• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bobi i Luka neće klečati! Vlasnik Dalasa rekao "NE!" i ukinuo staru NBA tradiciju!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Revolucionarna reakcija Kjubana

 Vlasnik Dalasa Mark Kjuba ukinuo je izvođenje američke himne pre početka utakmice Izvor: Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez

Vlasnik Dalasa Mark Kjuba ukinuo je izvođenje američke himne pre početka utakmice, rekavši da je to njegova lična odluka.

NBA pravila nalažu da se pre svake utakmice svira himna, ali je ove sezone "zbog svega što se dešava" odlučila da ne sprovodi striktno tu politiku, tako da je Kjuban rešio da je odmah ukine.

Možda će vas zanimati

On je za Njujork Tajms rekao samo da je takvu odluku doneo još u novembru, a onda je odbio svaki dalji komentar.

Iako ne možemo znati šta je razlog, može se pretpostaviti da je to zbog svega što se dešava prilikom izvođenja himne poslednjih godina. Sve je počelo još 2016. u NFL, kada je Kolin Kapernik počeo da kleči prilikom njenog intoniranja u znak protesta zbog policijske brutalnosti i rasne diskriminacije u SAD.

To je naišlo i na oštre kritike, potez je nazvan nepatriotskim, ali nijedna kritika nije bila oštrija od one bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je govorio da vlasnici NFL klubova čak treba da otpuste svakog "kučkinog sina" koji bi učestvovao u tome.

To klečanje, oko koga su i dalje podeljena mišljenja, brzo je prešlo i na ostale sportove, pa tako i na NBA, koja je dugo imala politiku da se mora stajati tokom intoniranja himne. Ipak, posle svega što se ovog proleća i leta dešavalo u SAD, i igrači i treneri su klečali u mehuru u Orlandu.

Izvor: Profimedia

Kako sada stvari stoje, Dalas je jedini tim koji je ukinuo himnu. To je takođe klub koji do sada nije imao navijače u hali sve do skora, kada je 1.500 vakcinisanih zdravstvenih radnika dobilo karte za utakmicu.

Ovaj potez naišao je na početno odobravanje. Među onima koji su ga podržali je i trener Nju Orleansa Sten Van Gandi, koji bi voleo da se intoniranje himne skroz ukine.

"Ako mislite da treba da se svira himna pre sportskih događaja, onda je svirajte i pre svakog filma, koncerta, crkvene službe, na početku radnog dana u svakoj firmi… Koji je dobar razlog da se svira himna pre utakmice?", upitao je Van Gandi.

Ima, doduše, i drugih glasova, koji pominju da je Teksas i dalje "desničarska država" i da Kjuban na ovaj način želi da se dodvori sponzorima kojima smeta klečanje.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC