• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija sutra igra meč odluke: "Orlovi" u Turskoj za opstanak, lakši put do Mundijala, ali i još jednu stvar!

Autor Nebojša Marković

Meč sa Škotskom je daleko najvažniji, ali ni Liga nacija "nije za bacanje".

 Srbija-Turska-Liga-nacija-opstanak-B-divizija-EURO-2024-laksi-zreb-Svetsko-prvenstvo-2022-Katar Izvor: MN PRESS

Fudbalska reprezentacija Srbije je prošle nedelje pozitivno iznenadila svoje navijače pobedom u Oslu kojom je došla na samo jedan meč od plasmana na Evropsko prvenstvo prvi put posle 20 godina.

Ipak, poraz od Mađarske u Ligi nacija je zakomplikovao nastup u tom takmičenju, koje je iako novo i nepoznato, i dalje važno iz nekoliko razloga.

Možda će vas zanimati

Srbija u sredu uveče igra meč 4. kola u svojoj grupi B divizije Lige nacija. "Orlovi" gostuju u Turskoj, gde će imati imperativ pobede ako planiraju da ostanu u ovoj diviziji.

Posle tri odigrana kola, Rusija i Mađarska su na vodećim pozicijama sa sedam, odnosno šest bodova, Turska ima dva, a Srbija samo jedan. Potrebno je izbeći poslednje mesto u grupi nakon svih šest odigranih kola. Time bismo izbegli povratak u C diviziju.

Evo zašto je to važno.

Srbija do kraja 2020. godine ima još četiri utakmice i sve četiri će biti važne. Nijedna kao ona protiv Škotske 12. novembra, kada ćemo tražiti vizu za EURO, ali ni mečevi protiv Turske, Rusije i Mađarske nisu nebitni.

Prvi razlog je taj što bi nas dobri rezultati doveli do drugog šešira pred decembarski žreb kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Ukoliko Srbija održi dobre rezultate, sigurno će biti u drugom šeširu na tom žrebu, na kojem će "orlovi" saznati svoje rivale na putu ka Mundijalu u Kataru.

Drugi šešir znači i lakše protivnike i izbegavanje ekipa kao što su Rusija, Poljska, Švedska, možda čak i Švajcarska koju svi i dalje dobro pamtimo sa prošlog Mundijala. Kako na Mundijal iz kvalifikacija sigurno dalje idu samo prvoplasirani timovi, utoliko će biti važnije da "orlovi" ne krenu iz trećeg šešira.

Izvor: MN PRESS

Drugi razlog je taj što bi pobeda u Turskoj značila daleko veće šanse za opstanak u B diviziji. To je takođe bitno za ubuduće.

UEFA je šešire za kvalifikacije za EURO 2020 pravila naspram rezultata timova u Ligi nacija, a ne na osnovu FIFA rang liste. Zbog toga je Srbija završila u trećem šeširu, u grupi sa Portugalom i Ukrajinom, koja se na kraju pokazala preteškom za "orlove".

Ukoliko bismo i narednu sezonu Lige nacija (2022/23) proveli u B diviziji, imali bismo šanse da se nađemo u drugom šeširu pred kvalifikacije za EURO 2024, dok bismo ispadanjem u C diviziju zasigurno ostali bez takvih šansi.

I postoji i treći razlog, koji je možda i važniji - Srbija bi igranjem u B diviziji u sezoni 2022/23 praktično obezbedila sebi mesto u plej-ofu za plasman na EURO 2024!

Imajući u vidu da nam je to bio jedini put ka EURO 2020, jer smo kvalifikacije odigrali slabo, iz B divizije je daleko lakše doći do baraža čak iako završite kao poslednji tim u grupi.

Tako je Severna Irska stigla na meč do Evropskog prvenstva iako na pet mečeva u Ligi nacija nisu ostvarili nijednu pobedu - upravo jer su igrali u B diviziji.

Teško da će "orlovi" o svemu tome razmišljati kada sutra uveče izađu na megdan Turcima.

Ali pobeda jeste bitna.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC