• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko mijenja Dejana Radonjića? Ovo su kandidati za trenera Zvezde

Autor Haris Krhalić

Crvena zvezda kreće u novu eru bez Dejana Radonjića. Ko će naslijediti čovjeka koji je donio 15 trofeja na Mali Kalemegdan?

 Kandidati za novog trenera Crvene zvezde Izvor: MN PRESS

Iz Atine su došle vijesti koje su se i ranije očekivale, Dejan Radonjić je potpisao dvogodišnji ugovor sa Panatinaikosom i vodiće "zelene" iz Atine u sledećoj sezoni.

To pred Crvenu zvezdu stavlja veliki posao, ne samo zbog toga što je potrebno naći novog trenera već i zato što je većina košarkaša koji su bili dio tima u sezoni iza nas navikla na Radonjićev sistem i uglavnom su igrali najbolju košarku u karijeri pod njegović vođstvom.

Poslije skoro decenije dominacije u Srbiji i u ABA ligi Crvena zvezda ispred sebe u sljedećoj sezoni ima Partizan koji je već počeo da se pojačava, a na klupi ima najtrofejnijeg trenera u istoriji evropske košarke. 

Pitanje koje zanima cijelu košarkašku javnost u Srbiji je jasno. Ko će naslijediti Dejana Radonjića?

Anketa

Ko će biti novi trener Crvene zvezde?

  • Dušan Alimpijević

    32.76% (19)

  • Svetislav Pešić

    36.21% (21)

  • Zvezdan Mitrović

    10.34% (6)

  • Milan Tomić

    8.62% (5)

  • Neko drugi!

    12.07% (7)

Ko će biti novi trener Crvene zvezde?

Rezultati

DUŠAN ALIMPIJEVIĆ

Izvor: MN PRESS

Najbolji trener Evrokupa prošle sezone napravio je čudo sa Bursom, a osim što je dogurao do finala tog takmičenja bio je sasvim solidan i u turskom prvenstvu. 

On je i nakon odlaska Radonjića 2017. godine preuzeo klub, ali tu sezonu nije završio na klupi crveno-bijelih pošto je raskinuo ugovor nakon poraza u finalnoj seriji ABA lige od Budućnosti.

Nakon toga je godinu dana proveo u Avtodoru iz Saratova, a sa Bursom trenutno ima dugogodišnji ugovor. Ipak Evroliga bi bila izazov, ali 36-godišnji trener koji je nedavno javno nahvalio uspjehe Dejana Radonjića je više puta isticao da mu je u Turskoj lijepo i da ima odličan odnos sa svojim klubom.

Svakako je jedan od najperspektivnijih srpskih trenera, ali već i dokazan ne samo kvalitetom koji je prikazao u Bursi već i u ostalim klubovima u kojima je radio.

SVETISLAV PEŠIĆ

Da li je realno očekivati treći dolazak Svetislava Pešića u Crvenu zvezdu? Selektor Srbije ima 72 godine, posljednji klupski angažman imao je od 2018. do 2020. godine u Barseloni koju je uspio da izdigne iz jako teške situacije u kojoj se ekipa nalazila. 

Njegove uspjehe nije potrebno ponavljati, a iako se u aktivnoj igračkoj karijeri predstavio javnosti kao košarkaš Partizana nikada nije krio da je deklarisani navijač Crvene zvezde.

Prvi put je sjeo na klupu crveno-bijelih 2008. godine, potom je vodio klub 2011. i oba puta je odradio po jednu sezonu u klubu. Lansirao je kroz Zvezdu mnogo mladih igrača, a poznato je da voli nove projekte i dugoročne zamisli.

Ipak, sada ima posao kao selektor Srbije i prvenstveno bi problem za njegovo angažovanje bilo to što je veliko pitanje da li bi KSS imao namjeru da ga pusti da radi u klubu uz rad sa nacionalnim timom. Pogotovo u situaciji kada imamo čuvene "prozore" kvalifikacija za velika takmičenja i kada evroligaški treneri imaju obaveze sa klubovima u isto vrijeme kada se igraju mečevi nacionalnog tima.

ZVEZDAN MITROVIĆ

Izvor: MN PRESS

Kum Dejana Radonjića i dokazan stručnjak. Sa Monakom je osvojio Evrokup i plasirao je tim u Evroligu, ali je nakon nekih problema u ekipi zamijenjen u kneževini. 

Zamijenio ga je Saša Obradović, a trneutno je Mitrović bez angažmana. Crnogorski stručnjak ima 52 godine i najviše je poznat po radu u Francuskoj i Ukrajini.

Vodio je Monako i Asvel u Francuskoj, dok je u Ukrajini bio trener Himika, Krivbasa i Azovmaša. Najveći uspjeh mu je osvajanje Evrokupa sa Monakom 2021. godine, kada je bio proglašen za trenera godine tog takmičenja, ali to nije jedini njegov trofej. Osvojio je jednu titulu šampiona Francuske, tri francuska kupa, kao i po jednu titulu i kup u Ukrajini.

MILAN TOMIĆ

Izvor: MN PRESS

Još jedan potencijalni povratnik. Nekadašnji košarkaš Olimpijakosa 15 godina je bio asistent u stručnim štabovima tima iz Pireja, a onda je 2018. godine dobio posao prvog trenera Crvene zvezde. 

Odmah je započeo trofejom jer je uzeo jedini Superkup ABA lige u istoriji Crvene zvezde, a onda je u sezoni 2018/19 osvojio Košarkašku ligu Srbije i ABA ligu. Pobjedom nad ekipom Budućnosti u finalu plejofa ABA lige donio je crveno-bijelima ponovo plasman u Evroligu.

Napustio je tim na startu naredne sezone nakon nekoliko loših rezultata, a zamijenili su ga prvo Andrija Gavrilović, a potom i Dragan Šakota.

U sezoni iza nas vodio je Peristeri, a trenutno je bez ugovora i Crvena zvezda može dirketno da pregovara sa njim.

OSTALI KANDIDATI?

Izvor: MN PRESS

Četiri već pomenuta imena su glavni kandidati za mjesto prvog trenera, ali postoje još neke moguće opcije. Jedna je Dragan Šakota, iskusni stručnjak koji je došao u nezgodnom momentu, preuzeo tim i završio turbulentnu sezonu.

Doveo je neka odlična pojačanja poput Kevina Pantera, a zbog izbijanja pandemije virusa korona nije imao šansu da završi tu sezonu i bori se za trofeje. Ipak nedavno je potpisao ugovor sa Saragosom i vrlo je malo vjerovatan njegov treći mandat u Beogradu.

Moguća opcija je i šansa za Vladimira Jovanovića, nekadašnjeg trenera U16 tima Crvene zvezde koji se probio odličnim radom u FMP-u od 2017. do 2020. godine. Potom je prešao u Cibonu sa kojom je sjajno počeo, a onda je nakon serije loših rezultata otpušten.

Dok je vodio FMP bilo je riječi da je u jednom trenutku bio kandidat za klupu crveno-bijelih, a sada bi uprava kluba mogla da iznenadi njegovim dovođenjem. Već smo na primjeru Dušana Alimpijevića videli da se ne libe da daju šansu mladom treneru.

Klub se oglasio povodom odlaska Dejana Radonjića i istakao da će blagovremeno obavijestiti javnost o novom rješenju na klupi. Ko god to bude bio – imaće paklen posao pred sobom!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC