• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radi to sporo, čekate da se oklizne i padne, ali Jokić je CLUTCH današnjice

Autor Nikola Janković

Lopte u mrežicama Vulvsa i Siksersa znače i da nijedan NBA igrač nema više direktno riješenih utakmica od srpskog centra prošle i ove sezone. Pol Džordž ostao je na drugom mjestu.

Zvaničan podatak: Nikola Jokić pogodio je najviše šuteva za pobjedu u posljednjih deset sekundi od starta prošle NBA sezone.

Poslije dva uzastopna "klača" u mrežicama Minesote Timbervulvs i Filadelfije Seventisiksers, srpski centar sakupio je pet utakmica riješenih "svojeručno", što je kategorija koju Amerikanci posebno cijene.

Možda će vas zanimati

 As Denver Nagetsa iskoristio je povredu Pola Džordža, koji je do ljetošnjeg prelaska u El-Ej Kliperse imao četiri pogođena šuta za pobede svog prethodnog tima, Oklahoma Siti Tander.

To što nijedna zvijezda na toj listi nema više od tri "klača", a odigrane su 82 utakmice prošle sezone plus plej-of, uz desetak mečeva na startu ove donekle i potvrđuje zbog čega navijači heroje najčešće traže među onima koji znaju da riješe kad je gusto i to mogu da rade u kontinuitetu.

I danas se za Majkla Džordana može čuti da "nije važno koliko je šuteva promašio u karijeri, kada je pogodio svaki koji je bio važan".

Jokić u novembru:

Orlando - Denver 87:91 / 31 minut, 20 poena, 4/17 iz igre, 7 skokova, 4 asistencije
Denver - Majami 109:89 / 23 minuta, 9 poena, 4/12 iz igre, 5 skokova, 5 asistencija
Denver - Filadelfija 100:97 / 38 minuta, 26 poena, 10/22 iz igre, 10 skokova, 6 asistencija
Minesota - Denver 100:98* / 36 minuta, 20 poena, 9/23 iz igre, 6 skokova, 7 asistencija

Posao za napadače još je teži u posljednjem minutu, a naročito u posljednjih deset sekundi, jer takve akcije po pravilu znače i prethodno održan tajm-aut na kom su i napad i odbrana spremili strategiju.

Zvanične NBA statistike ne doživljavaju "klač" kao posljednji šut na meču, već sve što igrač uradi na terenu u posljednjih pet minuta posljednje četvrtine ili produžetku i to u utakmicama u kojima nijedna ekipa nema više od pet poena prednosti.

Ali, i ako "klač" poene ne vezujemo strogo za posljednji pogodak na meču, onaj uz "zvuk sirene", baš te zvanične statistike i svjedoče u kojoj mjeri je teško postići poene u napetim završnicama - čak kad se razvuku na "pola" četvrtine.

U tom smislu možda najbolje svjedoči primjer Lebrona Džejmsa, često smatranog za najdominantnijeg igrača današnjice, koji je u dresu Los Anđeles Lejkersa.

"King" je prošle sezone proveo na parketu 100 zvaničnih "klač" minuta i ubacio 106 poena za šta mu je bilo potrebno okruglo 120 šuteva - 73 iz igre i 47 sa linije slobodnih bacanja. Imao je pet izgubljenih lopti. Ako bismo četvorostrukom MVP asu računali samo posljednji minut igre četvrte četvrtine i produžetka, imao bi 24 "klač" minuta u sezoni i 36 poena iz ukupno 51 pokušaja - 28 iz igre i 23 sa penala, uz dvije izgubljene lopte i negativan plus/minus koeficijent od dva poena.

Svedemo li ga na posljednjih deset sekundi, Džejms je na 19 utakmica koje odgovaraju ovom kriterijumu šutirao 1/7 iz igre i 3/4 sa linije penala, uz jedan defanzivni skok i plus/minus koeficijent "na nuli", dok su Lejkersi ostvarili skor 10-9.

DOBRO, A JOKIĆ?

Jokić je odigrao dvije takve utakmice više u sezoni 2018-19 i u posljednjih deset sekundi imao 3/7 iz igre, 3/3 sa penala, uz po jedan skok, ukradenu, izgubljenu loptu i blokadu. Nagetsi su u tih 210 sekundi sa Jokićem na parketu ostvarili plus od 22 poena, a skor ekipe iznosio je 16-5.

Ove sezone, Jokić ima 2/2 u posljednjih deset sekundi, uz ofanzivni skok i pozitivan plus/minus indeks od osam poena u korist svog tima.

Jokić je, bar u toj (kraljevskoj?) kategoriji, najuspješniji igrač današnjice, a ovaj podatak samo dobija na značaju kada pogledamo snimke utakmica u kojima je "bucko" iz Sombora riješio pitanje pobjednika u svom "sporom" ritmu, gdje vam se čini da će svakog trenutka izgubiti ravnotežu ili zaboraviti gdje mu je lopta…

Evo kratke kompilacije koju su izmontirali momci koji su Jokićevu siluetu iskoristili i za logo podkasta DNVR koji vode.


Jokić u sezoni 2018/19

31,3 minuta, 20,1 poen, 51,1% iz igre, 10,8 skokova, 7,3 asistencija

Jokić u plej-ofu 2018/19

39,8 minuta, 25,1 poen, 50,5% iz igre, 13 skokova, 8,4 asistencije

Jokić u sezoni 2019/20

31,2 minuta, 16,7 poena, 44,7% iz igre, 9,3 skokova, 6 asistencija

Više o Jokiću

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC