• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nebojša Čović o budžetu: Zvezda nema te pare! "Mislio sam da mi se to nikad neće dogoditi, najviše me je pogodilo!"

Autor Dragan Šutvić

"Naš ukupni budžet je sedam miliona evra, a deficit je sad manji od tri miliona", rekao je predsjednik Crvene zvezde.

 kk crvena zvezda nebojša čović o platama zvezda nema te pare  Izvor: Youtube/SportIN Televizija

Povratak Nikole Kalinića jedan je od najzvučnijih transfera Crvene zvezde u posljednjih desetak godina, a predsjednik kluba Nebojša Čović govorio je za televiziju SportIN o dolasku evroligaškog asa u klub, kao i o drugim temama.

On je rekao da nisu tačna nagađanja da će ljubimac zvezdaša za dvije godine zaraditi 2,5 miliona evra.

Možda će vas zanimati

"Daleko je od toga. Mnogo, mnogo niže je od toga. Taj transfer je zatresao region, jer je bilo prirodno da ako Nikola Kalinić odluči da se vrati u svoju zemlju da igra, da se vrati u Zvezdu. Svaki drugi klub ne bi bio prirodan, a bili su mnogi pritisci i finansijski izazovi", rekao je Čović.

Kalinić već od pripremnih utakmica pokazuje ono što je očekivano - da će biti ogromno pojačanje i da je odmah postao lider ekipe.

"Kalinić se vratio u Crvenu zvezdu, u kojoj se maksimalno afirmisao kao igrač, jer smo ga uzeli manje-više kao anonimusa. A, sad je vrlo prepoznatljiv i visoko kotiran igrač".

Izvor: MNPRESS

Čović je govorio i o platama crveno-bijelih.

"Da vam kažem oko tih manipulacija sa parama. Crvena zvezda nema te pare. Nije ništa jeftino, ni 100.000, ni 500.000, ni milion. Ali daleko je od tih priča o 2,5 miliona i ostalih stvari. Nikad sebi neću dozvoliti da pitam odakle Partizanu pare i to me ne interesuje. Ali moram jasno da kažem da Crvenoj zvezdi moraju da se obezbijede normalni finansijski uslovi. Ne volim reijč 'moraju', ali afirmaciju ove zemlje radi u velikoj mjeri Zvezda. Ona ima najveći broj navijača. Kako se drugi snalaze za pare, ne interesuje me. Ali hoću da mjerim šta je mjerljivo, u kom rangu se takmičite, nije isto igrati Evroligu, Evrokup, FIBA Ligu šampiona. Napravite kriterijum, pa sada smo mi prvi, sutra će neko drugi biti prvi, pa ćete znati pravila igre", rekao je predsjednik Zvezde.

Prvi čovjek crveno-bijelih otkrio je i koliki je deficit kluba.

"Naš deficit nije 50, 60, 80 miliona evra. Sad je manji od tri miliona evra. Bilo je 17 utakmica na kojima smo gostovali, na 14 smo putovali čarterima. To nas je koštalo 750.000 evra. Tu imate deficit 500.000. Na sezonskim i dnevnim kartama planirali smo da zaradimo 1.750.000 evra, a ostvarili smo 35.000 evra. Recite zbog matematike 50.000. Tu vam je deficit 1.700.000, pa je to već 2,2 miliona deficita".

"OGROMNO RAZOČARANJE SA SAŠOM OBRADOVIĆEM"

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Čović se još jednom osvrnuo i na dug prema Saši Obradoviću.

"Doživjeli smo i nešto što me je najviše pogodilo, iznenadilo i što nikad nisam mislio da će mi se dogoditi. Ogromno razočaranje smo doživjeli sa Sašom Obradovićem. On nas direktno košta 650.000 evra. Promašaji iza kojih smo svi stali, a nije on pao s neba, već smo ga mi doveli. Znam ga i kao čovjeka i kao igrača i to nisam očekivao. A tek nisam očekivao da će za nepuna četiri i po mjeseca, koliko je bio, naplatiti maltene cijeli svoj ugovor. Cijeli njegov ugovor bio je 750.000 evra, a on nam je preko BAT-a skinuo 650.000 evra. Ostalo je još 100.000 evra da to platimo i završimo. Skauting i dovođenje igrača podiglo je tu cifru na 1,5 miliona evra. Na sve to treba dodati i menadžerske provizije od 5 do 10 odsto, pa je jedan stručni štab otišao, došao drugi, a to morate da platite... Na taj način smo došli do deficita".

Predsjednik Zvezde je govorio i o budžetu.

"Naš budžet u ovoj godini je ukupno 7.000.000 evra. Pričamo u bruto iznosima. A naš budžet za prvi tim, kompletan stručni štab, fizioterapeute, doktore... je 5.400.000 evra. Obavezni budžet evroligaških timova od 7.000.000 evra za prvi tim biće uveden za sezonu 2022/23. Za sezonu 2021/22 je Evroliga zadržala 7.000.000 ukupnog budžeta, a 70 odsto da ide na prvi tim. To je sklopljeno i moguće je da će doći do određenih pomjeranja, jer je to projekcija sa centrom. Ako bude malo skuplje izaći će malo preko 5,4 miliona".

Čović je podsjetio da još nije ušao u proces kandidature za novi mandat predsjednika Crvene zvezde.

"Da ne bismo mistifikovali stvari, ništa nije vezano za nezadovoljstvo, na šta nemam pravo jer smo od 2011. osvojili 17 trofeja. Jedino što imam takve zdravstene probleme da razmišljam i konsultujem se sa doktorima da li ću to moći da iznesem, jer sam kroz ovih nekoliko mjeseci izgubio i kilažu i energiju, a i zdravstveno moram da se potpuno stabilizujem".

"FILIP JE OTIŠAO IZ KOŠARKE"

Izvor: MN PRESS

Takođe, osvrnuo se i na povlačenje svog sina Filipa Čovića iz košarke. Plejmejker FMP-a završio jer karijeru minulog proljeća.

"Nije lako prošao, jedan od ključnih razloga je to što ima prezime Čović i jer sam mu ja otac. I oni koji meni ne mogu ništa pljuvali su po mojoj porodici, ženi, sinu... Ništa se ovdje ne događa slučajno. Mnogi su bili nagrađivani za to, plaćani. Kad smo sjeli rekao mi je da neće da igra, a ja sam rekao da se ne slažem i da je vrlo kvalitetan igrač. A imam pravo da pohvalim sina, jer sam mu bio jedan od najvećih kritičara. Nekad sam ga toliko kritikovao da sam prelazio granicu, pa smo doživljavali i da prekidamo nedjeljni ručak zbog tih kritika. On nikad ništa nije dobio na protekciju, kao ni njegovi majka i otac. Rekao sam mu da ima prostora da igra još dvije-tri godine i nije htio da me posluša, nisam hteo da mu vršim pritisak, jer znam šta znači da nekoga natkerate da igra, a da se njemu ne igra. Prekinuo je, sad su pred njim nove oblasti, vidkećemo koliko će se baviti košarkom, a koliko poslovima u firmi. Nažalost, otišao je iz košarke".

Čovićeva želja je da njegov sin postane trener, ali za to su sada mali izgledi.

"Moja je želja i volio sam da Filip počne da radi trenerski posao. Na osnovu mog dugogodišnjeg rada u košarci vidio sam da ima taj osjećaj, ali to ne dolazi u obzir. Njemu je košarka kada je igrački i trenerski dio potpuno otišla iz života"

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC