• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li Srbija imati NBA zvijezde u kvalifikacijama? Kako Jokić, Bogdan i ekipa mogu da odvedu "orlove" na OI

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Postavlja se važno pitanje pred presudno ljeto.

 Hoće li Srbija imati NBA zvezde u kvalifikacijama Kako Jokić, Bogdan i ekipa mogu da odvedu orlove Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Košarkaši Srbije saznali su svoje potencijalne rivale na Olimpijskim igrama u Tokiju!

Srbija će ukoliko pobijedi na kvalifikacionom turniru u Beogradu igrati u grupi B sa Australijom, Nigerijom i pobjednikom turnira u Splitu, a ponovo je glavna tema hoće li im u tome pomagati igrači iz NBA lige!

Možda će vas zanimati

Srbija od 29. juna do 4. jula u Beogradu igra turnir na kojem će biti šest reprezentacija (Dominikanska Republika, Novi Zeland, Portoriko, Italija, Senegal) i biće potrebno da ga osvojimo kao i 2016. godine ne bi li se plasirali na Igre u Tokio.

Zbog toga će selektoru Igoru Kokoškovu biti neophodan što bolji tim na raspolaganju, a veliko je pitanje da li će NBA igrači igrati na tom turniru, i ako da - koji NBA igrači?

I selektor Kokoškov se oglasio nakon žrijeba za Olimpijske igre.

"Grupa će biti izazov i vjerujem da će košarkaški turnir na Olimpijskim igrama biti veoma atraktivan za gledaoce širom svijeta. Naš cilj je da se nađemo u toj grupi i da na OI napravimo što bolji rezultat, ali prije toga moramo da se kvalifikujemo kroz predolimpijski turnir. Na prvom mjestu, važno je da nam igrače zaobiđu povrede i da budemo u što jačem sastavu, potpuno spremni. Ipak, u ovom trenutku je realnije da budemo više fokusirani na februarske kvalifikacije i mečeve u Gruziji. Olimpijske igre jesu cilj, ali idemo korak po korak."

Dakle, da Srbija bude u što jačem sastavu... U decembru prošle godine se pojavila informacija da će NBA igrači moći da idu na Olimpijske igre (23. jul - 9. avgust). Tada je generalni sekretar FIBA Andreas Caklis potvrdio dobre vijesti.

"Imali smo sastanak sa rukovodstvom NBA i Udruženja igrača NBA, a tema je bila važnost toga da se sezone u NBA završi prije Olimpijskih igara. Vjerujemo da ćemo imati sve NBA igrače na Igrama i veliku većinu, ako ne i sve na kvalifikacionim turnirima", rekao je Caklis sredinom decembra 2020.

Međutim, samo pet dana kasnije se pojavila vijest da će biti jako teško da će svi NBA igrači moći da pomognu selekcijama na kvalifikacionim turnirima, a o tome je govorio zamjenik prvog čovjeka NBA lige, Mark Tejtum.

"Andreas i ja razgovaramo na nedjeljnom nivou već osam ili devet mjeseci otkako je počela pandemija virusa korona. U vrlo smo bliskom kontaktu, pričali smo sa Međunarodnim olimpijskim komitetom takođe. Naša sezona se završava prije Olimpijskih igara, a FIBA je zapravo pomjerila kvalifikacione turnire u saradnji sa MOK-om kako bi došlo do dogovora sa nama i kako bi igrači iz NBA mogli tu da učestvuju", rekao je Tejtum. 

NBA plejof ove sezone počinje 22. maja, a kvalifikacije za Olimpijske igre počinju 29. juna. To bi moglo da znači da će igrači čiji timovi odu daleko u plej-ofu propustiti kvalifikacije. Što se tiče Srbije to je svakako Nikola Jokić, a i timovi Bogdana Bogdanovića, Bobana Marjanovića i Nemanje Bjelice ciljaju na takvu završnicu sezone. 

"Naša regularna sezona se završava u maju, pa će skoro polovini timova do tada biti gotova sezona. Njihovi igrači će moći da igraju u kvalifikacijama. Biće nekih igrača koji će biti sa NBA timovima tokom kvalifikacija", rekao je Tejtum.

Na Jokiću bi trebalo da bude odluka da li želi da nastupi na Olimpijskim igrama, ali to se ne odnosi i na kvalifikacioni turnir u Beogradu.

Srbija je zbog toga izgleda u problemu. Jokić će skoro sigurno igrati plej-of, kao i Boban Marjanović sa Dalasom. Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica imaju šansu za plasman u drugu fazu NBA sezone, a to je već skoro čitava petorka. 

Na kraju će ispasti da će navijači morati da navijaju protiv Srba u NBA...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC