• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Šta god trener traži - ja ću igrati", a onda obrt? Nedović šutirao 0/8, pa odustao poslije 15 dana zbog uloge!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Svi su zbunjeni odlukom Nemanje Nedovića da se povuče sa spiska reprezentacije Srbije za Mundobasket, čak i poslije saopštenja u kome je kratko objasnio svoje razloge.

 Zašto Nemanja Nedović neće igrati za Srbiju na Mundobasketu Izvor: Profimedia

Košarkaška reprezentacija Srbije nastupiće na Mundobasketu bez Nemanje Nedovića. To je postalo jasno još u četvrtak u ranim popodnevnim časovima, međutim konačno objašnjenje morali smo - iz nejasnih razloga - da sačekamo skoro 24 sata kasnije. Usljed logične potrebe nacije da traga za objašnjenjem stizale su brojne i maštovite spekulacije o "pravom razlogu" Nedovićevog napuštanja tima, međutim čini se da tu nije bilo prevelike drame i da je jedan od najiskusnijih odlučio da se sam skloni iz dva razloga; prvi je što je u lošoj formi, a drugi to što se nije "snašao u ulozi koja mu je dodijeljena".

Sudeći po reakciji direktora reprezentacije Dragana Tarlaća, to je bilo iznenađenje i za sve u Košarkaškom savezu Srbije, iako još nismo čuli šta o svemu misli selektor Svetislav Pešić. Posebno je iznenađenje što je Nedović odlučio "da presiječe" prije Pešića, odnosno poslije samo dvije nedjelje priprema kada je očekivano da postoje problemi u igri i rješavaju se jednostavno treninzima i trening mečevima, pa za to upravo i služi period kada igrači provedu zajedno prije velikog turnira.

Ne znamo šta se desilo iza "zatvorenih vrata" protiv Bosne i Hercegovine i Poljske, kada je navodno Nedović bio i zamjenik kapitena Bogdana Bogdanovića, ali smo vidjeli da na turniru Akropolis kup - iskusni bek nije bio ni blizu svoje igre. U prvom meču protiv Grčke (71:64 za Srbiju), Nedović je na terenu proveo 13 minuta i nije pogodio šut iz igre (0/5), a izgubio je dvije lopte uz dvije zabilježene asistencije. Što se tiče meča protiv Italije (Srbija izgubila 89:88), Nedović je tu podjednako bio nezapažen. Opet nije pogodio nijedan šut iz igre (0/3 za tri poena), pa poslije skoro deset minuta igre u prvom poluvremenu, u nastavku utakmice nije ulazio na teren.

Izvor: MN PRESS, Stelios Stefanou/Eurokinissi

Objašnjenje nismo dobili, ali možda nije ni potrebno nakon loše selekcije šuta i 0/8 na turniru, što je očigledno poljuljalo i samopouzdanje košarkaša Crvene zvezde. Umjesto da se kroz razgovor sa selektorom dođe do rješenja i vidi kako da se vrati u formu, pošto bi da je na nivou partija iz Evrolige i te kako bio od pomoći reprezentaciji, odlučeno je da se odmah prihvati odluka o tome da se povuče iz državnog tima.

U sopstvenom objašnjenju u pisanoj formi na sajtu KSS, Nedović je kazao i da se "nije snašao u ulozi" kod Svetislava Pešića, i da zato nije mogao da pruži maksimum. Opet, ta uloga ne bi trebalo da je nepoznata, posebno ako se zna da je bio dio tima i koji je igrao na prethodnom Eurobasketu. Štaviše, jedan je od samo šestorice sa sadašnjeg spiska koji su bili tada u timu.

Izvor: MN PRESS

Nedović takođe nije blistao na EP pošto se vraćao iz povrede, pa je protiv Holandije (1/1) i Češke (0/2) igrao minimalno, da bi svoje pravo lice pokazao u razbijanju Finske (14 poena, 6/10 iz igre). Nažalost, već protiv Izraela (šest poena za 13 minuta) je obnovio povredu i to mu je do sada posljednji zvanični meč u dresu reprezentacije Srbije, dok je pitanje da li će ikada više i u karijeri igrati za "orlove" ako znamo da ima 32 godine i da se kod nas košarkaši "rano šalju u penziju".

Ono što je takođe zbunjujuće je što je Nedović na Instagramu i prije objave zvaničnog spiska prvi nagovijestio da će igrati za Srbiju, dok je takođe i optimistično govorio o Mundobasketu. Uz poruku da mu je "sve teže što je stariji", ali da se osjeća dobro i da mu ne fali motivacija da igra za "orlove" gdje je uvijek pozitivna atmosfera - nije imao ništa protiv ni svoje uloge u reprezentaciji. "Šta god treba i trener bude tražio, ja ću igrati", kazao je Nedović na početku okupljanja, pa otud i zbunjenost javnosti koja traži odgovore kada su kontradiktorni jer se daju "u rukavicama". Možda je vrijeme da ih svi skinemo... 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC