• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ludo i brzo - "Orlovi" polijeću ka Tokiju: Prvi rival igra "100 na sat", pati za NBA zvijezdama i plaši se Bobija! 

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Srbija od 20.15 počinje svoj put ka Olimpijskim igrama u Tokiju, a "orlovi" će u prvom koraku imati vrlo atipičnu i nezgodnu ekipu.

 srbija dominikanska republika kvalifikacije za olimpijske igre Izvor: MNPRESS

Može biti samo jedan - tako se može sažeti kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre koji počinje u Beogradu.

Poslije dosta problema sa povredama i otkazima selektor Igor Kokoškov je izabrao 12 košarkaša koji će predstavljati srpski tim u mečevima u kojima će “orlovi” pokušati, i nadamo se uspjeti, da se kvalifikuju za Tokio. Na putu ka tom jednom mjestu u Japanu prvi rival je nacionalna selekcija Dominikanske Republike.

LUDO I BRZO – HIT NA SVJETSKOM PRVENSTVU!

Izvor: Profimedia

Malo reprezentativaca prvog rivala Srbije igra u klubovima koje možemo da gledamo, ali su prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu osvojili srca mnogih. Pod vođstvom Argentinca Nestora "Čea" Garsije uspjeli su da naprave senzaciju i da prođu prvi krug takmičenja. 

U prvom meču su jedva savladali Jordan (80:76), a onda su brzom košarkom sa puno tranzicije i uz ogromnu agresivnost u odbrani uspjeli da pobijede Nijemce 80:78 i tako obezbijede prolazak dalje.

Meč Dominikanske republike i Nemačke na Svetskom prvenstvu.
Izvor: YouTube/ FIBA - The Basketball Channel

U drugom krugu su namučili i Australiju od koje su izgubili sa samo šest poena razlike, a košarka koju su igrali je bila spektakularna. Svaki napad su pokušavali da riješe u tranziciji ili u prvih 10-15 sekundi, a ko god je ušao u trku sa njima nastradao je.

Ipak sada je ovo dosta drugačija ekipa. Od sastava iz Kine samo četvorica su stigla u Beograd, a iskusnog Argentinca na klupi nacionalnog tima naslijedio je njegov pomoćnik Melvin Lopez.

BEKOVSKI DVOJAC JURI, A POD KOŠEM PANIKA!

Izvor: Profimedia

Predvodnik ove generacije Dominikanaca je iskusni 35-godišnji bek Viktor Liz. On je na skoro svim mečevima na prethodnom SP bio najbolji strijelac tima i zajedno sa plejmejkerom Gelvisom Solanom daje tempo ovom timu. 

Solano i Liz će svaki napad željeti da završe brzo, probaće da prenesu loptu u što kraćem roku i da završe akciju ili poslije pika ili u izolaciji. Može se očekivati da sjajni defanzivci Srbije poput Ognjena Dobrića, Stefana Jovića ili Dragana Milosavljevića sve vrijeme vrše pritisak na prenosu lopte. Tako bi “orlovi” mogli da neutrališu jedino oružje Dominikanaca – tranziciju i igru u brzini.

Pogledajte tim Srbije koji će igrati protiv Dominikanske republike od 20.15. 

Osim Liza i Solana kičmu tima čimi i Sadiel Rohas, jedini igrač ovog tima koji ima zapaženu evropsku karijeru. On je od 2014. u Mursiji i tamo je ljubimac navijača, prije svega zbog svoje nevjerovatne borbenosti. 

Na početku karijere je bio prilično loš šuter za tri, to je vremenom popravio, ali su njegove vrline prije svega igra leđima, tranzicija i sjajne fizičke predispozicije – očekujte da će probati da atraktivno "prikuca" neki promašaj svojih saigrača.

Ono što je najveći problem ovog tima je visina. Prosječna visina tima je tek 194 centimetra i imaju samo četiri igrača viša od dva metra. Veliki hendikep za njih je i to što prvi centar tima Eloj Vargas nije uspio da se oporavi na vrijeme od povrede koljena i neće nastupiti u Beogradu.

Tu do izražaja dolazi "dubina" srpske ekipa, koja i pored otkaza, povreda i problema koje ima i dalje na svakoj poziciji ima nekoliko kvalitetnih igrača.

Ovako će igrač koji se najbolje razumije sa Lizom i Solanom u piku biti van tima, a u pripremnim mečevima sa Rusijom i Litvanijom Vargasovo odsustvo je najbolje koristio 201 centimetar visoki centar Džonatan Arauho, koji je sada prva opcija ispod koša.

Treba pomenuti i Rigoberta Mendozu koji će vjerovatno mijenjati Liza i Rohasa na pozicijama dva i tri, a zaštitni znak su mu šut sa poludistance i utrčavanja sa čeone linije. Mlada nada tima je 23-godišnji plejmejker Andres Feliz.

ŠANSA ZA BOBIJA I PETRUŠEVA – A MOGLO JE BITI PROBLEMA!

Izvor: MN PRESS

Brajan Martinez, Anhel Kastiljo i Luis Santos sa 203 centimetra su najviši igrači reprezentacije Dominikanske Republike i postavlja se veliko pitanje kako će se postaviti protiv Bobana Marjanovića. 

Ne samo da centar Dalasa ima ogromnu visinsku prednost, već u timu Dominikane nema nikoga ko mu može parirati kvalitetom. Filip Petrušev bi takođe mogao da ima mnogo šanse za poene ispod koša, pogotovo poslije sjajnih partija koje je pružio u pripremnom periodu.

A moglo je biti sasvim drugačije. Eloj Vargas je van tima zbog povrede, a dvije dominikanske NBA zvijezde odavno ne igraju za nacionalni tim. Veteran Al Horford i zvijezda Minesote Karl Entoni Tauns skoro deceniju nisu obukli dres nacionalnog tima.

Zajedno su nastupali 2012. na Centrobasketu gdje je ova ekipa predvođena njima lagano uzela zlato pobijedivši Portoriko u finalu, ali već godinama dva NBA centra nisu ni blizu reprezentacije.

Ostaju momci koji igraju uglavnom u Južnoj Americi, Portoriku ili u nižim ligama u Španiji i koji osim borbenošću ne mogu da se suprotstave timovima poput Srbije

Ipak, Nijemci su se opustili na Svjetskom prvenstvu prije dvije godine pa su eliminisani. Rusija je u pripremnom meču poražena od Dominikanaca 83:73, ali odgovore na to koliko šansi ovaj tim ima protiv Srbije treba tražiti u njihovom posljednjem kontrolnom meču.

Litvanija ih je pobijedila 95:69 i pokazala da je Dominikanskoj Republici potrebno čudo kako bi dobila jedan vrhunski tim.

Ipak je to zemlja bejzbola, a Srbija zemlja košarke.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC