• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropa priča o Zvezdinoj odbrani: Došao je Stefan Marković, doći će i napad, ali za to nema izgovora, ni kompromisa!

Autor Dragan Šutvić

Crvena zvezda se i ove sezone nameće po čvrstoj defanzivi. Ognjen Dobrić i Luka Mitrović su pred meč sa Asvelom pričali baš o tom segmentu igre.

 crvena zvezda asvel najava Izvor: MN PRESS

Kada u istu rečenicu stavite Dejana Radonjića i Crvenu zvezdu prva asocijacija je granitna odbrana. To je zaštitni znak crnogorskog stručnjaka, kao i crveno-bijelih pod njegovim vođstvom.

Na osam utakmica ove sezone samo su Armani (79) i CSKA (78) bili blizu da postignu 80 poena. Uostalom, Panatinaikos je dao samo 48, a primio čak 81.

Možda će vas zanimati

Sve to su samo neke od brojki koje su bile dovoljne da poznati litvanski portal "Basketnews" napravi analizu Zvezdine igre, uz podsjećanje da srpski i regionalni prvak ima najmanji budžet među evroligašima. U prvom planu analize je defanziva momaka sa Malog Kalemegdana i neki od sjajnih statističkih parametara koje potvrđuju izraženo "oružje" crveno-bijelih.

Zvezda je treći najbolji tim po defanzivnom rejtingu, četvrti su po broju dozvoljenih asistencija (14,8), a drže prvo mjesto u dvije kategorije. Tim su koji je najviše puta isforsirao protivnika na istek napada od 24 sekunde i po broju dozvoljenih posjeda rivala u prosjeku.

Analiza Zvezdine odbrane
Izvor: Youtube/BasketNews

Upravo je to bila jedna od tema pred meč sa Asvelom i pitanje o defanzivi na koje su odgovorili Ognjen Dobrić i Luka Mitrović.

"Znaju svi kakvu košarku forsira Dejan Radonjić. Ušli smo u taj sistem dobro, svako zna svoju ulogu, znamo način igranja. Odbrana funkcioniše kako treba. Naravno uvijek može bolje, ali svima odgovara ovaj sistem i zato je to na toliko visokom nivou", kaže Dobrić.

Sa njim se složio i Mitrović, uz konstataciju da će napad doći, ali da za odbranu nema izgovora.

"To je zaštitni znak Zvezde sa Radonjićem. Nema tu neke tajne i formule. Baziramo igru na tome, držimo taj dei na visokom nivou. Nekada je napad znao da zakaže, ali je ovaj tim napravljen tako da defanzivni dio ne smije da zakaže. Neke stvari će doći na svoje, nisu možda bile na zadovoljavajućem nivou zbog brojnih faktora, ali za odbranu nema kompromisa ni izgovora. To je nešto odakle crpimo snagu i energiju za sve ostalo", poručuje Mitrović.

TANDEM IZ ASVELA I TRADICIJA

Izvor: MN PRESS

Asvel je ekipa koja je jedno od najprijatnijih iznenađenja u Evroligi ove sezone. Na osam mečeva su upisali šest pobjeda i zato su u samom vrhu.

Svjesni su toga i crveno-bijeli i znaju da su najveće prijetnje Eli Okobo (19,6 poena u proseku) i Kris Džouns (15,9).

"Igraju dobru, timsku košarku, ali imaju i dobre individualce poput Okoba i Džounsa. Ne mogu jedan ili dvojica da nas pobijede, zato moramo da odgovorimo i na njih i da energetski dobro iznesemo meč. U dobroj su formi, puni su kvalitetnih košarkaša, ali od nas sve zavisi, posebno kada igramo na našem terenu pred punom dvoranom", ističe Dobrić.

Nisu samo ta dvojica igrača pretnje, tu je i Kostas Adetokumbo, brat zvijezde Milvokija Janisa, kao i bivši centar Partizana i Zvezde Džejms Gist.

"Dočekujemo meč u dobrom raspoloženju. Očekuje nas duel sa kvalitetnim timom. Popunjeni su na svim pozicijama. Imaju dobre strijelce na bekovima, atletski dobre igrače pod košem. Dobra su ekipa i biće nam potrebno dobro izdanje da bismo se nosili sa njima. Značiće nam i podrška sa tribina, nadam se da će atmosfera biti kao protiv Panatinaikosa i da ćemo biti na visokom nivou uz njih", analizira protivnika Mitrović.

Trener Ti-Džej Parker neće moći da računa na dvojicu igrača, Dejvida Lajtija i Antoana Dioa. Inače, posebno zanimljiv je međusobni skor ova dva tima (2-2). Sve pobjede ostvarili su gosti. Crveno-beli su slavili u Francuskoj, a njihovi večerašnji protivnik je pobjeđivao u Beogradu. Dakle, biće to i borba protiv tradicije.

DERBI? PRVO EVROLIGA

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Samo tri dana poslije duela sa francuskim timom Crvenu zvezdu očekuje prvi ovosezonski vječiti derbi u nedjelju (19h).

"Nije lako ostati fokusiran, ali je meč sa Asvelom sada najbitniji. Moramo da idemo polako, kada se utakmica završi onda možemo da se spremamo za nedjelju", kaže Dobrić.

Oprezan je i Luka.

"Jedno su očekivanja javnosti, a drugo ono za šta se spremamo. Uvijek smo išli postepeno, za nas je svaki naredni meč najbitniji i biće tako i sada, posebno što se radi o evroligaškom timu koji ima skor 6-2. Za nas je to veliki izazov", ističe Mitrović.

ČEKA SE MARKOVIĆ, ALI I IVANOVIĆ

Izvor: MN PRESS

Dobila je Zvezda veliko pojačanje. Na Mali Kalemegdan je stigao Stefan Marković koji će se i zvanično priključiti ekipi poslije ljekarskih pregleda i rješavanja administrativnih stvari.

"Donijeće nam kvalitet, jedva čekam da nam se priključi. Trebalo bi uskoro da počne da trenira sa ekipom", kaže Ognjen.

Sa širokim osmijehom o popularnom Pefiju priča Luka.

"Stefanovi kvaliteti su dobro poznati svima koji iole prate košarku. Trebaće mu malo vremena da se uklopi, da pronađe takmičarsku formu. Njegovo iskustvo i kvalitet će mu taj period adaptacije olakšati. Uzbuđeni smo i nestrpljivi da idemo sa njim u nove pobjede", završava Mitrović.

Čeka se Marković, ali i Nikola Ivanović. Zbog korone je propustio nekoliko mečeva, a Radonjić je otkrio da će konačna odluka o njegovom igranju protiv Asvela biti donijeta pred meč.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC