• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA objavila video analizu - ovako je Italija pobijedila Srbiju! Snimak otkrio sve mane "orlova"

Autor Haris Krhalić

Snimak od devet minuta otkriva sve mane u igri Srbije na meču protiv Italije.

 Evo kako je Italija pobijedila Srbiju Izvor: MN PRESS

Umjesto četvrtfinala, Srbija je spakovala kofere i završila Eurobasket. Poraz od Italije bio je krah nacionalnog tima na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu. U Berlinu su "azuri" još jednom bili kombni po srpsku reprezentaciju (94:86). Koštali su ih plasmana na Olimpijske igre u Tokiju, a sada i snova o medalji na šampionatu. Kako je do toga došlo otkrila je FIBA u detaljnoj video analizi skauta od devet minuta.

Na klipu od oko devet minuta objašnjeno je kako je selektor Đanmarko Poceko našao mane u igri "orlova", kako je to eksploatisao i šta je bio ključ uspjeha. Tri detalja navedena su kao ključna za poraz srpskog tima. To su "Otkrivanje Jokića u defanzivi", zatim "Spisu i njegova 'vrela ruka'" i "Sporne odluke selektora Svetislava Pešića". Ta tri faktora navedena su kao ključna za konačan rezultat odnosno ispadanje Srbije sa takmičenja.

Sve je počelo od Pocekovog "ludila". Sudije su ga isključile, on je taj potez iskoristio da dodatno motiviše tim i na kraju je odatle sve krenulo. Na snimku mogu se videti i neki zanimljivi detalji o kretanju u odbrani. Istaknut je Jokić i činjenica da je u odbrani morao više da izlazi i da pokriva šut za tri, jer su Italijani igrali sa nižom petorkom. Zato je korišćena "rupa u reketu" koja im je donijela dosta lakih poena pod samim obručem. Zbog svega toga dolazilo je do čestih "pokrivanja" od strane nekih drugih igrača i na taj način su korišćene slabosti u defanzivi.

Drugi ključan faktor bio je Marko Spisu, čovjek koji je dao šest trojki iz devet pokušaja, ukupno 22 poena. Njegova "vrela ruka" donela je Italiji poene u momentima kada se lomilo. Ono što može da se vidi na snimku je i to da je često imao otvorene šuteve i da ga nisu dobro čuvali, prvenstveno Vasilije Micić koji je često kasnio da izađe na njega.

Treći detalj je odluka Svetislava Pešića da odmara Nikolu Jokića u posljednjoj dionici. "Šokantno je da najbolji igrač sjedi na klupi toliko dugo, ušao je tek na oko šest minuta prije kraja. Ušao je na 79:70 za Italiju, pa je Polonara u sljedećem napadu odveo tim na dvocifren plus. Jokić je pokušao sve da vrati Srbe u igru, nije mogao, jer je uz to odbrana Italije bila na vrhunskom nivou", navodi se u objavljenom snimku i dodaje se da je "Italija napravila čudo, jer je imala odličan plan igre i nadomjestila je individualan talenat jedne osobe velikim srcem i borbenošću."

Analiza meča Srbije i Italije
Izvor: Youtube/FIBA

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC