• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Zvezda sipala trojke i odmarala i šta Lesor donosi Partizanu: MONDO kolumna o ABA ligi - kada pada, pljušti!

Autor Dragan Šutvić

Kolumnista MONDA Miloš Jovanović je u najnovijem osvrtu na kolo ABA lige pisao o šuterskoj večeri crveno-bijelih u "Pioniru" i o novom pojačanju crno-bijelih.

 aba liga mondo kolumna 12. kolo Izvor: MN PRESS

/Piše: kolumnista MONDA, Miloš Jovanović/

Nova nedjelja, novi termometar! Za razliku od prošle sedmice, ovaj put je u vrhu prilično stabilno – ali na dnu, bogami, ima malo gibanja, tenzija, i svega što uz to ide. Zavalite se i saznajte ko je gde i ove nedjelje na Jadranu...

CRVENA ZVEZDA (11-1, prošle nedjelje 1.)

"Kad pada, onda pljušti", da parafraziramo staru američku izreku – Crvena zvezda je Čačanima spakovala čak 18 trojki iz tek 33 pokušaja, i usput stigla da odmori i Kalinića i Mitrovića. Savršen dan za Dejana Radonjića – još savršeniji za Ostina Holinsa, koji je odigrao ponajbolju partiju otkako je član crveno-bijelih, i Arona Vajta, koji je debitovao u ABA ligi sa 15 poena u 20 minuta i generalno djelovao vrlo raspoloženo. Sad još samo da se oporave Dobrić i Davidovac...

Izvor: MN PRESS

PARTIZAN (10-2, prošle nedjelje 2.)

Dolazak Matijasa Lesora pomoći će Partizanu tamo gdje je najtanji – u skoku – i rasteretiti Alena Smailagića i Zeka Ledeja, koji polako počinju da se umaraju od tereta igre u reketu. Partizan je opet imao nesavršenu nedjelju, sa tijesnim pobjedama protiv Šljonska i u Baru, ali znate kako, što se Željka Obradovića tiče, bitno je da se kotrlja dok se točkovi u potpunosti ne namjeste. Kuriozitet – Rodi Kurucs nije ni pokušao da šutne na koš u svojih deset minuta igre.

Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

BUDUĆNOST (9-3, prošle nedjelje 3.)

Ne desi se često da ubaciš 109 poena i budeš drugi najbolji napad nedjelje, ali upravo to se desilo Zvezdi – Budućnost je postigla poen više i sa monstruoznim timskim indeksom od 158 poslala Krku pješke do Novog Mesta. U briljantnoj partiji sa bezmalo svakog statističkog aspekta ipak treba izdvojiti Zorana Nikolića koji je za 20 minuta postigao 15 poena i uhvatio 7 skokova, ali i reći da su Podgoričani iz igre imali ukupno samo 11 promašaja iz 50 pokušaja.

FMP (10-2, prošle nedjelje 4.)

Svi favoriti su ove nedjelje dobrano ispraznili šaržer, pa tako i FMP – oni su svoj dio posla odradili još u utorak. Garet Nevels je ponovo isporučio svoje, a sada mu se u vrhu liste strijelaca pridružio i Marko Radonjić – Brajs Džons je i dalje na 54 penala zaredom, jer ga Split tokom utakmice nije slao "na crtu". Pametno, reklo bi se.

Izvor: MN PRESS

CEDEVITA OLIMPIJA (7-5, prošle nedjelje 5.)

Nije baš sve išlo po planu za Ljubljančane u meču protiv Derbija – "studenti" su došli da se nadigravaju i u par navrata i stigli do neke pristojne razlike, ali Cedevita Olimpija je svaki od tih naleta odbila i na kraju slavila minimalnom dvocifrenom razlikom. Ako se ovaj niz pobjeda nastavi, možemo možda i reći da je Golemac preskočio najteži izazov ove sezone i da je spreman da se pošteno pobije za plej-of. Ali ko to više i zna sa ovom ekipom? Očekujte neočekivano.

IGOKEA (6-6, prošle nedjelje 7.)

Korak naprijed, dva unazad, dva unaprijed, jedan unazad, tako nekako izgleda „ples“ Igokee po termometru otkako je ova sezona počela. Protiv Cibone, stigao je da iskoči Stivens sa 16 poena i 15 skokova, dok su standardno dobri bili i Ilić i Jošilo. Međutim, dalek je put do konzistentnosti, a Igokein skor vam dovoljno govori o tome. Još jedna izuzetno nepredvidiva ekipa.

CIBONA (5-7, prošle nedjelje 8.)

Ista meta – isto odstojanje. Ponovo bez Prkačina, Cibosi nisu mogli dalje od „dostojnog otpora“ u Laktašima, i gle čuda, opet im je falio šut. Možda je i više za brigu činjenica da su momački nadskočeni od strane Igokee – u tom elementu bi makar morali da budu kompetitivni, uzevši u obzir njihov atletski potencijal. Takođe, Nejt Rivers je izgleda baš ozbiljno udario u „ruki zid“ – čekamo da se presabere.

DERBY SC (5-7, prošle nedjelje 9.)

Nije se Kenan Kamenjaš snašao protiv snažnih centara iz Ceđolimpije, ali zato Kajl Vinjales jeste – vihorni Portorikanac je sa klupe ubilježio 21 poen i poslao poruku treneru Žakelju da ne zaboravi na njega. Ipak, bez Megija i Tišme, ovaj mladi sastav nije mogao da isparira više od ovoga što je pružio u subotu veče.

MEGA (5-7, prošle nedjelje 9.)

Pošteno je reći da smo poznavali oscilatore koji su manje oscilirali od ovosezonske Mege. U tvrdoj i ružnoj utakmici, puleni Vlade Jovanovića poklekli su pred Zadrom, koji je sad vezao dva ozbiljna skalpa na gostovanjima – plej-of pozicija je i dalje na vidiku, ali neko tu mora da pokaže konstantnost osim Skučija Smita, i problemi u šutu se najvjerovatnije neće sami ispraviti.

Izvor: MN PRESS

MORNAR (4-8, prošle nedjelje 10.)

Saslušajte me na sekund – ovaj Mornar je, uprkos svim svojim poteškoćama, na oko ipak košarkaški pismeniji od onih bandita iz prethodnih sezona. Da, jesu Barani bili kudikamo napadački potentniji u minulim godinama, ali ova ekipa je nekako racionalnija, i čini se da ih stvarno samo jedan do dva prava Amerikanca dijele od ozbiljne borbe za plej-of. A znate da braća Pavićević znaju da procijene... biće Mornar itekako opasan u drugom dijelu sezone. Prava nagazna mina!

ZADAR (3-9, prošle nedjelje 13.)

U ABA ligi važi jedno prosto pravilo – ako imate makar dva košarkaški pismena igrača, opstanak ne bi smio da dođe u pitanje. A ako su ta dvojica Džastin Karter i Trevor Tompson, tek onda ne bi smjeli da imate problema. Karter je ponovo bio meč-viner za Zadrane na tijesnom gostovanju, samo, zamalo da do toga ne dođe jer je Dominik Mavra ponovo umislio da je Stef Kari. Na Anzuloviću je zadatak da malo prerasporedi uloge u napadu, ili makar kaže svojim bekovima da se obuzdaju kad je gusto.

BORAC (4-8, prošle nedjelje 11.)

Postoje partije za zaborav, i postoji ovo što je Borac odigrao u nedjelju u Pioniru – iako su pružili solidan otpor u drugoj četvrtini, Čačani su potpuno kolabirali u završnih dvadeset minuta mečeva i pustili Zvezdu da radi doslovno šta hoće po parketu. Zabrinjava šut za tri koji je opet bio u dubiozi – tek 3 od 23 – ali ništa bolji nije bio ni skok, a tek će od izgubljenih lopti zaboljeti glava. Puno posla za Malinu, baš puno...

Izvor: YouTube/KK Crvena zvezda mts

KRKA (3-9, prošle nedjelje 12.)

Siroti Dalibor Damjanović, čini se da ga hipertenzija drži još od prošle nedjelje. Nakon prošlonedjeljne drame u Štukelju, Krka je potpuno demolirana u „Morači“ u utakmici u kojoj su otpor pružali samo Rok Stipčević i Adonis Tomas – od ostalih deset igrača koji su ulazili za slovenačku ekipu, čak polovina je završila utakmicu sa negativnim indeksnim skorom, a ostali su bili jednocifreni. Nije baš bilo kao protiv Partizana u Beogradu, ali je svejedno za što brže arhiviranje.

SPLIT (2-10, prošle nedjelje 14.)

U Splitu su, nevjerovatno, procijenili da im uprkos svim nedaćama najviše fali šuta i organizacije igre. Novo pojačanje „žutih“ je Šenon Šorter, američki plejmejker koji je na CV-u nanizao dovoljno ekipa da napiše tri memoara, samo nije izvjesno šta će on riješiti, osim možda bržeg dodavanja za Bariča, Kovalevića i Perkovića kad se namjeste na šuterske pozicije. Inače, u Železniku su svega 16 puta šutnuli za tri, što je prvi put ove sezone da padnu ispod 20. Vjetrovi promjene? Teško.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Više vijesti iz ABA lige

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC