• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trofej koji su crveno-belo čekali od 2017: Večita drama Zvezde i Partizana, a sa Radonjićem se u finalu zna

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Kup je doneo isto što i prethodnih godina – žestoku borbu, u kojoj je Crvena zvezda osvojila "Žućkovu levicu" posle četiri godine. Ni ove godine turnir nije razočarao – naprotiv.

 Prvi trofej KK Crvena zvezda od 2017: Večita drama Partizana, a sa Radonjićem se u finalu zna Izvor: MN PRESS

Iako je u januaru nagoveštavano da bi i Košarkaški savez Srbije mogao da otkaže Kup Koraća usled pandemije i "pretrpanog" kalendara, četvorodnevni turnir u Novom Sadu još jednom je pokazao kolika bi to bila greška.

Kao i svake godine, Partizan i Crvena zvezda odigrali su derbi odlučen u poslednjim trenucima, posle šest godina je tim iz Košarkaške lige Srbije (Vojvodina) izbacio ABA ligaša (FMP), videli smo heroje, tragičare, a svi učesnici napustili su Novi Sad i SPENS sa utiscima koje će dugo sabirati, bilo oni pozitivni ili negativni.

Možda će vas zanimati

Crvena zvezda je mirno privela kraju finale protiv Mege i osvojila Kup posle četiri godine. Dejan Radonjić se vratio krajem decembra na Mali Kalemegdan i u Novom Sadu podigao svoj deseti trofej na klupi crveno-belih, dokazavši još jednom da bolje od svih Zvezdinih trenera zna da spremi ekipu da iznese očekivanja u kup sistemu. 

Izvor: MN PRESS

Bez petorice pozitivnih stranaca i bez većine saradnika u stručnom štabu, Radonjić je još jednom "mobilisao" tim i očvrsnuo ga dođe do uspeha. Borbenost, energija, "krvava kolena", to je bio prepoznatljiv način crnogorskog stručnjaka, kojim je njegov tim zaustavio šuterski rafal Partizana, a u finalu pokazao Meginoj mladosti da je za uspeh važno i iskustvo osvajanja trofeja.

Iz takve igre iskakali su heroji ovog uspeha crveno-belih. Dejan Davidovac se u polufinalu izborio sa svojim lošim procentima i "prelamao" kada je bilo najvažnije, Ognjen Kuzmić je dobio najbitnije bitke pod košem, Branko Lazić je ukrao ključnu loptu Markusu Pejdžu, a potom je u finalu iz drugog plana iskočio Marko Jagodić-Kuridža i zasluženo dobio MVP priznanje.

Ispostavilo se ono što je i bilo pretpostavljano - da će derbi biti finale pre finala i da Radonjić u finalima zna šta je neophodno za pobedu. I dalje je u finalima za "Žućkovu levicu" njegov skor perfektan - 4/4.

Izvor: MN PRESS

Partizan, trostruki uzastopni osvajač do ove godine, ponovo je dokazao da u Kupu uvek igra na svojoj gornjoj granici mogućnosti, bez obzira na formu, stanje u timu ili turbulencije u klubu. Ovog puta, to nije bilo dovoljno da produži svoj trijumfalni niz

Iako su došli u Novi Sad posle četiri uzastopna poraza u ABA ligi, crno-beli su pokazali da je za njih Kup uvek neka druga, lepša priča, pa su u derbiju u polufinalu odigrali bolje i konstantnije nego u velikoj većini mečeva ove sezone. 

Partizanovi lideri Ognjen Jaramaz  Markus Pejdž ponovo su pokazali da se dobro osećaju u mečevima velike tenzije, ali je veliki broj grešaka crno-belih (čak 20 izgubljenih lopti) kulminirao u poslednjih 10 sekundi njihovim kiksevima, koji su pogurali ekipu ka porazu.

"Plakaćemo nekoliko dana, pa ćemo nastaviti da radimo", rekao je Filipovski posle utakmice, mada je opšti utisak da bi crno-beli više trebalo da žale što nisu pružali slične partije i u ranijoj fazi sezone, jer sigurno ne bi bili u situaciji koja će ih sačekati posle Kupa.

A naredni derbi zakazan je za mesec dana, 14. marta.

Izvor: MN PRESS

Sa druge strane, u Megi sigurno nemaju razlog za tugovanje, iako su u finalu dobili utešne medalje od Predraga Danilovića i saradnika. Ekipa Vlade Jovanovića pokazala je još jednom da u Filipu Petruševu i Marku Simonoviću ima talente sa velikom perspektivom i da će u finišu sezone imati svoju reč u borbi za plasman u plej-of ABA lige.

Nakon Kupa, verovatno su u Vojvodini najzadovoljniji uz Crvenu zvezdu. Ekipa Miroslava Nikolića napravila je iznenađenje eliminisavši FMP, a potom je u polufinalu naterala Megu da do poslednjeg minuta radi za svoju pobedu. 

Iskusni "Muta" naglasio je da njegov tim nema strance, ali da ima lepu budućnost, koju su u Novom Sadu dokazali iskusni plejmejker Marko Ljubičić, bivši Zvezdin bek Petar Rakićević, nekadašnji MVP slovačke lige Nikola Gaćeša, efikasni Stefan Savić... Lepo je videti da i u KLS-u ima timova koji mogu da pokažu zube ABA ligašima, pa i onima iz gornjeg dela tabele.

Izvor: MN PRESS

Kao i svake godine, dani posle Kupa proteći će u okupljanju reprezentacije i njenim važnim utakmicama u kvalifikacijama za Eurobasket, dok će svaki tim za sebe napraviti kratak osvrt, pa se fokusirati na dalje obaveze.

Zvezda će imati samo dan za uživanje i odmor, jer u utorak igra protiv Borca, a u petak protiv Zenita u Evroligi. Osvojenim trofejom i drugom pobedom protiv Partizana uz zvuk sirene ove sezone, crveno-beli su dobili dodatnu energiju za ono što dolazi. Uz povratak zaraženih od korone, to će joj biti najveća dobit posle Kupa.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC