• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Detalji optužnice protiv Luke Jovića: Milioni, kršenje karantina, šest mjeseci zatvora i Goran Bregović!

Autor Dragan Šutvić

Luka Jović je u velikom problemu.

 Luka Jović kršenje karantina optužnica Izvor: Guliver, Denis Doyle/Getty Images Europe

Napadač Real Madrida Luka Jović nije samo u problemu zbog forme svojih konkurenata za mjesto u timu. On je tokom prvog talasa pandemije virusa korona prekršio pravila karantina, nije bio u izolaciji i protiv njega je podignuta optužnica.

Sada je Prvo osnovno javno tužilaštvo izdalo saopštenje povodom njegovog slučaja. Navodi se da je traženo da Jović uplati 5 miliona dinara u humanitarne svrhe kako bi se odložilo krivično gonjenje.

Možda će vas zanimati

Napadač je to odbio, a u saopštenju se kao primjer navodi Goran Bregović, koji je prilikom optužbe da je gradio objekat bez građevinske dozvole uplatio 2.5 miliona dinara u humanitarne svrhe. 

Optužnica podignuta protiv Jovića posebno je uzburkala špansku javnost

Saopštenje Prvog osnovnog tužilaštva prenosimo u cjelosti. 

"Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je dana 22. 10. 2020. godine podnijelo Prvom osnovnom sudu u Beogradu optužni predlog protiv okr. Luke Jovića zbog izvršenja krivičnog djela Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije iz čl. 248 st. 1 KZ.

Okrivljeni tokom marta 2020. godine nije postupao po propisima, odlukama i naredbama kojima su određene mjere za suzbijanje i sprečavanje epidemije virusa „Covid 19“ – rješenju Ministarstva zdravlja, Sanitarne inspekcije koje mu je uručeno 14.03.2020. godine na aerodromu „Nikola Tesla“ kojim mu je naložena mjera kućne izolacije u trajanju od 14 dana na adresi boravišta, obzirom da je došao iz države sa intenzivnom transmisijom virusa, već je tokom trajanja perioda kućne izolacije napuštao mjesto boravišta.

Tužilaštvo je predložilo da Prvi osnovni sud u Beogradu okr. Luku Jovića oglasi krivim zbog izvršenja krivičnog djela Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije iz čl. 248 st. 1 KZ i da mu izrekne kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Prije podnošenja optužnog akta okrivljenom Luki Joviću je predočena mogućnost odlaganja krivičnog gonjenja i to da u smislu čl. 283 ZKP uplati iznos od 5.000.000,00 dinara u humanitarne svrhe, sa čime se okrivljeni nije saglasio, a kako tužilaštvo nije bilo saglasno da iznos koji bi okrivljeni Jović uplatio u humanitarne svrhe bude manji od 3.500.000,00 dinara, imajući u vidu činjenicu da je krivična prijava protiv njega podnijeta redovnim putem, odnosno da prema okrivljenom nije određeno zadržavanje niti je predložen pritvor, njegovo imovno stanje i zaradu, te da je okrivljeni javna ličnost, to do primjene ovog instituta nije došlo.

Tužilaštvo navodi kao primjer da kada se primenjivao institut oportuniteta zbog izvršenja krivičnog djela Građenje bez građevinske dozvole iz člana 219a KZ, Goran Bregović je uplatio iznos od 2.500.000,00 dinara u humanitarne svrhe, prema svom imovinskom stanju, te su i u drugim slučajevima uplaćivani veliki novčani iznosi na ime odlaganja krivičnog gonjenja, smatrajući da se na taj način, isključivo u predmetima gde to zakon izričito dozvoljava i finanasijske mogućnosti okrivljenih, ispunjava svrha instituta oportuniteta (uplaćena novčana sredstva su namijenjena za pomoć izgradnji vrtića, opremanje pedijatrijskih i drugih zdravstvenih ustanova, opremanje IT učionica i u druge isključivo humanitarne svrhe), uz činjenicu da su ciljevi tužilaštva da se što veći broj predmeta rješava oportunitetom i sporazumom o priznanju krivičnog djela iz čl. 313 ZKP", navodi se u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

(mondo.rs) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC