeka da se priključi saigračima, a Milan Kosanović je polako vidio kako od njega postaje "zvjerka" od fudbalera.

DA SMO MI TAKO ODIGRALI...

"Mora da se nađe dobar tim, nije samo imate tri špica i - igrajte! Vidjeli ste juče kada Serlot, Holand i King, a jučerašnja njihova igra - da ne kažem neku ružnu riječ - da smo mi tako odigrali bili bismo na stubu srama", kazao je Kosanović i dodao da mu se sviđa raznovrsnost Srbije.

"Shvatio sam to kada je počeo da mijenja navike. Bila je tu ležernost, nije volio da trči, ali geni oca fudbalera i majke košarkašice su govorili da će uspjeti. Govorilo je sve da će biti lucidan igrač… Problem je što mu uvijek traže mane i šta ne valja. Zamislite da smo mi juče imali i analizirali Serlota, rekli 'bi vidi ovog!?' A njega doveo Lajpcig za ogromne pare. Kada je Veljko Paunović prvi put gledao Sergeja protiv Partizana i Zvezde, odmah ga je pozvao u reprezentaciju. Vidio je da u perspektivi može da pokaže mnogo, a mislim da još neke stvari može", kazao je Kosanović i dodao da je reprezentativni fudbal drugačiji od klupskog.

"Često se desi da neko igra dobro u klubu, ali teško je u par dana adaptirati se na novo. Da ne znate da Holand igra u Dortmundu, teško da biste to rekli nakon jučerašnjeg meča?"

Izvor: Guliver/Getty Images/Marco Rosi, Marco Rosi/Getty Images Europe

Sergeja su prvo svi sanjali u dresu reprezentacije, pa kada je počeo da igra onda je bio problem na kojoj poziciji treba da bude, pa je potom bilo komentara da je spor i lijen i da je kao takav nepotreban reprezentaciji…

Možda mu je samo bilo potrebno vrijeme?

"Ne može jedan pojedinac da bude kapitalan. Mi smo se dugo oslanjali na Tadića i pokazalo se da to nije dobro. Fudbal je timska igra i ne može jedan igrač da igra u vrhunskoj formi sve vrijeme. Maksimović je ušao na mala vrata, postao važan šraf, a ta pompa koja se stvarala oko ulazaka 'zlatnih orlića' u reprezenaciju je bila prevelika. Prevelika su očekivanja. Zna se kakva je hijerahija i svima treba dati podršku i osuditi kada nisu dobre partije", poručio je Milan Kosanović.

Da li je Sergej fudbaler od 100 miliona evra?

"Haha, ja to pitanje stalno dobijam i na njega odgovaram pitanjem. Da li je Dembele igrač za više od 100 miliona evra? Da li je Kutinjo igrač za više od 100 miliona? Igrač vrijedi koliko se na tržištu dobije za njega i to je to. Pričati o tome je suvišno. Počeli smo da pričamo o fudbalu samo kao da su pare u pitanju. Igramo za sedam miliona, igramo za 15… Kao samo da se o tome priča, porede se igrači po vrijednosti, umesto da pričamo o rezultatima i taktici".

"Ja bih volio da plate lijep novac za Sergeja jer to pokazuje njegov kvalitet i to će poboljšati uslove, a vrednovaće se i drugi igrači njegovog tipa", zaključio je Kosanović.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Fredrik Varfjell/NTB scanpix

Podsjetio je osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu do 20 godina da je Sergej na tom turniru osvojio bronzanu loptu, a da su ispred njega bili Adama Traore i Danilo Pereira, ali da nisu napravili ni blizu takve karijere.

Sergej Milinković-Savić je profil igrača kakvog bi mnogi treneri poželjeli u svojim klubovima, a samo je pitanje trenutka kada ćemo vidjeti transfer koji se dugo najavljuje…

"Ne volim da pričam o ciframa, ali ako je neko postigao toliko golova u Italiji, ako su svi vezisti koji su otišli u Inter i Juventus plaćeni oko 50-60 miliona evra, ako je tu i njegov fizički potencijal i model veznog igrača koji kaže da ima snagu, skok i udarac - onda je sve jasno!", zaključio je Milan Kosanović u opširnom razgovoru za MONDO.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC