• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đenova - Deset godina kasnije: Baklje, prekid posle šest minuta i meč zbog kog "orlovi" nisu igrali EURO!

Autor Dušan Ninković

Srpski navijači su napravili incidente, a UEFA je meč registrovala službenim rezultatom.

 Đenova - Deset godina kasnije: Baklje, prekid posle šest minuta i meč zbog kog "orlovi" nisu igrali  Izvor: CLAUDIO VILLA/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Jedan od najčudnijih momenata srpskog fudbala, posebno ako gledamo samo one koji su bliski reprezentaciji, danas ''proslavlja'' deset rođendan.

Neredi na stadionu Luiđi Feraris u Đenovi doneli su mnogo problema Srbiji, koja se zbog toga, između ostalog, nije plasirala na EURO 20212. godine.

Možda će vas zanimati

Bakljada, paljenje zastave Albanije, seča zaštitne ograde makazama i izgovor da je sve to usmereno protiv FSS-a doneli su Italijanima pobedu službenim rezultatom. Nakon samo šest minuta fudbala u Đenovi, koja je od tada crna tačka fudbalske reprezentacije Srbije.

''Protesti su bili usmereni protiv FSS-a, jer ne dozvoljavaju igračima Zvezde da igraju u nacionalnom timu'', govorio je nešto kasninje Ivan Bogdanov, čovek koji je stekao popularnost nakon što je fotografisan na zaštitnoj ogradi.

Izvor: Getty Images/Dino Panato, Dino Panato/Getty Images Europe

Kao jedan od najvećih prestupnika u ovom incidentu uhapšen je posle meča, a kasnije je dobio zatvorsku kaznu od tri godine i tri meseca. Tokom njenog trajanja, u maju 2011. godine, prebačen je u Srbiju.

Bogdanov je bio u grupi uhapšenih srpskih navijača koji su sprečili da utakmica počne na vreme, a nakon susreta se i sukobili sa italijanskom policijom. Meč je kasnio preko pola sata, a pored bakljade, dimnih bombi i paljenja zastave Albanije, meta napada je bio i golman Vladimir Stojković, koji je tog leta potpisao za Partizan.

Srbija je kvalifikacije za EURO 2012. godine počela pobedom na Farskim ostrvima, a zatim remijem protiv Slovenije i porazom od Estonije. Da stvari ne idu u dobrom pravcu postalo je jasno još tada, a pobeda Italije službenim je dodatno otežala situaciju.

Kasniji neuspesi protiv Estonije u Talinu i Slovenije u Mariboru sprečili su Srbiju da se domogne drugog mesta u kvalifikacionoj grupi i tako izbori baraž. Na kraju je u doigravanju za Evropsko prvenstvo završila Estonija koja je imala bod više od srpskog nacionalnog tima.

Desetak godina kasnije događaje u Đenovi i dalje prati misterija, pošto postoje informacije da je italijanska policija znala za potencijalni prekid meča. Pojedini izvori tvrde da je procena tamošnjih fudbalskih čelnika bila da je prekid utakmice od strane srpskih navijača najlakši način za osvajanje sva tri boda u tom meču.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC