• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škoti u Beogradu - bolju šansu "orlovi" nisu imali: Najjači su na lijevom beku, redovno ih gledate u Premijer ligi!

Autor Dušan Ninković

Ako se vikendom opuštate uz engleski fudbal, onda su vam mnogobrojna imena sa njihovog spiska poznata.

 EURO 2020 baraž Srbija Škotska analiza Izvor: Scott Heppell/AP, Tanjug/AP/Scott Heppell

Kada vam neko ponudi da na svom terenu igrate protiv Škotske i da pobjeda u tom meču znači plasman na Evropsko prvenstvo, vi ponudu oberučke prihvatite! Zar ne?

Nakon pobjede nad Norvežanima u Oslu, Srbija ima priliku da se iz Beograda plasira na EURO2020 koji će biti održan 2021. godine. Na putu stoje Škoti, koji su nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca savladali Izrael.

Možda će vas zanimati

Dobra partija srpskih fudbalera sinoć, a mnogi će reći da je rezultat morao da bude ubedljiviji, dala je nadu da ćr igrati protiv najboljih. Grupa je već spremna, čekaju nas Englezi, Hrvati i Česi, a potrebno je ''samo'' da se prevaziđu neugodni Škoti.

Šta znamo o njima

Izvor: Scott Heppell/AP, Tanjug/AP/Scott Heppell

Kada se pogleda spisak fudbalera na koje računa tamošnji selektor, dominiraju igrači iz engleskog fudbala, uz dodatak onih koji igraju u domaćem prvenstvu. Zanimljivo, Seltik i Rendžers nemaju apsolutnu dominaciju u nacionalnom timu.

Ubjedljivo najjača pozicija u reprezentaciji Škotske je lijevi bek. Tu igraju Liverpulov Endi Roberston i Arsenalov Kiran Tirni, momci koji su među najboljima u Premijer ligi. Da bi obojica bili na terenu, Škoti su morali da izmišljaju formacije.

Tako su igrali i sa ving-bekovima, slali Tirnija na desni bok ili gurali Robertsona ofanzivnije. Nemaju baš luksuz da jedan od njih sjedi na klupi, pogotovo jer je Liverpulov lijevi bek kapiten nacionalnog tima.

Tirni je propustio meč protiv Izraela, pa je formacija pretvorena u 4-3-3, a Robertson je zauzeo mjesto kraj leve aut-linije.

U veznom redu je veoma snažna veza Skot Mektominaj (Mančester junajted) - Džon Mekgin (Aston Vila), dok nešto ofanzivnije djeluju Stjuart Armstrong iz Sautemptona i Rajan Frejzer koji se iz Bornmuta preselio u Njukasl. U napadu je Oli Mekbrni, fudbaler Šefild junajteda.

Sve dobro poznata lica sa terena Premijer lige.

Šanse?

Ljubiša Tumbaković je odigrao maestralnu igru sa prebacivanjem odgovornosti, nije dozvolio da se ugrozi psihička priprema igrača i to se vratilo kroz sjajan meč. Sada će biti malo drugačije.

Srbija mora od danas, pa sve do novembra kada se igra meč, da prihvati ulogu favorita. Jesu "orlovi" favoriti, posebno u Beogradu.

Velika šansa srpskog nacionalnog tima je defanzivna linija Škota, koja nema previše iskustva, ali ni kvaliteta. Pored mjesta lijevog beka, gdje su odlični, posebno ofanzivno, sve drugo može da zaškripi.

Tako se mnogo nade polaže u Džeka Kupera (29), štopera Lidsa koji ima tek nekoliko nastupa u državnom timu, a ostatak ekipe čine igrači Madervela, Hibernijana, Aberdina i nekoliko timova iz Čempionšipa. To Aleksandar Mitrović rješava lako, vidjeli smo prošle sezone.

Oprez

Izvor: Scott Heppell/AP, Tanjug/AP/Scott Heppell

Dok Škoti nemaju luksuz da u reprezentaciju pozovu nekoliko igrača iz Serije A, Bundeslige, Primere,... Srbija to može.

Ne djeluje nam kao da ovaj tim Srbije ima ikakvih turbulencija, ali je utisak da kada dođe do timskog duha, tu Škotska može da parira. Raduje činjenica da je nakon problema pred, na i poslije Mundijala u Rusiji, srpski nacionalni tim već neko vrijeme bez skandala. Čak je i ''penzionisanje'' Nemanje Matića prošlo veoma mirno.

Druga stvar na koju bi Ostrvljani mogli da odigraju je skauting.

Srpski fudbaleri su lako dostupni, vidljivi cijelom kontinentu i poznati čak i u Glazgovu, Edinburgu, Aberdinu, Dandiju...

Zbog problema sa korona virusom, Škotska protiv Izraela nije igrala u najjačem sastavu, pa im je to omogućilo da sakriju karte. Zbog toga će biti teže skautirati ih, a nikada ne znate kakvo iznenađenje mogu da vam prirede igrači iz Premijer lige Škotske na koje inače ne biste obratili pažnju.

Evropsko prvenstvo

Srbija je posljednji put učestvovala na Evropskom prvenstvu davne 2000. godine, tada pod imenom Jugoslavija. Škoti na nastup čekaju još duže!

Nakon što su uspjeli da se plasiraju na kontinentalni šampionat 1992. godine, kada su debitovali i četiri godine kasnije - više nikada nisu zaigrali. Kao i Srbiji, lakše im je išlo da se plasiraju na Mundijal, mada ni tamo nisu bili od Francuske 1998. godine.

Danas, pod komandom Stiva Klarka, bivšeg igrača Čelsija i trenera Vest Broma i Redinga, pokušavaju da stvore jednu novu generaciju. Njen najveći ispit će biti Beograd. Ali, Srbija će se pitati!

Meč Srbija - Škotska će se igrati u Beogradu, 12. novembra 2020. godine.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC