• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jokić i još samo 2 igrača iz Evrope su bili MVP: Amerikanci su dominirali, ali Srbin sada drži tron!

Autor Dragan Šutvić

Tek kada pogledate ko je sve dobijao MVP priznanje postaje jasno koliki je uspjeh napravio Jokić.

 nikola jokić nba liga mvp još dva igrača iz evrope Izvor: Profimedia, Instagram/giannis_an34/Screenshot

Srpski centar Nikola Jokić proglašen je za MVP nakon senzacionalne sezone u NBA ligi, a pogled na glasove najbolje govori koliko je bio bolji od drugih, iako se sa tim neće složiti Džoel Embid koji se već nadurio na igrača Denvera.

Ipak, koliko god se ljutio - ne može da izbriše jednu stvar, a to je da je Srbin uspio da prođe put od velikog autsajdera do odabranog društva.

Možda će vas zanimati

Došao je u NBA ligu kao 41. pik, zbog čega se posebno našalio njegov trener Majkl Maloun, a uspio je da za samo šest sezona zablista kao superstar i to dobro naplati. Postao je najlošije plasirani pik na draftu koji je osvojio MVP nagradu, prvi centar još od Šakila O'Nila i prvi Srbin koji je dobio laskavo priznanje. Ujedno, tek treći Evropljanin u istoriji NBA lige!

Nagrada za najkorisnijeg igrača dodeljuje se od 1955/56 kada je Bob Petit iz Sent Luisa dobio nagradu, a sve do sezone 1993/94 ova nagrada bila je rezervisana za Amerikance.

Dominaciju je prekinuo centar Hakim Olajdžuvon iz Nigerije, tada igrač Hjustona, a onda su NBA ligu polako počeli da pristižu i najbolji igrači iz Evrope i drugih krajeva svijeta. Uprkos tome, uglavnom su domaći igrači dobijali MVP nagradu, ali bilo je izuzetaka.

Kanadski plejmejker Stiv Neš postajao je najkorisniji igrač dvije godine zaredom (2004/05 i 2005/06) u dresu Finiksa, a potom je Dirk Novicki godinu dana kasnije bio prvi Evropljanin.

Fenomenalni krilni centar Dalasa važi i za najboljeg evropskog košarkaša svih vremena, da bi mu 2018. godine na vrata "zakucao" i Janis Adetokunbo. Snažni košarkaš Milvokija je dve godine zaredom osvajao MVP priznanje, a onda je Grka prekinuo "sjeverni susjed" iz Srbije.

Najviše MVP priznanja dobio je inače Karim Abdul-Džabar, čak šest, po pet puta su najbolji bili Bil Rasel i Majkl Džordan, a Vilt Čemberlen i Lebron Džejms po četiri puta.

Jokić je i dalje veoma mlad, tek mu je 26 godina, pa ćemo vidjeti da li će u narednim sezonama uspjeti da se još koji put pokaže kao najbolji igrač NBA lige. Ako nastavi da igra kao što je to činio ove takmičarske godine u Denveru - nema sumnje da će tako biti!

Više vijesti o Nikoli Jokiću

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC