• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

28 godina od odlaska košarkaškog "Mocarta": Dražen je bio košarkaško čudo, a onda prokleta nesreća!

Autor Dragan Šutvić

Taman je počeo da blista u NBA ligi i samo nebo je bilo granica...

 dražen petrović 28. godišnjica smrti Izvor: Profimedia i ESPN/Once Brothers/Screenshot

U Zagrebu je danas obilježena 28. godišnjica pogibije jednog od najboljih hrvatskih i jugoslovenskih košarkaša svih vremena Dražena Petrovića.

Delegacija košarkaškog kluba Cibona, u prisustvu njegove majke Biserke i zamjenika gradonačelnika Zagreba Luke Korlete, položila je vijenac i zapalila svijeću na njegovom grobu na Mirogoju, kao pomen na legendarnog igrača čiji se život prerano ugasio.

Možda će vas zanimati

Cibonu su predstavljali predsjednik kluba Mladen Bušić, direktor Domagoj Čavlović, sportski direktor Marin Rozić, kao i igrači Lovro Gnjidić i Danko Branković.

"Dražen je jači od svega, 28 godina ga fizički nema, a ni sama nisam mogla znati da će toliko ući u ljude, i najveća njegova medalja je ljubav naroda. Zato nam je za proširenje Draženovog muzeja iz Pariza stigla njegova voštana figura za koju sam mislila da neće preživjeti", rekla je Biserka Petrović, a prenela je Hina.

"Nadam se da ćemo taj dio proširenja obaviti do njegovog rođendana zato što smo za proširenje veći dio obavili. To će za djecu biti predivna stvar jer su meni djeca na prvom mjestu. Dražen će pomoću svjetala u olimpijskim krugovima igrati košarku i djeca će gledati kako se sve može postići u životu sa radom i radom. Ovih dana sam baš jako emotivna", dodala je ona.

Izvor: MN PRESS

Sportski direktor Cibone Marin Rozić rekao je da je "ovaj dan uvijek težak, kao i da se stalno postavlja pitanje da li je moglo drugačije".

"Dražen je bez obzira na tih 28 godina i dalje 'živ' i pripada svima nama. Izvor je čudesne inspiracije za sve one koji vole košarku. Njegova nevjerovatna energija, motivacija i rad su napravile da on ‘traje’ toliko dugo. Dražen i Cibona su nerazdvojni, on je primjer za sve naše mlađe generacije", dodao je Rozić.

Dražen Petrović poginuo je 7. juna 1993. godine u saobraćajnoj nesreći na autoputu u Njemačkoj, u blizini Ingolštada prilikom povratka s reprezentativnog turnira u Poljskoj.

Sjajni košarkaš ostavio je veliki trag u evropskoj košarci, ali i u NBA ligi, gde je nastupao za Portland i Nju Džersi Nets. U karijeri je igrao i za Šibenku, Cibonu i Real Madrid i sa sva tri tima osvajao je šampionske titule. Sa Zagrepčanima je osvojio i dvije titule Kupa šampiona. Veliki uspjeh ostvario je i sa reprezentacijom. Kao član selekcije Jugoslavije osvojio je srebrnu i bronzanu olimpijsku medalju, zlato i srebro na svjetskim šampionatima, kao i dvije medalje na Evrobasketu - bronza 1987. u Grčkoj i zlato 1989. u Zagrebu i najsjajnije odličje na Univerzijadi.

Sa reprezentacijom Hrvatske bio je drugi na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine.

(MONDO/BETA)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC