• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Minimalan poraz "zmajeva" od Litvanije - Individualne greške i iskustvo presudili u dramatičnoj završnici u "Mejdanu"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je poraz od Litvanije, prvog favorita grupe F kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

 BiH - Litvanija, kvalifikacije za SP 2023 Izvor: Darko Zabuš/promo

Poslije trijumfa nad Češkom (97:90) i Bugarskom (75:85), košarkaši BiH dočekali su selekciju Litvanije, koja je nesumnjivo glavni favorit za prvo mjesto u grupi F za plasman na Mundobasket.

Oba tima su pred meč trećeg kola u punoj dvorani "Mejdan" zabilježila po dvije pobjede, pa su silno željela da nastave trijumfalnu seriju s obzirom da samo pobjednik u grupi prenosi bodove u narednu rundu kvalifikacija, za razliku od drugoplasiranih i trećeplasiranih selekcija koje novu fazu kvalifikacija počinju sa nulom.

Ali, uprkos velikom trudu, bodove su iz dupke pune dvorane u Tuzli odnijeli gostujući košarkaši u "foto" finišu poslije dramatične završnice.

BiH - LITVANIJA 77:78 (21:13, 20:23, 15:24, 21:18).

Iskusniji Litvanci su u prelomnim momentima bili dosta smireniji, nisu pravili toliko individualnih grešaka u napadu kao ekipa Vedrana Bosnića, koja je istini za volju bila bez plejmejkera Džona Robertsona, što je bio nepremostiv hendikep protiv ipak iskusnije ekipe.

Malo je nedostajalo da Litvanci polože oružje, ali pobjedu je ipak odnijela s(p)retnija ekipa.

"Zmajevi" su nošeni navijanjem punih tribina tuzlanske dvorane odlično ušli u meč i poveli sa 8:2, a potom i 12:4 zahvaljujući prvenstveno kapitenu Miralemu Haliloviću, koji je ubacio polovinu koševa za BiH.

Izabranici Vedrana Bosnića odlično su igrali u odbrani u prvoj četvrtini dozvolivši Litvancima samo mali broj poena, a s druge strane razigrao se i Džanan Musa, koji je takođe postigao šest koševa do početka drugog kvartala.

Početkom drugog dijela, gosti su zaigrali dosta čvršće i uspjeli da smanje na krilima Arnasa Butkeviciusa i Margirisa Normantasa, čija je trojka smanjila razliku na samo "plus dva" (26:24), pa je reagovao i selektor Bosnić minutom odmora.

Pokušavali su gosti da naprave preokret, ali BiH je uspjela da odbije sve napade Litvanaca i održava malu prednost do samog finiša poluvremena, a tada je Amar Gegić pogodio dva slobodna bacanja, zatim ukrao loptu, zakucao i podigao "Mejdan" na noge za pet razlike!

Izvor: Darko Zabuš/promo

Na odmor se otišlo rezultatom 41:36.

Litvanci su napravili mini seriju od 0:5 na otvaranju drugog dijela i ponovo stigli do izjednačenja (41:41), a ubrzo i do prvog vođstva na utakmici nakon zakucavanja Mindaugasa Girdziunasa (46:47).

Kad je razlika porasla na "minus pet" (53:58), minut odmora je pozvao selektor BiH s namjerom da prekine nalet gostiju i njihov "probuđeni" šut izvan linije 7.65, posebno kod Osvaldasa Olisevičiusa, koji je ubacio dvije trojke.

Početkom odlučujućeg perioda, dvije trojke pogodio je Edin Atić, uzvratili su Litvanci i održavali prednost od nekoliko pogodaka, a kad je Amar Alibegović sjajnim zakucavanjem smanjio na 64:67, činilo se da će doći do novog buđenja "zmajeva".

Bh. tim je ostao bez kapitena Miralema Halilovića, koji se povrijedio i zasad nije poznato kolika je težina njegove povrede. 

Ipak, Litvanci su se odlijepili na "plus osam" na tri i po minuta prije kraja, da bi posljednjim trzajem "zmajevi" uspjeli da serijom 6:0 stignu do samo dva pogotka deficita (72:74) pa je tajm-aut zatražio i litvanski selektor.

Uslijedila je uzbudljiva završnica i nekoliko prekršaja u napadu na obje strane, pa se u posljednjih 60-ak sekundi ušlo sa dosta grešaka.

Osvaldas Olisevičius je trojkom odveo goste iz Litvanije ponovo na pet razlike (72:77) na 14 sekundi prije kraja, Bosnić je zvao tajm-aut, Kenan Kamenjaš je uspio da pogodi ispod koša, ali Litvanci imaju posljednji napad i tri pogotka prednosti.

Girdziunas je pogodio jedno bacanje, a Aleksandar Lazić je trojkom samo ublažio poraz BiH - 77:78.

Najefikasniji u taboru "zmajeva" bili su Halilović (20), Musa (14) i Gegić (11) poena, dok je na litvanskoj strani prvo ime bio Osvaldas Olisevičius sa 18 koševa. Pet manje ubacio je Ehodas.

Utakmicu su sudili Johan Roso (Francuska), Kerem Baki (Turska) i Lorenco Baldini (Italija).

Za tri dana, 27. februara, košarkaši BiH će igrati i gostujuću utakmicu protiv Litvanije u Vilnjusu.

3. kolo

Bugarska - Češka 79:90
BiH - Litvanija 77:78

Standings provided by SofaScore LiveScore

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC