• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogroman uspjeh: Košarkašice BiH pobijedile Švedsku i izborile kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Pobjedom nad Švedskom s 82:63 košarkašice BiH su se plasirale među šest najboljih selekcija na Evropskom prvenstvu.

 košarkaškice bih minimalno šesto mjesto u evropi, izborile kvalifikacije za sp Izvor: FIBA

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Švedsku rezultatom 82:63 i plasmanom među šest najboljih selekcija na Evropskom prvenstvu izborila i plasman na kvalifikacije za Svjetsko košarkaško prvenstvo naredne godine.

U okviru razigravanja za pozicije od petog do osmog mjesta na Eurobasketu, ženska reprezentacija BiH igrala je danas protiv selekcije Švedske u dvorani "Pabelon Fuente de San Luis" u Valensiji.

Košarkašice BiH pobijedile su rezultatom 82:63 (25:10, 30:21, 11:19 i 16:13).

Možda će vas zanimati

Selektor Goran Lojo nije mogao računati na povrijeđene košarkašice Maricu Gajić i Irenu Vrančić, ali njegove izabranice su uspjele bolje otvoriti meč i u prvoj četvrtini povesti sa 25:10, da bi prvo poluvrijeme završile rezultatom 55:31.

Košarkašice Švedske su odlučnije zaigrale u drugom poluvremenu i smanjenjem rezultatskog zaostatka pokušale doći do neizvjesne završnice meča, ali im košarkašice BiH to nisu dozvolile.

Šveđanke danas jednostavno nisu mogle zaustaviti fantastičnu Džonkel Džons, koja je postigla 34 poena, 19 skokova i četiri asistencije. Odlična je bila i Nikolina Babić sa 17 poena, tri skoka i sedam asistencija.

Izvor: FIBA

Pobjedom nad Švedskom košarkašice BiH plasirale su se među šest najboljih selekcija na Evropskom prvenstvu i izborila nastup na kvalifikacijama za Svjetsko košarkaško prvenstvo 2022. godine.

O tome da li će košarkašice BiH Eurobasket završiti kao petoplasirane ili šestoplasirane odlučivaće koš-razlika s pobjednikom današnjeg meča između Španije i Rusije.

Bh. košarkašice su u bile jedno od najljepših iznenađenja Eurobasketa i u Strazburu su odigrale pet mečeva u kojima su pobijedile Belgiju i Tursku u grupnoj fazi, a izgubile od Slovenije, da bi onda u nokaut fazi pobijedile Hrvatsku u osmini finala te izgubile od Francuske u borbi za polufinale.

BiB - Švedska
Izvor: FIBA

Naredni izazov za košarkašice BiH biće kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Domaćin Australija i olimpijski prvak iz Tokija će izboriti direktni plasman, a košarkašice BiH će među 16 ekipa u februaru naredne godine pokušati izboriti jednu od preostalih deset ulaznica za nastup na Mundobasketu.

Pored šest selekcija iz Evrope, u kvalifikacijama za SP učestvovaće dvije ekipe iz Afrike, četiri iz Južne i Sjeverne Amerike i četiri iz Azije.

(MONDO/Anadolija)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC