• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promjena pravila koja je uzdrmala NBA ligu: MONDO kolumna o košarci u kojoj više nema "pecanja" faulova!

Autor Mladen Šolak

Kolumnista MONDA i autor podkasta "Šesta lična" Miloš Jovanović osvrće se ka važnu promjenu pravila koja je dokazano smanjila broj pogodaka, a neke igrače potpuno izbacila iz ritma na koji su navikli.

 Kolumna-Milosa-Jovanovica-o-faulovima-u-NBA-ligi. Izvor: Profimedia

Svi sportovi evoluiraju s godinama, pa tako i košarka. Nekad su te evolucije prirodne, a nekada su posljedica promjene pravila, nekada su postepene, nekada nagle, ali kako god okrenemo – košarka se mijenja, iz dana u dan i u krajnjoj liniji iz sezone u sezonu.

NBA je oduvijek bila zainteresovana da malo "zavrti" stvari, i to pogotovo kada osjeti da bi neka promjena mogla da dovede do atraktivnije igre, više poena, ili nečega što će generalno privući publiku. Taj inovatorski nagon je prilično logičan, jer ova liga se u svojoj zemlji ionako već decenijama "trka" sa ultra-popularnim NFL-om, pa smo tako kroz istoriju lige američkih profesionalaca mogli vidjeti razne novotarije.

Tako je, recimo, NBA bila jedna od prvih liga koja je uvela šut za tri poena. Nakon što je danas popularna "trojka" bila testirana kroz nekoliko koledž utakmica, te odavno pokojna ABL i ABA takmičenja, najveća liga na svijetu opredijelila se da ovom vidu poentiranja pruži jednogodišnji test period u sezoni 1979-80. Eksperiment je uspio i trojka je zaživjela – već sljedeće sezone su NCAA divizije počeli da je uvode, a FIBA je „poklekla“ na jesen 1984, nakon olimpijskih igara u Los Anđelesu. Da notiramo i da je prvu NBA trojku ikada 12. oktobra 1979. ubacio igrač Bostona Kris Ford.

Sredinom devedesetih, u zenitu "tuča" ere košarke, kada su dominirale tvrde, defanzivno kompaktne ekipe, NBA je izvela novi eksperiment i skratila trojku za pola metra – sa standardnih 7,24 metra na 6.71 , koliko je ranije bila u "kornerima". Ovaj potez podigao je broj trojki po utakmici sa 9,9 u sezoni 93-94 na 15,3 u sezoni 94-95, a "viši" brojevi trajali su tačno koliko i sama odluka lige – to- jest tri godine. 1997. sa početkom nove sezone trojka se vratila na 7,24 i "razumnih" 12,7 pokušaja po meču. Dalje već i sami znate – dolaskom Stefa Karija u ligu bezmalo svi kreću da šutiraju po blesavi, pa je sada prosjek uzetih trojki po meču 35,9 sa tendencijom jasnog rasta.

Izvor: shottracker.com


Ali, NBA nije samo distancama osvježavala svoju ponudu. Jako dugo je u Americi važilo pravilo da se ekipe grade oko dominantnih centara, i uglavnom su takvi igrači vodili svoje timove do titula. Bil Rasel, Vilt Čemberlen, Mozes Meloun, Hakim Olajdžuvon, Patrik Juing, Dejvid Robinson, Šekil O’Nil...bez nekog od takvih, uspjeh nije bio zagarantovan. Međutim, šest titula Čikago Bulsa, u kojima su prve violine bili jedan šuter i jedno nisko krilo, natjerali su čelnike na razmišljanje – ispostavilo se da se ljudi daleko više identifikuju sa uzbudljivim spoljnim igračima, a komercijalni rast je to i potvrdio.

Sa ciljem da dodatno ubrza igru i prebace fokus sa reketa na igru spolja, NBA je od sezone 2004-05 „kriminalizovala“ popularni „hend-ček“, iliti odbranu u kojoj je kontakt rukom dozvoljen. Pogledajte bilo koji snimak iz zlatne ere devedesetih – recimo, bilo koji klip Denisa Rodmana kako igra odbranu nad nekime, ili snimke odbrane Detroita ili Njujorka nad Majklom Džordanom, i biće vam jasno o čemu pričamo. Takva odbrana je od oktobra 2004. prešla u prošlost, i otvorio se prostor da bekovi i krila sada i potpuno dominiraju.

Sedamnaest godina kasnije, liga je osjetila da je ponovo došlo vrijeme za promjene i da se nekima malo "potkrešu" krila. Već nekoliko godina unazad, i navijači i javnost žale se da pojedinci šutiraju previše bacanja "pecanjem" faulova namjernim kontaktom, koji ostvaruju bez namjere da uopšte i pogode koš. Stariji ljubitelji košarke sjećaju se kako je Saša Obradović redovno dizao protivnike na finte šuta, a zatim bi isforsirao kontakt i lagano poentirao sa penala.

Taj Obradovićev "trik" su do savršenstva doveli igrači poput Džejmsa Hardena, Luke Dončića i Treja Janga, i vika na ovo je dostigla takve nivoe da se čak i gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio tokom prošlosezonskog plej-ofa oglasio sa javnom porukom Jangu da "prestane da peca faulove". Njegov apel je urodio plodom i liga je riješila – od ove sezone, ovakvi faulovi se više ne sviraju.


Naravno, i ovo je bila jedna od tema posljednje epizode "Šeste Lične" koja se bavi NBA takmičenjem. "Od kada su se promijenila pravila, nema više slobodnih bacanja", kaže Edin, misleći prije svega na Džejmsa Hardena i Džoela Embida. "Trej Jang takođe ne dobija bacanja, ali svakako nema više jeftinih penala. Treba zaraditi slobodna bacanja, a ne malo ono – izbacim nogu, zamlataram rukom, i eto tri penala", dodaje Avdić. Miloš je još tokom sezonskih prognoza pola u šali, pola u zbilji rekao da ne vjeruje da će Trej Jang biti ovako ubojit sa novim pravilima, ali i ovo se za sada pokazuje kao tačan podatak.

Brojevi, za sada, podržavaju ova razmišljanja. Hardenu su, nakon gotovo cijele dekade u kojoj mu je prosjek bio deset bacanja po meču, brojke pale na svega tri – sve do pobjede nad Indijanom u petak gdje je šutirao devetnaest puta sa penala (nakon utakmice, Harden je izjavio da je za ovu razliku zaslužna njegova pojačana agresivnost). Trej Jang šutira 4,3 penala manje nego lani, Bredli Bil 3,9, a Luka Dončić 3,7. Sa druge strane, Stef Kari i Kevin Durent, na primjer, idu na "crtu" u svom redovnom ritmu.

Uprkos činjenici da je broj poena po utakmici pao za čak šest na 100 poseda, čime će se vjerovatno prekinuti trogodišnji rast u ovoj statistici, navodno su svi oko lige izuzetno srećni ovakvim razvojem događaja. Nadležni smatraju da će se na ovaj način "razdvojiti žito od kukolja", te da će se dobri igrači – ako su zaista dobri – adaptirati na nove uslove. Kao što smo već rekli, Durentu i Kariju ne smeta, a i Harden se polako navikava na činjenicu da će svaki poen morati da se zaradi.

Šta vi mislite, da li je ova promjena dobra ili loša za košarku?

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC