• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA ĆE PARTIZAN BEZ NIKOLE MIROTIĆA? Kreće potraga - evo šta je potrebno Željku Obradoviću!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Partizan mora brzo da reaguje i da na tržištu nađe igrača sa velikim kvalitetom.

 Koga Partizan dovodi umjesto Nikole Mirotića Izvor: MN PRESS

Najveća evropska košarkaška saga je završena - Nikola Mirotić je donio odluku da ne pojača Partizan i da svoju karijeru nastavi u nekoj drugoj zemlji. Takva odluka izazvala je ekspresno saopštenje Partizana, koji je naveo da je iskusni košarkaš "dao riječ Željku Obradoviću", ali jasno je da saradnja neće biti uspostavljena.

Iako je tokom prethodnih nedjelja djelovalo da smo svakim danom sve bliži potpisu ugovora novog šampiona ABA lige i doskorašnjeg košarkaša Barselone, sve je propalo! Podsjećamo, ranije u toku leta Mirotić je bio povezivan sa Monakom, Olimpijakosom, Olimpijom iz Milana, Panatinaikosom i Crvenom zvezdom, ali ni sa jednim od tih klubova pregovori nisu otišli ovoliko daleko. Navodno, crno-bijeli su samo zatvorili neka druga vrata jer su bili sigurni da će obezbijediti najvrijedniji potpis ljeta. Zbog toga će sada morati ponovo na tržište!

A šta Partizan traži? Činilo se do subote da je riječ samo o dvojici igrača kako bi igrački kadar bio kompletiran, ali je sada daleko vjerovatnija opcija da će crno-bijeli u narednom periodu dvojicu igrača tražiti samo za reket. Tu neće biti prostora za promašaje, čini se čak i nekoliko nedjelja prije početka priprema za novu sezonu.

MIROTIĆ NE DOLAZI!

Bomba koja je trebalo da "raznese" evropsku košarku neće eksplodirati - Nikola Mirotić je dva dana nakon raskida sa Barselonom odlučio da karijeru nastavi van Srbije, što znači da u narednoj sezoni neće nositi dres Partizana. Naredni dani daće nam odgovor na pitanje gdje će karijeru nastaviti jedan od najboljih igrača u evropskoj košarci, ali sada se otvara i još jedno veoma važno pitanje - kako će Partizan dalje?

Navodno, crno-bijeli su projektovali tim za narednu sezonu kao da je Nikola Mirotić već potpisao ugovor, nakon što je nekadašnji reprezentativac Španije pružio ruku klupskim čelnicima. O tome je Partizan pisao i u saopštenju nakon kojeg je jasno da do dogovora neće doći i da će morati da se okrenu novim rješenjima na tržištu.

ŠTA JE PARTIZANU POTREBNO?

Jasno je, cno-bijeli su željeli da Nikola Mirotić bude jedan od lidera tima u narednoj sezoni. Minutažu na poziciji krilnog centra dijelio bi sa Zekom Ledejem, njih dvojica bi čak mogli da igraju i u tandemu kada se Amerikanac seli na mjesto centra, a to bi bio jedan od ofanzivno najproduktivnijih tandema u reketu. Mnogobrojne evroligaške odbrane imale bi problema da sačuvaju Mirotića i Ledeja, prije svega zbog njihovih igračkih kvaliteta, ali i zbog toga što djeluju veoma kompatibilno!

Sa druge strane, ukoliko ne bi bili istovremeno na terenu već samo mijenjali jedan drugoga, protivniku bi svih 40 minuta pravili problem. Teško je pronaći tim u Evroligi sa dva igrača tog ofanzivnog kvaliteta na mjestu krilnog centra - obojica su prijetnja i sa distance i sa pozicija bližih košu, dok je ogromna prednost to što sami mogu da kreiraju poene. Zek Ledej to radi prodorima i karakterističnim šutevima sa dlana, bez pomoći druge ruke, što defanzivci jako teško brane, dok je Nikola Mirotić još na početku karijere označen kao jedan od najboljih evropskih krilnih centara kada je u pitanju tehnika koju posjeduje.

Impresivna sezona koju je odigrao garantuje minute Zeku Ledeju, pa je jasno da u klub neće stići igrač koji treba da "uguši" njegovu ulogu. Partizanu je neophodno da pronađe pojačanje koje će moći da igra kao startna četvorka, ali i u paru sa Amerikancem koji je tokom prethodne dvije godine postao ljubimac navijača crno-bijelih.

NA KOGA SE RAČUNA?

Za sada, djeluje da su Partizanu potrebna samo tri pojačanja kako bi kompletirao roster za narednu sezonu. Željko Obradović će u narednim nedjeljama morati da dobije startnog plejmejkera kao zamjenu za Dantea Egzuma i startnog centra kao zamjenu za Matijasa Lesora. Ipak, čini se da je u reketu veći "problem".

Dok se spolja kao rješenje pominje Nik Kalates, u reketu sada nedostaju dvojica igrača. Trenutno Partizan može da se osloni na Zeka Ledeja, Alena Smailagića i Balšu Koprivicu, pošto je Tristan Vukčević proslijeđen na pozajmicu u Grčku. Trojica visokih igrača za čitavu sezonu su premalo, pa je sasvim očekivano da ubrzo stignu dva igrača koji će popuniti pozicije četiri i pet.

Jedan od njih će, kao što smo već rekli, biti startni centar, a drugi... Vjerovatno "klasičnija" četvorka, igrač upravo Mirotićevog tipa, neko ko može odbranu da raširi svojim šutem sa distance, ali i skupi kada se spusti bliže košu. Zadatak neće biti lak za Partizan - dosta evroligaških rostera je već kompletirano, pa neće biti čudo ako crno-bijeli prvo pogledaju u Ameriku nakon što im je "propao" posao sa Nikolom.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC