• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" su se dobro držali do poluvremena, a onda doživjeli potop u Vilnjusu! 

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Košarkaši Bosne i Hercegovine jutros su čarter letom iz Sarajeva otputovali u Vilnjus, gdje su večeras ubjedljivo poraženi od Litvanije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

 litvanija zmajevi Izvor: FIBA

BiH je doživjela drugi uzastopni poraz od Litvanije u kvalifikacijama za Mundonasket 2023. godine!

Nakon minimalnog u Tuzli, izabranici Vedrana Bosnića upisali su u subotu uveče ubjedljiv poraz u Vilnjusu rezultatom 77:56 (20:12, 14:20, 21:12, 22:12).

Iako je u toj zemlji proglašeno vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) odbila je molbu Košarkaškog saveza BiH da se meč odgodi, pa je samo 10 igrača pod vođstvom selektora Vedrana Bosnića uopšte doputovalo u Litvaniju.

To su: Džanan Musa, Adin Vrabac, Emir Sulejmanović, Kenan Kamenjaš, Ismet Sejfić, Sani Čampara, Ajdin Penava, Aleksandar Lazić, Amar Gegić i Edin Atić.

Litvanci su pred svojim navijačima od starta bili kvalitetniji rival na parketu i prvu četvrtinu su okončali sa "plus osam" (20:12), da bi nastavili u istom ritmu i zahvaljujući prvenstveno Tomasu Dimši i Laurinas Birutisu uspjeli da prvi put odu na dvocifrenu razliku (34:24).

Međutim, trgli su se "zmajevi" i serijom 8:0 kojoj su najviše "kumovali" Edin Atić i Emir Sulejmanović vratili na samo dva poena razlike i s rezultatom 34:32 se otišlo na odmor.

Treći period u potpunosti je pripao Litvancima, koji su se pred odlučujućih 10 minuta ponovo odlijepili na dvocifrenu razliku, a onda je zbog kraćeg rostera "zmajeva" uslijedila kanonada litvanske selekcije.

Već u uvodnim minutama četvrte četvrtine, Litvanija je praktično riješila pitanje pobjednika s obzirom da je razlika porasla na +16 (65:49), ali nema se šta zamjeriti Bosnićevom timu koji nije mogao bolje u ovim okolnostima.

U bh. taboru najefikasniji su bili Edin Atić i Sani Čampara sa po 12 poena, te Amar Gegić i Kenan Kamenjaš sa po dva koša manje.

Kod domaće selekcije prvo ime bio je Tomas Dimša sa 19 pogodaka, a trijumfu su sa po 15 koševa doprinijeli još Laurinas Birutis i Deividas Gailius.

"Zmajevi" su ovu utakmicu odigrali bez ijednog odrađenog treninga nakon susreta u Tuzli, koji je u dramatičnoj završnici pripao Litvaniji (77:78).

Grupa F

Rezultati 4. kolo

Litvanija - BiH 77:56
Češka - Bugarska

Standings provided by SofaScore LiveScore

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC