• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od četiri do jedan - Davidovac Dejan: Zvezdin univerzalac za MONDO - Pred Kup mi rekli da sam plejmejker!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Igrač koji u Zvezdi pokriva sve pozicije od krilnog centra do plejmejkera obeležio je uspeh crveno-belih u Novom Sadu. Kao jedan od heroja Kupa, Dejan Davidovac govorio je za MONDO o svom prvom slavlju u tom takmičenju, ulozi, Dejanu Radonjiću, smirenosti...

 Od četiri do jedan - Davidovac Dejan: Zvezdin univerzalac za MONDO - Pred Kup mi rekli plejmejmejker Izvor: MNPRESS

Dejan Davidovac konačno je dočekao da osvoji Kup Radivoja Koraća. 

Pouzdani Zvezdin "univerzalac" doveo je prošle crveno-bele nadomak "Žućkove levice", ali je Partizanov šuter Markus Pejdž u završnici nizao pogotke i neverovatnim obrtom ostavio pehar u Humskoj.

Možda će vas zanimati

Minulog vikenda, godinu dana kasnije, "večiti" su se ponovo sreli u Kupu, ovog puta u polufinalu i ponovo je lopta bila kod Davidovca u burnoj završnici. Na devet sekundi do kraja Ognjen Jaramaz je natrčao na njega i faulirao ga, a Zrenjanincu nije zadrhtala ruka na liniji penala.

Doneo je Zvezdi vođstvo, a preostali deo posla uradio je Branko Lazić, oduzevši Markusu Pejdžu loptu za plasman u finale, u kojem su crveno-beli mnogo mirnije pobedili Megu i posle četiri godine dočekali da podignu pehar.

Davidovac je posle meča prvi put pozirao sa "Levicom".

"Ovo mi je prvi Kup sa Zvezdom i drago mi je, posebno posle načina na koji smo izgubili u prethodna dva finala, kad je bilo preteško i psihički i fizički. Pretprošli Kup smo izgubili na Lendejlova bacanja i Beronov faul, a u prošlom smo vodili šest-sedam razlike na manje od minut do kraja. I zbog toga mi ovaj Kup zaista znači", rekao je Davidovac za MONDO dan posle finala.

Iako je poslednji meč bilo finale protiv Mege, neizbežno je bilo osvrnuti se na polufinale Partizana i Zvezde i njegovu jako važnu rolu.

Duže od 25 minuta mučio se Davidovac da pogodi šut u derbiju, ali je tokom završnice ipak našao ritam i mir i poveo ekipu ka trijumfu. Komentarišući svoju partiju i 19 ubačenih poena, podsetio je i na zdravstvene probleme crveno-belih koji su uticali i na njegovu igru.

"Imamo veliki broj odsutnih zbog korone i teško nam je bilo i pre nego što smo uopšte krenuli na Kup. Ispadali su iz sastava jedan po jedan i onda se menjala taktika iz dana u dan. Pred polazak je ispao Rit, Kuzmić je bio upitan i do poslednjeg trenutka nismo znali sastav. Tu su se tražile uloge, ritmovi, pozicije, nije se znalo šta će ko igrati... Znao sam da ću pomagati na pleju i da ću ako ispadne Kuzma igrati i visoke pozicije"

DA LI JE HLADAN KAO ŠTO IZGLEDA?

Izvor: MN PRESS

"Tako je bilo i protiv Partizana, kada sam tražio ritam u većem delu utakmice. Šutirao sam poprilično loše, a nisam igrao loše. Ipak, promašivao sam, otvorio sam i drugo poluvreme sa nekoliko promašaja, ali osećao sam se dobro i mislio sam da će u jednom momentu da počne da ulazi".

Na kraju i jeste, pa je ušla i njegova trojka, Džordan Lojd je pogodio u finišu i o tablu...

"Svi smo preuzeli odgovornost i pronašli smo odgovor bez igrača koji su dosta igrali ove sezone. A oseti se kada ih nema, velika je to razlika, jer imaju tu rutinu i iz Evrolige, jakih utakmica... U svakom slučaju, bilo je ovo veliko iskušenje i drago mi je da smo uspeli"

Da li je u poslednjim trenucima pomislio na Niš i neuspehe iz prethodnih sezona?

"Ne, ne razmišljam o tome, ne pada mi ništa na pamet tokom igre. Partizan je stvarno odigrao jednu od boljih utakmica u sezoni, u prvom poluvremenu su stvarno dobro šutirali, ubacivali teške i otvorene šuteve i verovali smo da će to prestati ili bar malo stati. Igrali smo 40 minuta u skraćenoj rotaciji i dali svu snagu i koncentraciju koju smo imali. Napravili smo veliki podvig"

Kao i obično, na licu Davidovca nije bilo ni trunke nervoze kada se lomilo i kada je šutirao odlučujuća bacanja. Da li je zaista tako hladan i "iznutra" ili tako samo izgleda?

"Mogu da kažem da donekle jesam takav. Ne zato što sam flegma ili ne pokazujem emocije, već prosto - to je igra, ozbiljni su trenuci i potrebno je da zadržiš fokus, a ne da skačeš od sreće, da tuguješ, plačeš... Trudim se da se skoncentrišem na svoje stvari i svoju igru, pa se isključim i ne razmišljam mnogo o tome šta će biti ako dam, promašim. Uvek pokušavam da budem u trenutku".

RADONJIĆ ODMAH "OSETIO" EKIPU

Izvor: MN PRESS

Uspehom i u finalu protiv Mege, Davidovac je osvojio prvi trofej sa Dejanom Radonjićem, sa kojim se mimoišao u prethodnom mandatu crnogorskog stručnjaka na Malom Kalemegdanu.

"Bio sam na Zvezdinim pripremama dve sezone (2015. i 2016), pa sam se vraćao u FMP. Sa njima sam počinjao pripreme i onda smo se tu upoznali. Odgovara mi ovakav rad, sistem... On preuzima veliku odgovornost, što je vrlo bitno, jer skine pritisak sa igrača. Ima veliku ulogu, odmah je 'osetio' ekipu, znao šta je potrebno, kako da nas vodi..."

"Kada smo na poluvremenu gubili i od Partizana i od Mege, govorio nam je da veruje u nas, da možemo da preokrenemo, pobedimo, da je potrebno da držimo fokus, da igramo čvrsto. Daje nam sve to vetar u leđa. Tako smo uspeli da timski ovo iznesemo, iako nas je bilo malo".

Među onima koji će posebno dugo pamtiti ovaj Kup je i mladi plejmejker Aleksa Uskoković, koji je u polufinalu odigrao svoj prvi seniorski "večiti" derbi protiv Partizana.

"Njegova prva borba za trofej. Ostao je jedini klasični plejmejker, imao je veliku ulogu, a to nije tako jednostavno izvesti. Morao je da kontroliše ritam, a jako je mlad. Mislim da se pre svega dobro snašao, nije podlegao pritisku, imao je role gde je pronalazio saigrače u napadu, trudio se nametne ritam, davao doprinos u odbrani. Baš mi je drago zbog njega", pohvalio je Davidovac svog cimera iz Novog Sada.

"REKLI SU MI - TI SI SAD PLEJMEJKER"

Izvor: MN PRESS

Spletom okolnosti, i Davidovac je ponovo bio prekomandovan na poziciju plejmejkera, što mu nije bilo strano. Tako je u ovoj sezoni igrao na svim mestima u timu od krilnog centra ("četvorke") do organizatora igre ("jedinice").

"Kada sam počinjao da igram u Zvezdi, počeo sam na pleju, igrom slučaja. Uleteo sam tada na velika vrata i u Evroligu na toj poziciji, iako mi nije primarna. Posle sam igrao pomoćnog "pleja" kad se nešto desi, da pripomognem. Ali nije to tako jednostavno, jer po meni moraš malo imati i rutine za to, treba osetiti, razmišljati o organizaciji, o čitanju odbrane protivnika, o svom ritmu, o ritmu ekipe..."

"I sada mi je dva dana pred Kup rečeno da sam plejmejker, pa sam se u hodu adaptirao. Tako je - kako je, trudim se da uvek pomognem".

Posle osvajanja Kupa Radonjić je dao ekipi slobodan ponedeljak, a u utorak počinje priprema utakmice protiv Borca iz Čačka, koja je pomerena za sredu.

"Ovo je period sezone kad je dobro osvojiti Kup jer dobijamo vetar u leđa, a za dva meseca se borimo za finale ABA lige. Potrebno je da nastavimo da igramo dobro, da nam ovo bude motiv više i da iskoristimo ovaj trofej kao odskočnu dasku. Ostvarili smo prvi cilj, čekaju nas još dva", poručio je za MONDO jedan od heroja Zvezdinog trijumfa na Kupu Koraća.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC