• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pejdž u istoriji Partizana – samo Željkov miljenik je bolji: Prestigao Lovernja i Bertansa, a sada je došao kraj!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Markus Pejdž po svoj prilici neće još dugo ostati igrač Partizana, a mogao je da obori rekord!

 stranci u kk partizan Izvor: Profimedia

Partizan je u jugoslovenskoj košarci napravio revoluciju kada je 1977. godine u svoje redove doveo Buča Tejlora. Američki centar bio je prvi stranac u istoriji jugoslovenske košarke, a pošto je sve do pred kraj devedesetih strancima bilo zabranjeno da igraju domaća takmičenja, on je dugo ostao jedini strani košarkaš u istoriji kluba.

Krajem devedesetih se to promijenilo i svake sezone bi po nekoliko stranih košarkaša zadužilo crno-bijelu opremu, ali su se uglavnom zadržavali po godinu dana. Prvi Amerikanac koji se odlučio da više od jedne sezone ostane u redovima crno-bijelih bio je Fred Haus.

Možda će vas zanimati

Kultni plejmejker i predvonik tima u kome su igrali Dušan Kecman, Nenad Krstić, Miloš Vujanić i Kosta Perović je nosio dres crno-bijelih u sezonama 2002/03 i 2003/04.

Vremena su se promijenila i sada mnogo više stranaca nastupa u domaćim klubovima, a uopšte nije retkost da ostanu i duže od jedne godine u Srbiji. To je bio slučaj sa Markusom Pejdžom, koji će po svemu sudeći potražiti novu sredinu poslije tri pune sezone u redovima crno-bijelih.

NIKO KAO ON – OSIM JANA VESELOG!

Izvor: MN PRESS

Falio je jedan meč Pejdžu da se osami na listi najdugovječnijih stranaca u istoriji KK Partizan! Pejdž je stigao u redove crno-bijelih na početku sezone 2018/19 poslije pet utakmica odigranih u NBA za Šarlot. 

Dvije sezone je tražio priliku u najjačoj ligi svijeta kroz razvojnu ligu, a onda se odlučio da sreću potraži u Evropi i došao je u Beograd. Tu je u tri sezone imao slične brojke, prve sezone je u ABA ligi postizao 10,2, druge 9,9, a treće 9,2 poena po meču.

Poslije pune tri godine i tri trofeja sa crno-bijelima (dva Kupa Radivoja Koraća i jedan Superkup ABA) on po riječima Željka Obradovića "nije sa ekipom" i očigledno da je pred razlazom sa crno-bijelima.

Markus Pejdž je tokom svog boravka u Srbiji dobio i srpski pasoš, a postao je tek drugi stranac koji je proveo pune tri sezone u redovima crno-bijelih.

Prije njega je to za rukom pošlo Janu Veselom koji je stigao 2008. godine kao veliki talenat, a 2011. godine je otišao pravo u NBA ligu. Stigao je iz Geoplin Slovana, a kod Duška Vujoševića je nastupao na poziciji krila, da bi se tek kasnije u karijeri prebacio ispod koša i zaigrao kao centar.

Poslije nevjerovatno dominantne tri sezone i devet osvojenih trofeja u Beogradu nije uspio da se previše dobro snađe u NBA ligi, a onda je 2014. godine došao u ruke Željka Obradovića, sa kojim je u dresu Fenera postao jedan od najboljih centara Evrope.

Tri sezone je član Partizana bio i Davis Bertans, ali on je stigao na sredini sezone 2011/12, u januaru 2012. godine i zadržao se dvije i po godine. Dovoljno da postane ljubimac navijača, i da osvoji pet trofeja sa crno-bijelima.

Treba pomenuti da je i Aleksej Nikolić tri godine bio član Partizana, ali prošlu sezonu je gotovo cijelu propustio zbog povrede, a u sezoni 2019/20 je bio na pozajmici u Trevizu, tako da je realno gledano samo jednu sezonu zapravo bio dio tima.

OD HAUSA DO MOZLIJA, LISTA JE DUGA

Izvor: MN PRESS

U slučaju da odigra samo jedan meč u sezoni koju očekujemo Markus Pejdž će postati "najdugovječniji" stranac u istoriji Partizana. Male su šanse za to, ali i ovako se lista stranih igrača sa tri odigrane sezone u Partizanu svela na njega i Veselog. 

Što se tiče onih koji su dvije godine nosili dres crno-bijelih, njih je mnogo više! Počevši od pomenutog Freda Hausa, pa sve do Vilijama Mozlija. Američki centar je i dalje pod ugovorom sa crno-bijelima, ali je veliko pitanje hoće li on biti u kombinaciji za tim u narednoj sezoni.

Vrlo je izvjesno da će napustiti crno-bijele i da se neće izjednačiti na ovoj listi sa Pejdžom i Veselim.

STRANCI IZ KOMŠILUKA

Nekoliko igrača iz bivših jugoslovenilkih republika su odigrali dvije sezone u Partizanu otkako se Jugoslavija raspala. Prvi je bio Vlado Ilijevski (1998/2000), a potom su uslijedili Adin Vrabac iz BIH i Slovenac Edo Murić.

Dvije sezone proveo je u opremi crno-bijelih i plejmejker Džerald Braun, ali u dva mandata. Prvi put 2003/04, a drugi put u sezoni 2005/06 kada je tokom godine stigao iz Španije.

Stranci su bili kičma tima Partizana od 2012. do 2014. godine kada su uz Davisa Bertansa tu bili i Leo Vesterman i Žofri Lovernj.

Vesterman je stigao na početku sezone, Lovernj u decembru, ali su ostavili veliki trag, pogotovo Lovernj koji je postao i prvi stranac kapiten tima.

Godinu danas kasnije kao veliki talenat je stigao i Boris Dalo, ali osim što je pokupio velike simpatije navijača nije uspio da ostavi dublji košarkaški trag.

Sada Markus Pejdž odlazi i Partizan počinje novu eru. Željko Obradović je najavio da će pokušati da napravi tim baziran na domaćim igračima, pa je vrlo vjerovatno da njegov i rekord Jana Veselog neće skoro pasti, ostaće jedini koji su pune tri sezone kao stranci nosili crno-bijeli dres.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC