• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela je ABA liga, najjača do sada! Miloš, Edin i MONDO Podkast - sve što vam treba za novu sezonu!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Vrijeme za regionalnu košarku i vrijeme za MONDO podkast "Šesta lična", u kojem nas provjereni tandem Miloš Jovanović - Edin Avdić uvodi u ono što smo mjesecima čekali - start ABA lige.

 šesta lična aba liga najava sezone 2021/22 Izvor: MONDO

Čekanje je gotovo – nova sezona može da počne!

Kada su se ugasile kamere u našem omiljenom studiju sredinom ljeta, Milvoki je postao novi šampion NBA, a na Jadran je, na prvi pogled barem, mirovao. Ispostaviće se da je taj mir bio samo zatišje pred pravu buru, jer ono što se desilo ljeta 2021. istorija će pamtiti kao uvertiru pred jednu od – čvrsto vjerujemo – najkvalitetnijih ABA sezona u istoriji.

Možda će vas zanimati

Zašto tako mislimo? Pa, vjerujem da znate o čemu se radi do sada...dok su Miloš i Edin odmarali poslije de facto dvije spojene sezone, Partizan je vratio Željka Obradovića i doveo de facto cijeli novi tim, Zvezda je najavila odbranu titule sa transferima Nikole Kalinića i Nikole Ivanovića, a Budućnost je "ispod radara" napravila odličnu ekipu koju će sa klupe ponovo voditi Aleksandar Džikić.

Ali dobro. Da krenemo redom...

ABA liga će, dakle, i ove godine brojati 14 ekipa. Plej-of je proširen na šest mjesta, u formatu koji nalikuje NFL takmičenju – prvoplasirane dvije ekipe će odmoriti prvo kolo i imati direktan plasman u polufinale, dok će se ostali nadmetati u četvrtfinalu. Pobjednik (najvejrovatnije) dobija plasman u Evroligu. Posljednji ispada, a pretposljednji ide u baraž.

U grupi "ugroženih", Miloš i Edin prije svih vide novajliju Derbi iz Podgorice (tj. Studentski Grad), koji opet nije bez svojih kvaliteta i može iznenadi. Tu je i standardni trojac u sastavu Split – Zadar – Krka, a po nekim procjenama, i FMP lako može da im se priključi.

"Srednji dom" broji četiri ekipe, i neko će se od njih boriti za plej-of poziciju. Nešto dalji od tog cilja su Cibona i Borac, koji će jedva dočekati navijače u svojoj hali kraj Morave. Mega je ostala bez gotovo svih nosilaca igre iz prethodne sezone – tu su sada neki novi klinci, a vidjećemo jesu li i jednako talentovani kao ova generacija koja im je prethodila.

Igokea je u posljednjih par sezona uspješno tranzicionirala iz ekipe koja je nerijetko umjela da se nađe u "nebranom grožđu" i dovede opstanak u pitanje, do standardnog borca za učešće u plej-ofu.

Sportski sektor predvođen Vukom Radivojevićem je ponovo dobro proučio tržište i povukao neke poteze, vidjećemo da li i dovoljne za još jednu kartu za doigravanje i dobar plasman u FIBA Ligi šampiona.

"Širi krug" favorita čine ekipe Mornara, Cedevite Olimpije i Budućnosti. Mornar je na papiru slabiji nego prošlih sezona – braća Pavićević su odustali od "putujući Jadran All-Stars" koncepta, i sada imaju nešto kompaktniji roster predvođen Nemanjom Gordićem.

Cedevita Olimpija je zadržala Jaku Blažiča i dovela neke nove strance – najopasnija je, svakako, Budućnost sa već spomenutim Džikićem, koji je učvrstio kadar doveđenjem nekolicine provjerenih veterana poput Vladimira Micova. Ali, ostaje da se vidi kako će se ekipa izboriti sa prisiljenim odsustvom Danila Nikolića, i igrački i mentalno.

I naravno, tu su na kraju Crvena Zvezda i Partizan, dva najveća favorita. Ovi prvi su vladajući šampioni – na klupi imaju Dejana Radonjića koji zna kako se osvajaju ABA trofeji, a na parketu su jači za Nikolu Kalinića, Ostina Holinsa, Nikolu Ivanovića i još ponekog. Oni drugi – pa, oni su doveli Željka Obradovića...i ne samo njega, već i Kevina Pantera, Rodionsa Kuruksa, Jama Madara, Zeka Ledeja, Alena Smailagića...

Jasno vam je da će borba za titulu biti do posljednjeg daha. I zato, nema boljeg načina da se "uvedete" u sezonu od uvodnog podkasta koji će vam najaviti ABA liga sezonu 2021/22, uz sve informacije koje vam trebaju, a i mnoge koje vam ne trebaju. Saznaćete, između ostalog, i koji je Edinov omiljeni argentinski fudbaler, informacija bez koje do danas sigurno niste mogli.

Uživajte u premijeri nove sezone kako ABA, tako i podkasta. Naše druženje je tek počelo...odvojite par sati i uživajte.

I vidimo se sljedeće nedjelje!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC