• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obradovićevo oružje koje nema niko u Evroligi! Analiza: Partizan radi ono od čega 10 GODINA svi bježe - i najbolji je!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Detalj napadačke taktike Partizana iznenadio je mnoge ove sezone i pokazao se kao savršeno oružje ekipe Željka Obradovića. Evroliga je detaljno analizirala

 Partizan igra napadački u Evroligi Izvor: MN PRESS

Partizan je među timovima u najboljoj formi u Evroligi posljednjih nedjelja, a nakon uzastopnih pobjeda protiv Crvene zvezde, Asvela i Žalgirisa, o ekipi Željka Obradovića piše i zvanični sajt takmičenja. Crno-bijeli su proglašeni "vjerovatno najvećim pobjednikom" duple runde Evrolige, poslije koje imaju skor 12-11 i odlične izglede u nastavku borbe za Top 8 Evrolige.

Nijedan tim u Evroligi nije ostvario toliko pobjeda u posljednjih deset kola (čak osam!) i zbog toga je sjajna forma Obradovićevog tima tema širom Evrope, a poseban aspekat je napad "Parnog valjka". Partizanova igra na protivničkoj polovini je zaštitni znak "Žocove" ekipe i statističari Evrolige su detaljno obradili selekciju šuteva tima iz Humske. I ona pokazuje zaista sjajne podatke.

Priložena slika pokazuje ono što je sasvim očigledno - Partizanovi šuteri su najagresivniji na poludistanci među svim učesnicima Evrolige. Čak 34 odsto šuteva dolazi unutar linije za tri poena, a igrači crno-bijelih koriste ih u visokom procentu - 47 odsto. To je ujedno i najbolji učinak u čitavom takmičenju. Naravno, prije svega se tu ističe Kevin Panter, a prate ga Jam Madar, Džejms Naneli, Dante Egzum... Iako je u modernoj košarci za mnoge poludistanca otišla u prošlost na prelazu vijekova, Obradović je našao način da je sa svojim igračima i te kako vrati u modu.

"Preciznost igrača Partizana u tim šutevima izaziva veliku pažnju odbrane i to je jedan od razloga zašto su crno-bijeli na drugom mjestu tabele kada su u pitanju zakucavanja i otvoreni šutevi. Iako su iznenađujuće slabi u šutevima iz ugla, košarkaši Partizana ipak vode kada je u pitanju uspješnost u šutevima za tri poena - 39,4 odsto", navedeno je na sajtu Evrolige.

Pogledajte sve navedeno izgleda na slici sa prikazom selekcije šuteva:

Izvor: euroleaguebasketball.net

Takođe, zaključeno je i to da je Partizan jedini tim koji značajno više šutira iz driblinga za dva poena nego za tri, ipak je na visokom drugom mjestu kada su u pitanju skok-šutevi i na najvišoj, prvoj poziciji kada je u pitanju efikasnost u šutu sa distance. "Dok su mnogi timovi odstupili od šuteva za dva poena u posljednjoj deceniji, Partizan je našao način da uradi suprotno", tvrdi autor Evrolige.

Uz zaključak da je navedeno impresivan podvig koji zahtijeva jedinstvenu i rijetku vještinu šuta sa poludistance, jako je važno i to da su skok-šutevi ključna razlika među najboljim napadima ove sezone. Svaki od timova sa ilustracije iz teksta pogađaju između 62 i 64 odsto šuteva oko obruča. Iako varira broj šuteva koji timovi "uzmu", niko tu ne uspijeva da napravi veliku razliku. Ono što pravi prevagu je poludistanca.

Primjer za tu tezu je Real Madrid, koji "napadom na obruč" upućuje čak 75 šuteva više od svih drugih elitnih napada Evrolige. Igrači španskog velikana izbjegavaju poludistancu i samo 13 odsto njihovih šuteva je izvan reketa, a unutar linije za tri poena. Zato je "kraljevski klub" na samo 27 odsto takvih šuteva i potpuno ih se odrekao. Sa druge strane, Partizan je od toga napravio ogromno oružje. "Možda nijedan tim u skorijoj istoriji nije pogađao u tako visokim procentima posljednjih godina".

Partizan je trenutno sedmi na tabeli Evrolige, sa skorom 12-11 i šansu da produži furioznu seriju imaće u četvrtak, 9. februara, na gostovanju Bajernu u Njemačkoj od 20.30.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC