• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija mora na Mundobasket! Iz debakla na najteži ispit: Ko će igrati, kad su mečevi i šta nam treba?

Autor Haris Krhalić

Reprezentacija Srbije doživjela je neuspjeh na Evropskom prvenstvu, biće mnogo povoda za analizu slabog rezultata, ali neće biti previše vremena za to, jer će za dva mjeseca "orlovi" igrati ključne mečeve u borbi za Svjetsko prvenstvo. A tamo eliminacija preti.

 Šta treba Srbiji za plasman na Svjetsko prvenstvo Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/MN Press

Košarkaši Srbije razočarali su na Eurobasketu u Berlinu, pošto su doživjeli brodolom već u osmini finala. Italija ih je savladala 94:86 i poslala kući, ostavivši ih daleko od borbi za medalje.

I dok se svi pitaju zašto je Srbija doživela debakl i zbog čega je Nikola Jokić sjedio na klupi u ključnim trenucima meča, srpska košarka mora da se okrene narednom važnom cilju - plasmanu na Svetsko prvenstvo 2023. godine. Ali to neće biti nimalo lako!

Srbija je završila svoj posao na Evropskom prvenstvu čak sedam dana pre finala, pa će sada selekcija Svetislava Pešića morati da se okrene novim izazovima. Poslije propuštanja Olimpijskih igara u Tokiju i lošeg rezultata na Eurobasketu, "orlovi" nipošto ne smiju da dozvole da ne odu na Svjetsko prvenstvo!

Anketa

Hoće li se Srbija plasirati na Mundobasket 2023. posle debakla na EP?

  • Hoće, imamo dovoljno dobar tim

    38.46% (5)

  • Neće, debakl na Eurobasketu će nas uzdrmati

    30.77% (4)

  • Zavisi koji igrači budu u reprezentaciji

    30.77% (4)

Hoće li se Srbija plasirati na Mundobasket 2023. posle debakla na EP?

Rezultati

ŠTA SADA ČEKA SRBIJU?

Srbija će do kraja 2022. i početkom 2023. godine igrati preostala četiri meča u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a ne nalazimo se u jednostavnoj situaciji. U grupi sa šest timova, moramo da završimo među najbolje tri, a evo kakav raspored očekuje "orlove".

  • 10. novembar: Velika Britanija - Srbija
  • 13. novembar: Srbija - Turska
  • 24. februar: Grčka - Srbija
  • 27. februar: Srbija - Velika Britanija

Dakle, još dva "kvalifikaciona prozora" su pred Srbijom, a evo kakvo je trenutno stanje na tabeli.

KAKO MOŽEMO NA MUNDOBASKET?

Srbija je četvrta sa skorom 3-3, koji ima i Belgija. Međutim, Belgijanci su nas dva puta savladali, pa imaju bolji međusobni skor. Stoga, Srbija mora da završi ispred njih na tabeli ako želimo na Mundobasket.

  1. Letonija 5-1
  2. Grčka 4-2
  3. Belgija 3-3
  4. Srbija 3-3
  5. Turska 2-4
  6. Velika Britanija 1-5

Četiri pobjede  sigurno vode na Svjetsko prvenstvo, jer bismo u najgorem slučaju makar završili ispred Grčke na tabeli. Dvije pobjede protiv Velike Britanije ne smiju da se dovode u pitanje, a biće ključno šta će "orlovi" uraditi u Grčkoj i protiv Turske na svom terenu. Tri pobjede bi trebalo da "urade posao", a postoje i neki teško predvidivi scenariji gdje su i dvije pobjede dovoljne. Naravno, ponovo će ključno biti i to koji igrači će moći da se stave na raspolaganje selektoru.

KO ĆE IGRATI ZA SRBIJU U KVALIFIKACIJAMA?

Izvor: MN PRESS

Tu dolazimo do glavnog pitanja - ko će uopšte igrati za Srbiju u novembru i narednog februara? Ovi "prozori" se ponovo preklapaju sa klupskim kalendarom, pa tako Srbija neće moći da računa na igrače iz NBA lige, ali najvjerovatnije i Evrolige.

Moglo bi da se dogodi da pojedini igrači dobiju dozvolu da se odazovu pozivu reprezentacije i tako propuste pojedine mečeve u klubu, ali tako nešto biće jako teško predvidjeti. Zbog toga se i ne treba oslanjati na to.

Naravno, ovo znači ponovno odsustvo najboljih igrača, poput Nikole Jokića, Vladimira Lučića, Bogdana Bogdanovića, Nemanje Bjelice, Vasilija Micića i drugih lidera srpskog tima. Primjera radi, za Srbiju su u novembru 2021. igrali Aleksa Avramović (propustio Eurobasket zbog povrede), Nemanja Dangubić, Alen Smailagić, Marko Jagodić-Kuridža, Nikola Jović, Dušan Ristić, Balša Koprivica... Srbija je daleko bolje izgledala u kvalifikacijama tokom avgustovskih mečeva, pred Eurobasket, kada je najbolji tim bio dostupan, ali će sada ponovo teret pasti na one koji nisu u fokusu.

Oni će igrati za mjesto Srbije na Mundobasketu, koji naša zemlja nije propustila nijednom od 1994. godine i suspenzije koju je tada trpjela SR Jugoslavija. Svjetsko prvenstvo je ujedno i kvalifikaciono za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu, a ukoliko "orlovi" ne žele da i treći put uzastopno igraju kvalifikacione turnire, jasno je da je plasman na Mundobasket prvi preduslov.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC