• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučka vlast, ni prošla ni sadašnja, nije dala saglasnost za SP! Kuvalja: Evo odluke sa potpisom Radojičića!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nova administracija Grada Banjaluka tvrdi da ni prošla ni sadašnja administracija nije dala saglasnost za održavanje Svjetskog prvenstva u biciklizmu. Vladimir Kuvalja je demantovao te navode priloživši dokument potpisan od strane bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića.

 "Grad Banjaluka, ni prošla ni sadašnja vlast, nije dao saglasnost za SP u biciklizmu" Izvor: Anadolija/Gorana Jakovljevic

Gradska uprava se oglasila u srijedu povodom medijskih istupa Vladimira Kuvalje, direktora Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine i organizatora tradicionalne trke Beograd – Banjaluka.

Možda će vas zanimati

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

"Povodom jučerašnjeg istupanja u javnosti gospodina Vladimira Kuvalje da 'Banjaluka neće biti domaćin svjetskog prvenstva i svjetske serije koji će okupiti 9.000 učesnika iz 70 zemalja gdje je Grad Banjaluka izgubio dobit od 10 miliona KM, kao i da su dobili saglasnost Grada Banjaluka za organizaciju navedenog takmičenja", želimo informisati javnost o sljedećem:

Prethodna administracija Grada Banjaluka, kao i sadašnja, nisu zvanično dali saglasnost za organizaciju ovog projekta jer nisu dobili plan i program organizacije, odnosno operativni plan organizacije i operativni plan prihoda i rashoda za organizaciju manifestacija UCI Gran Fondo World Championships za 2021. godinu.

Zbog toga se i nismo mogli izjasniti o sufinansiranju ovog projekta.

Ujedno, da bi neka sportska organizacija organizovala sportsko takmičenje ili sportsku manifestaciju neophodno je da dobije saglasnost Grada koja se izdaje na osnovu pomenutih operativnih planova.

Do danas niti Savez za sport i rekreaciju niti Biciklistički savez Republike Srpske, koji se do sada predstavljaju kao organizatori, nisu dostavili tražene dokumente iz kojih bi bilo jasno vidljivo da će učestvovati 9.000 lica iz 70 zemalja i da će Grad Banjaluka zaraditi 10 miliona KM.

Uzmemo li činjenicu da je na UCI Gran Fondo World Championships za 2019. godinu u Poljskoj (Poznanj) učestvovalo 2.000 ljudi iz 46 zemalja, postavljamo pitanje koji su činjenični podaci da će u Banjaluci učestvovati toliki broj osoba i da će Banjaluka zaraditi milione kada uzmemo da pandemija kovid-19 još uvijek traje u čitavom svijetu i neizvjesno je da će i prestati u 2021. godini.

Takođe, informišemo javnost da se administracija Grada Banjaluka zvanično upoznala sa kandidaturom Banjeluke za organizaciju UCI Gran Fondo World Championships za 2021.godinu u septembru 2019. godine dopisom Saveza sa sport i rekreaciju, što govori da je ovo projekat koji nije u sistemu takmičarskog sporta već isključivo manifestacija iz oblasti sporta, koja ima za svrhu popularizaciju biciklizma i turizma na ovim prostorima.

Ne želeći da umanjimo značaj ovog projekta, koji svakako ima svoju vrijednost na popularizaciju biciklizma, Grad Banjaluka će u narednim danima razgovarati sa organizatorima ovog projekta, kao i o vrsti pomoći u ime Grada Banjaluka. Moramo imati u vidu da je u ovom trenutku važno i prioritetno pronaći više od milion KM za Dom zdravlja i organizaciju vakcinacije građana ovog grada, kao i za javni prevoz", navodi se u saopštenju tima za komunikaciju banjalučkih gradskih vlasti.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Vladimir Kuvalja je za naš portal demantovao ove navode rekavši da nije mogla biti odrađena ni nominacija organizacije Svjetskog prvenstva bez saglasnosti gradskih vlasti.

"A za to imamo i pismene dokaze. Dakle potvrdu imamo, a što se tiče budžeta, takođe smo morali sve unaprijed da predamo kako bismo uopšte mogli da uđemo u tu priču. Nisu u pravu. Mi smo imali više sastanaka u Gradskoj upravi prije godinu i nešto dana, gdje smo predali finansijski program, koliko to košta. Došli su i predstavnici Svjetske biciklističke federacije, koji su takođe prisustvovali sastanku sa Srđanom Amidžićem (zamjenik gradonačelnika u bivšem sazivu) i Draganom Banjcem (načelnik odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport). Detaljnije razrade su trebale biti obavljene i sa novom administracijom. Išlo je sve kako treba sa ranijom administracijom, a sa ovom novom nismo uspjeli ni da sjednemo. Poslao sam im i precizne dokumente o benefitima grada, šta će da dobiju i na koji način, a troškovnik je naravno poslan još ranije", rekao je Kuvalja.

Na naše pitanje da li je u saopštenju ustvari riječ o nekoj "političkoj igranki" od koje koristi neće imati ni sportisti niti građani Banjaluke, odgovorio je pomalo neodređeno.

"Svjesni ste svega šta se dešava i stvarno ne znam zašto se koriste ovakvi događaji s takvim ciljevima", zaključio je Kuvalja.

Takođe poslao nam je odluku, doduše na francuskom jeziku, koju je uz njega i Rolanda Žila, potpisao bivši gradonačelnik Igor Radojičić 5. septembra 2018. godine koja sugeriše da je prethodna administracija dala "zeleno svjetlo" za održavanje Svjetskog prvenstva.

Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC