• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zemlja košarke" je stara! Ko će igrati Olimpijske igre 2024? Veterani odlaze, nosioci 30+ i misterija oko Jokića!

Autor Dragan Šutvić

Srbija nije uspjela da se plasira na ovogodišnje Olimpijske igre, pa sada već mora da se okrene onima u Parizu 2024. godine. Brine što je reprezentacija stara, a mlađe kategorije nisu briljirale prethodnih godina... Ko će biti tu za Pariz?

 srbija košarka olimpijske igre pariz 2024 analiza Izvor: MN PRESS

Košarkaška reprezentacija Srbije propustila je veliku šansu da zaigra na Olimpijskim igrama, što znači da je od osamostaljenja države samo jedanput bila na najvažnijem košarkaškom turniru - 2016. godine - i vratila se sa srebrnom medaljom oko vrata.

Postojali su svi uslovi da se nastavi kontinuitet na OI, ali je Srbija odigrala jedan od najlošijih mečeva u poslednjih 20 godina, što bi Nemanja Bjelica rekao igra je bila "kao go**o", pa zbog svega toga mora da se stavi prst na čelo i razmisli kako dalje. Eurobasket kuca na vrata, na njemu će se igrati dogodine, a već bi trebalo da se formira i tim koji će igrati na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu.

Srbija ima prilično veteransku reprezentaciju i neće biti gotovo nikakvo iznenađenje ako su mnogobrojni igrači iz aktuelnog sastava propustili posljednju šansu da zaigraju na Olimpijskim igrama.

"Težak poraz i treba da se vidi kako ćemo dalje. Ne bježim od odgovornosti i ja treba da se zapitam da li treba da igram više i da li ima smisla uvijek odazivati se. Nije problem biti dio neuspjeha, već očigledno ne mogu da pomognem ekipi. To nisam uradio večeras", poručio je Nemanja Bjelica kome su već 33 godine i očigledno je da je blizu odluke da stavi tačku na reprezentativnu karijeru.

Rano je govoriti ko će biti tu za Olimpijske igre za tri godine, i ko neće, ali pogled na krštenice igrača govori da li će Srbija imati jedan od starijih timova u Parizu - ili slijedi ozbiljno podmlađivanje.

Izvor: MN PRESS

Od igrača koji su igrali na kvalifikacionom turniru u Beogradu - većina će ući u četvrtu deceniju kada dođe vreme za nove Olimpijske igre. Bjeličino godište ('88) je i Boban Marjanović, što znači da će do turnira u Parizu imati punih 36, godinu dana je još stariji kapiten Miloš Teodosić, dok je nešto mlađi ('89) Dragan Milosavljević, s tim da su njemu povrede sigurno skratile karijeru.

Stefan Jović takođe nije u "cvijetu mladosti" i do idućih Olimpijskih igara će biti na pragu 34. rođendana, a aktuelni MVP Evrolige Vasilije Micić će proslaviti 30.

I bekovi Aleksa Avramović i Ognjen Dobrić su takođe rođeni 1994. godine, dok su "orlovi" na krilu još iskusniji - Nikola Kalinić i Danilo Ajnđušić su '91. Jedini koji neće zakoračiti u četvrtu deceniju do Pariza je univerzalac Dejan Davidovac, rođen 1995. godine, dok je ubedljivo najmlađi Filip Petrušev (2000) koji bi za iduće Olimpijske igre trebalo da bude u najboljim godinama, ali će tu dosta zavisiti od njegove karijere pošto mu se predviđa odlazak u NBA ligu.

Od košarkaša koji su bili na spisku, ali na njih nije moglo da se računa zbog povreda, tu su još i Miroslav Raduljica ('88), Nemanja Nedović ('91), Nikola Milutinov ('94), Marko Gudurić ('95)...

Vrijedi istaći i da će srpski trenutno najbolji košarkaši biti u zrelim godinama. Bogdan Bogdanović će u Parizu proslaviti 32. rođendan, dok će Nikola Jokić imati punih 29, ali kod njih krštenica ne može da bude problem - eventualno zabrana NBA kluba da se odazovu ili umor, kao ovog ljeta.

Kod Jokića ni ugovor ne bi trebalo da bude problem, pošto će super-max potpisati ranije...

Izvor: Profimedia/Xinhua/Xue Yubin

Takođe, imaće Srbija i Alekseja Pokuševskog, košarkaša Oklahome, kome će do Pariza biti tek 23 godine, dok preostaje da se vidi kako će se razvijati i Alen Smailagić, član Golden Stejta.

Oni su ovog ljeta preskočili obaveze sa reprezentacijom kako bi se spremili za narednu sezonu, pa je donekle logično da neće poželjeti da propuste još jedne Olimpijske igre. Naravno, igrači iz NBA lige teško da mogu da planiraju i jednu sezonu unaprijed, a ne tri, tako da je rano govoriti o tome da li će ih Srbija imati ili ne za 2024, ali možemo da se nadamo da će nastaviti da se "razvijaju" u dobrom smjeru.

Ono što zabrinjava pomalo je što mlađe selekcije Srbije nisu imale uspjeha u prethodnih nekoliko godina i da proizvodnja talenata ne ide onim smjerom kojem su se u Srbiji nadali, ali vjerujemo da ćemo kao "zemlja košarke" ponovo podariti svijetu igrače na koje može da se osloni.

Srbija mora da gleda ka ka budućnosti, nema vremena više za osvrtanje nazad...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC