• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SMS koji Srbija čeka 20 godina: Hrabra pobeda u Norveškoj, "orlovi" za EURO u Beogradu!

Autor Milutin Vujičić

Bili smo bolji čitav meč, stvarali smo šanse i na kraju apsolutno zaslužili pobedu. Ipak, posao nije još završen...

 SMS koji Srbija čeka 20 godina: Hrabra pobeda u Norveškoj, "orlovi" za EURO u Beogradu! Izvor: Tanjug/AP Photo/Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

/autor: mondo.rs/

Srbija nije bila bliže Evropskom prvenstvu u 21. veku!

Golovima rezerviste Sergej Milinković-Savića, u 82. i 102. minutu meča u Oslu, Srbija je pobedila Norvežane u polufinalu baraža za odlazak na EURO. Viđena je neviđena drama, mnogo propuštenih šansi i odlična igra "orlova", pa je plasman posle dve decenije na jedan meč daleko…

Igraćemo za to 12. novembra protiv boljeg iz duela Škotske i Izraela.

NORVEŠKA - SRBIJA 1:2 (1:1 posle 90 minuta)

Od samog starta zaigrali smo agresivno i ofanzivno, stvorili smo mnogo problema Norvežanima, a pravo je čudo kako makar jednu od mnogobrojnih šansi u prvom delu nismo pretvorili u gol.

Najopasnije su imali Lazović, koji je izblokiran sa boka, odnosno Mitrović koji je posle centaršuta Đuričića sa levog boka promašio nemoguće sa pet metara, dok je i pored toga imao još nekoliko izglednih pokušaja koje su Norvežani zaustavljali.

S druge strane naš rival je bio neobično povučen, tek posle pola sata je imao prvu pravu šansu preko Holanda kada je Maksimović izbacio loptu sa gol-linije.

Još bolju šansu od Mitrovićeve imali smo u 55. minutu kada je Lazović pronašao Đuričića na pet metara, okrenuo se fudbaler Sasuola i šutirao iz prve, ali je pogodio golmana Jarštajna u grudi, pa su naši polako počeli da razmišljaju da je trebalo da imaju ubedljivo vođstvo.

Mudro je čuvao Tumbaković izmene do 80. minuta, a onda na teren poslao svežiji vezni red i odmah smo postigli gol preko rezerviste Sergej Milinković-Savića.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Fredrik Varfjell/NTB scanpix

Izborio je faul na 30 metara od gola, centrirao je Tadić iz slobodnjaka i pronašao na drugoj stativi Mitrovića, a prebačenu loptu na drugu - bez problema u mrežu šalje SMS za svoj prvi gol u dresu reprezentacije Srbije.

I taman kada je delovalo da smo pred pobedom - šokirao nas je rezervista Norman. Ušao je pred kazneni prostor i pogodio dalji ugao Rajkovićevog gola, malo je falilo našem golmanu da odbrani.

Ako je neko mislio da će to da "ubije" naše momke - prevario se. Nastavili smo da budemo bolji na terenu, pogodili smo i stativu preko Lazovića, da bi SMS drugim golom na meču u 102. minutu, i to lobom posle duge akcije, doveo naš tim u drugo vođstvo u Oslu.

Ispostaviće se, bio je to i poslednji pogodak koji smo videli na meču u zasluženoj pobedi "orlova" u Oslu, za veliko slavlje i optimizam pred susret na "Marakani".

SRBIJA: Rajković - Milenković, S. Mitrović, Kolarov - Lazović (od 105. Gaćinović), Gudelj, Maksimović (od 80. Milivojević), Ristić - Tadić (od 118. Lukić), Đuričić (od 80. Đuričić) - A. Mitrović.

NORVEŠKA: Jarštajn - Elabedalaui (od 115. Hauge), Reginiusen (od 91. Štranberg), Ajer, Alesami (od 105. Lines) - Edegor (od 112. Elijunusi), Berge, Henriksen (od 46. Norman), Johansen (od 66. King) - Serlot i Holand.

IZ MINUTA U MINUT:

120+1' - KRAJ! Velika pobeda Srbije u Norveškom, još pobeda do EURA!

120' - Još minut!

118' - Tadića menja Lukić, dobija naša desetka žuti zbog odugovlačenja.

112' - Elijunusi menja Edegora, malo je pokazao večeras...

108' - KOLAROV!

Strašan šut sa 17 metara, ali brani Jarštajn nekako...

105' - Imamo prednost, počinje drugi produžetak... Samo da sada ne primimo bezvezan gol. Gaćinović na terenu umesto Lazovića, a Lines umesto Alesamija.

102' - GOOOOOL! SERGEJ! 2:1!

Bio je to još jedan napad preko Lazovića, vratio je potom za Tadića, koji produžuje dalje za Sergeja koji se nije uplašio nego LOBOM vara golmana Jarštajna i čitavu odbranu Norveške.

100' - STATIVA!

Da li je moguće, trebalo je da vodimo...

Sergej igra fantastično od ulaska u igru, sada je pronašao bez gledanja Lazovića, šutirao je desni bočni Srbije i pogodio dalju stativu...

95' - Prva šansa za Norvežane u nastavku, posle mnogo vremena u kadru je Holand, ali je napravio faul nad Rajkovićem i igra je zaustavljena.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Fredrik Varfjell/NTB scanpix

- Izmena kod Norvežana, Štranberg menja povređenog Reginiusena.

90+4' - Kraj regularnog dela meča - gledaćemo produžetke! Isto je i na utakmici Škotska - Izrael koja daje drugog finalistu baraža...

90+3' - Mitrović u novoj šansi, lopta je išla paralelno sa gol-linijom, ostaje bez snage naš napadač

90' - Još četiri minuta nadoknade...

88' - GOL! NORVEŽANI SU IZJEDNAČILI! 1:1!

Neverovatno... Neverovatno... Neverovatno...

Bili smo pred pobedom, ali uvek mora da se desi nešto. Sada je Norman ostao sam i lepo gađao suprotni ugao gola Rajkovića, ispružio se naš golman, ali bio je kratak.

81' - GOOOOL! SRBIJA VODI! 1:0!

Ludilo, "orlovi" dolaze do prednosti na desetak minuta do kraja preko Sergeja Milinković-Savića. Bila je to duga lopta posle faula koji je upravo fudbaler Lacija izvukao na 30 metara, Tadić je našao Mitrovića na drugoj stativi, a odatle je lopta prebačena na drugu stranu.

Sjajno je reagovao SMS i postigao prvi gol za Srbiju!

80' - Milivojević i Milinković-Savić na terenu, izlaze Maksimović i Đuričić.

75' - Uzvraća i King odličnim udarcem, okrznula je lopta Milenkovića, ali ne da Rajković da se iznenadi!

73' - KOLAROV!

Strašan udarac kapitena, bilo je više od 35 metara od gola, iskoristio je mokru podlogu, odskočila je lopta ispred Jarštajna, ali uspeva da odbrani...

66' - Kapiten norveškog tima Johansen ne može više, prijavio je povredu, pa ga menja napadač King.

Izvor: Tanjug/Fredrik Varfjell/NTB scanpix via AP

60' - Žuti karton za Mihaila Ristića, prvi kod Srbije.

55' - ĐURIČIĆ!

Nemoguće... Lazović za Đuričića, prihvata vezista Srbije loptu na četiri metra, okreće se i pogađa Jarštajna u grudi, neverovatno šta propuštamo.

"Idemo dalje", viče neko na klupi Srbije, a posle toga i Mitrović u novoj šansi...

Izvor: Tanjug/AP Photo/Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

47' - Prvi žuti karton i to odmah za novog igrača na terenu. Norman je gurnuo Đuričića na levom boku i srpski fudbaler je pao na ruku, ali srećom nije povređen.

- Norman menja Henriksena u reprezentaciji Norveške, očigledno Lagerbek nije zadovoljan.

45' - Serlot!

Bio je ovo opasan napad Norveške, centrirao je Holand za Serlota, uz visokog napadača Lajpciga bio je Milenković, a lopta završava u rukama Rajkovića koji je napravio lepu paradu. To je sve od prvog poluvremena, bili smo bolji.

34' - JAO! MITROVIĆ!

Najbolja šansa za Srbiju do sada, Đuričić sa boka na Mitrovića, šut sa pet metara - preko gola!

Uhvatio se naš napadač za glavu...

32' - UF!

Prva šansa za Norvežane i to kakva... Maksimović izbacuje sa gol-linije pokušaj Holanda, pa iz drugo pokušaja skroz otklanjamo opasnost.

Izvor: Tanjug/Fredrik Varfjell/NTB scanpix via AP

24' - MITROVIĆ!

Mnogo bolji početak Srbije, šteta što ne vodimo... Sjajan centaršut Lazović sa desnog krila, Mitrović je pobegao rivalu i imao je šut sa pet metara glavom, ali loše je zahvatio loptu.

19' - EVO MITROVIĆ!

Sjajan centaršut Tadića opet, sada je Mitrović uspeo da zahvati loptu i šutira, namučio je Jarštajna da odbrani, ali je potom dosuđen faul nad Reginiusenom.

16' - Dobar napad Srbije, sve je uradio Tadić, pogodio "u trepavicu" Đuričića u trku, ali nije naročito sjajan fudbaler Sasuola u igri glavom. Loptu je bez većih problema uhvatio golman Jarštajn, šteta što Mitrović nije bio u prilici.

12' - Polako sada Norveška preuzima loptu, ali naš presing za sada radi dobar posao. Holand je uspeo da se okrene pored Mitrovića, srećom dosuđen je faul u napadu...

6' - LAZOVIĆ!

Još bolja šansa za Srbiju, Đuričić za Lazovića, šutira desni bočni odlično, ali je izblokiran.

5' - Propade šansa!

Sjajna saradnja Tadića i Đuričića, trebalo je to da bude dobar napad Srbije, čekao je loptu Mitrović, ali je očajan pas sa krila uputio vezni igrač Sasuola.

3' - Kopačka u glavu Tadiću! 

Ajer ga je udario u duelu, sudija Orsato ne pokazuje žuti karton, ali svira slobodan udarac. Posle njega bez ikakve opasnosti za Norvežane.

1' - Meč je počeo, Srbja igra u belim dresovima, da nam donese sreću! Odmah je Maksimović pokušao glavom, ali to je bilo potpuno bezopasno...

- Na tribinama je prisutan i ograničen broj navijača...

- Intoniraju se himne, srećno "orlovi", obradujte nas!

- Još samo 15 minuta do meča godine!

- Sada kada smo videli sastave, šta kažete?

Anketa

Da li vam se sviđa sastav Srbije za Norvešku?

  • Da, ovo je najbolji tim!

    25% (4)

  • Nije loše, ali očekivao sam druge igrače

    18.75% (3)

  • Potpuna katastrofa!

    56.25% (9)

Da li vam se sviđa sastav Srbije za Norvešku?

Rezultati


- Ovo su zvanični sastavi - u našem timu i jedan debitant, Mihailo Ristić, koji je odradio svega dva treninga sa "orlovima", ali je odmah uskočio na mesto Filipa Kostića. S druge strane iznanađenje je i da Đuričić počinje pre Sergeja Milinković-Savića, odnosno na golu je Rajković.

SRBIJA: Rajković - Milenković, S. Mitrović, Kolarov - Lazović, Gudelj, Maksimović, Ristić - Tadić, Đuričić - A. Mitrović.

NORVEŠKA: Jarstejn - Ellabedalaui, Reginiusen, Ajer, Alesami - Edegor, Berge, Henriksen, Johansen - Serlot i Holand.

- Ostanite uz MONDO, pratićemo meč Norveške i Srbije koji počinje u 20.45.

- Potencijalni sastav Srbije: Dmitrović - Milenković, Kolarov, S. Mitrović - Lazović, Gudelj, Maksimović, Radonjić (Mladenović) - Milinković-Savić, Tadić - A. Mitrović.

- Meč sudi Danijele Orsato.

Anketa

Da li će se Srbija plasirati na Evropsko prvenstvo?

  • Naravno da neće

    64.38% (47)

  • Hoćemo!

    31.51% (23)

  • Da, ali ako promenimo selektora

    4.11% (3)

Da li će se Srbija plasirati na Evropsko prvenstvo?

Rezultati

Srbija tačno u 20.45 na stadionu "Uleval" u Oslu igra najvažniji meč godine - polufinale baraža za Evropsko prvenstvo protiv domaćina Norveške!

Biće to prilika da se "orlovi" iskupe za očajne kvalifikacije i ispune želju nacije koja odlazak na EURO sanja već dve decenije. Baš tada smo pobedili Norvežane, a možda se istorija ponovi i 20 godina kasnije, iako mnogi nisu optimisti.

Srbija će na gostovanju biti bez Filipa Kostića, Nikole Maksimovića i (pre)rano penzionisanog Nemanje Matića, a videćemo da li Tumbaković ima idealnih 11 za iznenađenje.

Biće teško odbraniti se protiv korpulentnih napadača Norveške, posebno sjajnog Erlinga Brauta Holanda, pa ne čudi što je selektor Srbije pozivao i Boga u pomoć protiv njega. Videćemo da li će sreća ovoga puta biti na našoj strani, možda je došlo vreme?

Vredi da istaknemo da ako ne bude pobednika igraju se produžeci, potom su mogući i penali, a bolji će biti domaćin finala baraža za EP u novembru. Rival je Škotska ili Izrael...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Kakva sramota za Republiku Srpsku, nema opcije da gledas utakmicu uzivo ni na jednom kanalu. Jadni smo!

RancidCo

Mitrovic, Kolarov, Lazovic i Ristic?! I Sergeja ostaviti na klupi zajedno sa Grujicem i Gacinovicem... Znaci katastrofa...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC