• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bizarna "provokacija" pred meč Srbije! MONDO na Eurobasketu: Česi oduševljeni Jokićem, Bjelica u Pragu i "Hej Sloveni"!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Bez Partizana ne mogu ni Poljaci, Česi Jokića smatraju za najveću zvijezdu, ali su pred meč Srbije čestitali njegovom možda I najvećem "neprijatelju"! Od izvještaća MONDA sa Eurobasketa Nikole Lalovića

 MONDO-reportaza-sa-Eurobasketa-o-Nikoli-Jokicu-Nemanji-Bjelici-i-Partizanu Izvor: MONDO/Nikola Lalović/Profimedia/FIBA

Kao i kada smo se javili prošli put iz Praga i sada je utisak isti – Helsinki je mnogo bliže Češkoj nego što smo mislili. Finci su jednostavno okupirali grad ima ih na svakom koraku i zaista su fantastični.

Pjevaju, dobro su raspoloženi, svi su u dresovima svog nacionalnog tima, a zanimljivo je da najveći broj njih ima dres na kome piše Susijengi sa brojem šest.

Susijengi na finskom znači "čopor vukova" što je nadimak nacionalnog tima, a šestica je jasan znak da žele da budu šesti igrač svog tima. Oni to i jesu bili na meču sa Izraelom u kome su se nevjerovatno glasno čuli i nevjerovatno mnogo ih je bilo na meču. Tu je bila kompletna oprema sa sve raznim maskama koje su nosili Finci, od đavolskih rogova, do plišanih vučjih glava i kruna od papira.

HEJ SLOVENI I SKANDIRANJE CENTRU MEGE

Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Iako su domaćini najavljivali punu "O2 arenu" za meć Češke i Poljske daleko je hala bila od pune. Istina, 11.000 ljudi je bila sasvim pristojna posjeta, a na startu meča mogla je da se čuje poznata melodija. Svi su ustali kada je krenula Poljska himna, a meni je mahinalno u glavi krenuo tekst "Hej Sloveni".

Pjevali su "Jeszcze Polska nie zginęła", ali jednostavno kada krene melodija "Mazurke" vjerujem da mnogima mahinalno iz grla ili bar u glavi krene himna koja poziva na jedinstvo, istrajnost i koja poručuje da "zalud prijeti ponor pakla, zalud vatra groma".

Poljaci su na kraju nošeni navijačima, ali prije svega sjanom igrom veterana Slotera i Ponitke, ali i mladog Balcerovskog došli do jako bitne uvodne pobjede. Na kraju je mladi centar koji je prošlu sezonu proveo u Megi postigao 14 poena, imao 7 skokova i 4 asistencije I doživio je da mu navijači skandiraju ime kako tokom meča, tako i dok je u miks zoni davao izjave.

ČEKAJ, ŠTA? BIZARNA ČESTITKA ČOVJEKU KOJI SE TUKAO SA JOKIĆEM!

Ostalo je šest minuta do kraja meča Poljske i Češke, Poljaci su vodili, a publika je pokušavala na svaki način da pomogne domaćinu. A onda se na velikom ekranu koji je postavljen iznad sredine terena pojavia prilično bizarna čestitka.

Iz čista mira na engleskom jeziku organizator je čestitao 33. rođendan "NBA šampionu 2020. godine sa LA Lejkersima Markifu Morisu". Krilni centar koji je nama poznat po tome što se potukao sa Nikolom Jokićem na jednom meču u novembru 2021. godine sada je dobio čestitku koju niko nije očekivao i to baš pred prvi meč Srbije na Eurobasketu. U najmanju ruku – čudno!

JOKIĆ JE MVP, A ČESI SU DOVELI BJELICU NA EUROBASKET!

Iako ga ankete FIBA tako ne vide, u češkoj štampi je vrlo jasno ko je najveća zvijezda ovog prvenstva. Sa češkim ne stojim najbolje, pa objašnjenja u sportskim dodacima vezanim za Eurobasket nisam baš do kraja mogao da shvatim, ali Nikola Jokić je u ovdašnjoj štampi predstavljen kao apsolutno prva zvijezda turnira.

Iza njega Česi su stavili drugog dvostrukog MVP-a NBA lige Janisa Adetokumba, a na trećem mjestu je postavljen Luka Dončić. Zatim kao najveće zvijezde slede Rudi Gober, Jonas Valančijunas, Domantas Sabonis, Evan Furnije, Bojan Bogdanović, Jusuf Nurkić i Lauri Markanen.

Zanimljivo je da su dodali Česi u svojim novinama i još trojicu zvijezda, a među njima su dva Srbina. Jedan je Vasilije Micić, a drugi je Nemanja Bjelica koji nije ni doputovao u Češku! Da li je u pitanju greška ili češke kolege toliko cijene Bjelicu da su jednostavno morale da ga ubace na spisak, procijenite sami.

PARTIZAN? A, PA IMAM DRUGARA IZ UŽICA!

Izvor: MONDO/Nikola Lalović

Nije moglo ni bez Partizana! Mjesta za novinare na mečevima su iza jednog od koševa, a šetajući se da vidim ima li nekoga poznatog ugledao sam nepoznatog kolegu koji je imao podlogu za miš na kojoj se vidio parket i na njemu grb Partizana!

"Izvinite, odakle ste?", pitao sam I dobio odgovor da je kolega iz Poljske. Malo sam se zbunio, da je barem Čeh, pa da je zbog Veselog zavolio crno-bijele… Tražio sam neko objašnjenje.

"Imam drugara iz Užica, on je veliki navijač Partizana i poklonio mi je ovo", rekao je Poljak, koji je nakon toga nastavio da kuca tekstove vidno zadovoljan poslije pobjede svog tima.

A sada – vrijeme je za spektakl! Puna "O2 arena" sa 18.000 mjesta zagrmiće od 17:30 kada Srbija bude zagrala sa domaćinom Češkom. A već je vrijeme da se krene na taj meč!

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC