• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džordan i tri riječi koje su prodrmale NBA iz temelja: Dokazao da je najbolji, ali i dalje ostaje misterija penzije!

Autor Dragan Šutvić

A da nije pravio pauzu, ko zna šta bi tek onda bilo...

 majkl-dzordan-nba-liga-povratak-cikago-26-godina Izvor: Profimedia

"I'm back".

To je bilo čitavo saopštenje koje je Majkl Džordan proslijedio medijima na današnji dan prije tačno 26 godina i koje je jedno od najvažnijih u istoriji sporta. "Vratio sam se", poručio je slavni košarkaš nakon što je iz misterioznih razloga pauzirao karijeru na 17 mjeseci.

Možda će vas zanimati

Džordan je sa Čikagom osvojio tri vezane titule, bio je daleko najveća sportska zvijezda, ali je nakon "rušenja" Finiksa u finalu 1993. godine donio neočekivanu odluku.

"Njegovo leteće visočanstvo" saopštio je u oktobru te godine da je "izgubio strast za košarkom" i da je zbog toga odlučio da se povuče sa samo 30 godina, zbog čega su navijači Čikaga, ali i svi ljubitelji ovog sporta, bili očajni.

Šuškalo se da je Džordan odlučio da batali sport zbog problema sa kockanjem, čak i danas postoji "teorija zavjere" da ga je tadašnji komesar NBA lige Dejvid Štern zapravo suspendovao zbog toga, dok je Džordan u dokumentarnom filmu "Posljednji ples" tvrdio da je razlog smrt oca.

Džejms Džordan ubijen je na benzinskoj pumpi, kada su ga opljačkala i napala dvojica tinejdžera, a nije tajna da je "Em Džej" bio veoma vezan za njega.

Majkl Džordan i Kobi Brajant.
Izvor: Profimedia

Pitanje je ipak i da li je to samo bio razlog, Džordan je priznao da se za penziju spremao još godinu dana ranije, kada je otišao na Olimpijske igre i sa "Drim timom" osvojio zlato u Barseloni, pa je zbog toga i dalje njegova odluka veoma misteriozna, mada u njoj možda nema misterije.

Džordan ipak nije dugo izdržao bez sporta, pa je tako odlučio da se bavi i bejzbolom. Potpisao je za Vajt Sokse iz Čikaga, igrao u Majnor ligi (drugi rang), ali koliko god pokušavao - nije blistao.

Bez njega su Bulsi, šampioni NBA lige pali na niže grane, nisu djelovali kao tim koji može da osvoji prsten, da bi ih 18. marta Džordan obradovao sa tri riječi.

Poslao je saopštenje i od tima koji je u tom trenutku imao skor 31-31, opet je napravio "mašinu".


Na prvom meču dao je 19 poena protiv Indijane, to je bila najgledanija utakmica u istoriji NBA, a bez obzira što godinu i po nije igrao profesionalnu košarku - doveo je tim u plej-of, ali ih je tamo zaustavio Orlando.

Naredne sezone Čikago je doveo Denisa Rodmana, stasali su Stiv Ker i Toni Kukoč, a potom je tim osvojio još tri šampionske titule, da bi se "MJ" povukao opet 1998.

Nije to bio njegov posljednji susret sa košarkom, igrao je od 2001. do 2003. godine za Vašington, ali će se njegova "prva penzija" mnogo duže pamtiti, posebno zbog "šmekerskog" načina na koji je odlučio da najavi svoj povratak.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC