• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Haos oko "slučaja Partizan" - Liga krivi Savez da obmanjuje javnost! Novo saopštenje: Izostavljen je ključni detalj!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Košarkaška liga Srbije oglasila se saopštenjem poslije reakcije košarkaškog saveza Srbije.

 KLS saopštenje krivi KLS za izdavanje dozvole KK Partizan Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda prijeti istupanjem iz Kupa Radivoja Koraća ako se Partizan ne kazni zbog odbijanja da učestvuje u domaćem šampionatu prošle sezone. Poslije toga oglasio se KSS, a sada je stiglo i saopštenje KLS u vezi izdavanja dozvole crno-bijelima za sezonu 2022/23.

Na početku saopštenja iz košarkaške lige Srbije navodi se da su "primorani da zarad objektivnog i potpunog obavještavanja oglase saopštenjem i da na taj način precizno ukažu na sve detalje koji se tiču izdavanja dozvole Partizanu za tekuću sezonu, a poslije odluke kluba da ne učestvuje u plej-ofu Superlige u sezoni 2021/22". Uz to se navodi da je "izostavljen ključni detalj, a to je da je KLS pred početak takmičarske sezone tražio od Upravnog odbora KSS da se izjasni o statusu Partizana na sjednici, a što nije učinjeno".

Prvo su odgovorili čelnicima Saveza. "KSS je u saopštenju objavljenom 30. januara iznio nepotpune činjenice i pokušao da obmane javnost i izbjegne odgovornost za sopstvene propuste i da potpunu odgovornost pripiše KLS. Činjenica je da je Komisija za izdavanje dozvola za sezonu izdala dozvolu KK Partizan 30.06.2022. Dozvola je izdata na osnovu prijave koju je KK Partizan poslao prije odluke da istupi iz završnice domaćeg takmičenja, tako da je prijava je u trenutku podnošenja bila validna. Nakon izdavanja dozvole pravo žalbe na odluku Komisije, pored Direktora KLS, imaju i Potpredsjednik KSS zadužen za takmičenje kao i Generalni sekretar KSS. Ni oni to pravo nisu iskoristili, svesni činjenice da isključivo zbog nečinjenja Upravnog odbora KSS nije postojao validan osnov za žalbu i da je KK Partizan u trenutku izdavanja dozvole ispunjavao sve neophodne uslove", navodi se u saopštenju.

Potom se dodatno citira i Pravilnik. "Naime, prema članu 54 Pravilnika KSS, KK Partizan bio je dužan da odmah obavijesti KSS o svakom događaju nastalom poslije podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvola za sezonu, a koji predstavljaju značajnu promjenu informacija koje su prethodne dostavljene. U ovom slučaju, to je odluka o istupanju iz Lige o kojoj je Predsjedništvo KLS obavijestilo Upravni odbor KSS dopisom od 22. avgusta 2022. Iako je za ovakve situacije Pravilnikom o takmičenju KSS propisano načelo hitnosti, Upravni odbor KSS je odlučio da ne uvrsti ovu temu ne samo na prvu narednu sednicu 25. avgusta 2022. nego i na naredne dvije (2. septembar 2022. i 26. septembar 2022.) i umjesto toga pošalje neformalni odgovor Predsjedništvu KLS. Da poslati odgovor nema formu zvanične odluke jasno ukazuje činjenica da nije objavljen na zvaničnom sajtu KSS, jer prema članu 87. statuta KSS sve odluke i zapisnici sa sjednica moraju biti objavljene na internet stranici KSS."

Zatim se ponovo vraćaju na saopštenje KSS. "Takođe, ono što je Košarkaški savez Srbije u svom saopštenju izostavio, a to je ono što je u ovom slučaju ključno, je činjenica da se prema članu 51 Pravilnika o takmičenju KSS postupak izdavanja dozvola za sezonu završava početkom takmičenja za koje se izdaju dozvole za sezonu, što je u ovom slučaju bio 1. oktobar 2022. godine. Zato je KLS reagovala i 22.08.2022. zatražila od Upravnog odbora KSS da se izjasni o statusu KK Partizan nakon što je javno naveo da istupa iz takmičenja i ekipa se nije pojavila na utakmicama polufinala plej-ofa Superlige Srbije. Prema članu 36 Pravilnika o takmičenju KSS, klub koji istupi, odnosno odustane od već započetog takmičenja, (poslije žrebanja takmičarskih brojeva za sezonu) u sljedećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog iz kojeg je istupio. Na osnovu istog Pravilnika, Upravni odbor je bio dužan da se po hitnom postupku izjasni o statusu KK Partizan i odlukom definiše da li je KK Partizan u skladu sa opštim akitma KSS suspendovan ili ne, što evidentno nije učinjeno. Iz svega navedenog je jasno da je Upravni odbor KSS svjesno odlučio da zanemari svoje obaveze propisane opštim aktima KSS i da je svojim nečinjenjem isključivo odgovoran za trenutnu situaciju", zaključuje se u saopštenju KLS.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC