• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raća Petrović za MONDO: Stanoje u derbijima zna šta radi, još pamtim kako smo "zatvorilI" Zvezdu prije 10 godina!

Autor Nebojša Marković

Nekadašnji reprezetativac Srbije se prisjeća saradnje sa trenerom Partizana i njihovih uspješnih dana u Humskoj.

 Radosav-Petrovic-MONDO-intervju-veciti-derbi-Partizan-Stanojevic-zna-sta-radi-zatvorili-Zvezdu-2010 Izvor: MNPRESS

Na redu je 163. "vječiti" derbi. Partizan u nedjelju dočekuje Crvenu zvezdu u utakmici koja im je biti ili ne biti, pokušaj da se šampionu približe i smanje bodovni zaostatak. Za tako nešto će im biti potrebna pobjeda.

Povratnik na klupu Partizana Aleksandar Stanojević u prvom mandatu u klubu imao ih je čak šest u sedam derbija, a sve ono što trenera crno-bijelih krasi u tim utakmicama za MONDO otkriva Radosav Petrović.

Možda će vas zanimati

Nekadašnji vezista Partizana i igrač sa 44 nastupa u reprezentaciji Srbije govori za naš portal o predstojećem derbiju, ali prije svega o saradnji sa Stanojevićem, njegovim kvalitetima i stvarima koje je kao mlad fudbaler od njega mogao da nauči.

Petrović i Stanojević su zajedno sarađivali malo duže od godinu dana, a u tom periodu su osvojili dvije titule prvaka Srbije, jedan Kup Srbije, dok su u ljeto 2010. godine stigli i do Lige šampiona.

Baš u četvrtak, u najavi derbija, Stanojević je nedavno izjavio da mu je najdraži njegov prvi susret sa Zvezdom kao trener Partizana. Tada je baš Petrović donio pobjedu "parnom valjku" 1:0 za titulu, istakavši da mu je "Raća golom otvorio sve u životu".

"Jako mi je drago zbog toga! Izuzetno je lijepo čuti takve riječi, pogotovo što je u toj generaciji bilo dosta boljih igrača od mene. Zaista imponuje", počinje Radosav Petrović za MONDO reakcijom na lijepe riječi Stanojevića.

Petrović, koji trenutno nastupa za špansku Almeriju u tamošnjoj Segundi, "premotava film" na 8. maj 2010. godine i meč koji je riješio prelijepim pogotkom u 72. minutu.

"Osim što je taj derbi imao uticaj na njegovu karijeru, taj derbi je u nekom smislu odredio dalji tok i mog razvoja. Ja tog proljeća na startu prvenstva nisam bio standardan i kada je Sale došao, imali smo vrlo kratak sastanak, odredio mi je ulogu u ekipi i vrlo jasno objasnio sta želi od mene. I furiozno smo odigrali taj finiš prvenstva i naravno došli do titule. A nakon toga sam se našao i na spisku za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Sa ove distance se bude najljepše uspomene na cijelu tu godinu", priča Petrović iz Španije.

Radosav Petrović, gol u 138. večitom derbiju
Izvor: YouTube/TheMrraffinho

Kako je onda zapravo bilo sarađivati sa Stanojevićem?

"Mislim da je on imao značajan uticaj na razvoj cijele te generacije mlađih igrača. Uvijek je bio vrlo energičan, a u toj ekipi je bilo dosta mladih igrača i nije uvijek bilo lako raditi sa nama. Ali je on odlično "plivao" u svemu tome, i uvijek je dobro osjećao kada treba da "zategne" ili popusti. Imao je razumijevanje za sve naše bubice koje su valjda normalne za te godine... On je uvijek insistirao na detaljima, uvijek je od nas tražio više, a to je veoma važno za napredak mladog igrača. Imao je jasnu viziju kako želi da igramo i mislim da smo to vrlo brzo usvojili. Uvijek je insistirao da igramo sa dosta pasa i puno igrača u završnici, kako Partizanovom duhu i priliči. Puno sam naučio o taktičkoj kulturi od njega. Učio me je kako da čitam igru i da se pravilno postavljam na terenu, s ozbirom na to da sam vrlo često sam igrao zadnjeg veznog, a realno sam spor. I uz dobru postavku sam često uspijevao to da kompenzujem! Ali me nikad nije sputavao, na primjer, sljedeće sezone sam postigao oko 10 golova u prvenstvu - davao mi je slobodu da se ubacujem iz drugog plana. Uživao sam igrajući u toj ekipi", u dahu govori Petrović za MONDO.

Kako je Raći Petroviću u Almeriji i Segundi?

"U Španiji je lijepo, praktično za bod nam je prošle sezone izmakao direktan ulazak u Primeru. Klub je dobro organizovan, ambicije su ulazak u Primeru. To će se i ostvariti prije ili kasnije."

Sada je na redu novi "vječiti" derbi, Stanojevićev prvi poslije skoro punih devet godina. Raća se prisjeća tih dana koji derbiju predstoje.

"Stanojević je svaku utakmicu pripremao detaljno i priprema derbija se nije posebno razlikovala osim nekih detalja. Njegov završni sastanak je pred polazak na utakmicu. Pred taj prvi derbi sastanak je bio vrlo kratak, jer smo već "sažvakali" sve što je trebalo za tu utakmicu. Zvezda je te godine imala vrlo jaku desnu stranu sa Ninkovim i Lazetićem, ali smo ih na toj utakmici odlično zatvorili, Krstajić, Lomić i Sasa Ilić su to uradili besprijekorno, Zvezda praktično nije imala šut u okvir gola", i dalje se sjeća svakog detalja.

Petrović je jedan od onih igrača Partizana koji mogu da se diče skoro perfektnim učinkom u derbijima.

Izvor: MN PRESS

Protiv Zvezde je igrao osam puta, pobijedio je u sedam mečeva, a jedini poraz bio je revanš polufinala Kupa Srbije koji crno-bijele ništa nije koštao zbog pobjede u prvom meču. U sličnoj poziciji je i aktuelna generacija Partizana, koja na posljednja četiri derbija nije primila gol, a ostvarila je neke izuzetno važne pobjede u tom periodu.

"Samopouzdanje u derbiju je vrlo važan faktor. Hendikep za nas je što neće biti publike na stadionu. Ali ovi momci su pokazali prethodnih sezona da znaju kako se igraju ove utakmice, zadnjih nekoliko derbija su odigrali izuzetno zrelo i očekujem da će to ponoviti i u nedjelju", nema Petrović nikakvu dilemu.

Petrovićev novi saigrač u Almeriji je Umar Sadik, doskorašnji napadač Partizana. Stanojević je Petroviću preko Nigerijca poslao pozdrave, a 31-godišnji vezista uzvraća.

"Naravno da mi je prenio pozdrave i vidim da nosi mnogo lijepih uspomena na Partizan i Beograd, i to je uvijek lijepo čuti od stranca. Što se tiče derbija, Stanojeviću tu nemam šta da poručim, on to već vrlo dobro zna da radi. Mogu samo da mu poželim sreću, jer on zna da smo i ja i svi momci iz te naše generacije svim srcem uz njega!", zaključuje Radosav Petrović u razgovoru za MONDO.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC