• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spanulis prestigao Navara, a gde su srpski košarkaši na Evroliginoj listi?

Autor mondo.rs

Vasilis Spanulis je sinoć, u porazu Olimpijakosa od Fenerbahčea, prestigao Huan Karlosa Navara i izbio na čelo Evroligine liste najboljih strijelaca.

 Evroliga Lista najboljih strijelaca  Izvor: MN PRESS

Upisao je Olimpijakos još jedan poraz, već 11. u ovoj sezoni Evrolige. Nije pomoglo ni 14 poena Vasilisa Spanulisa, ali su mu oni dobro došli za obaranje rekorda.

Huan Karlos Navaro je bio igrač koji je, do sinoć, postigao najviše poena u Evroligi. Grčki plejmejker ga je prestigao, sada ima pet poena više i ta razlika će još rasti u narednim mečevima. A gdje su Srbi na vječnoj listi Evrolige?

Možda će vas zanimati

Pitanje je da li će iko moći da ugrozi Spanulisov rekord u narednim godinama. Košarkaš Olimpijakosa je trenutno na 4157 poena, dok je Huan Karlos Navaro na 4152. Svi ostali za njima kasne najmanje hiljadu poena.

Treći na listi je još uvijek aktivni Jorgos Printezis (3112), ali je i on u poznim igračkim godinama. Nije baš u poziciji da prijeti dvojici najboljih, košarkašima koji su u Evroligi ostavili neizbrisiv trag.

Srbija, iako naši košarkaši imaju važne uloge u ovom takmičenju, nema igrača među najboljih pet. Među najboljima su Paulius Jankunas (3012) sa četvrte pozicije, Felipe Rejes (2998) na petom mestu, a ispred našeg najboljeg predstavnika su i Nando de Kolo (2949) i Serhio Ljulj (2945).

Prvi predstavnik Srbije na ovoj listi je osmoplasirani Miloš Teodosić. Sa 237 odigranih utakmica u Evroligi i prosjekom od skoro 12 poena po meču, Teodosić je trenutno na 2807 poena. Valjevac koji je u karijeri nastupao za Olimpijakos i CSKA iz Moskve trenutno sa Virtusom igra Evrokup, ali njegov povratak u elitu možemo očekivati već naredne sezone.

Veliki prosjek poena, ali malo odigranih mečeva u Evroligi plasirali su Igora Rakočevića na tek 21. poziciju ove liste. Samo 159 utakmica u takmičenju, uz prosjek od 14.64 poena po meču omogućili su mu ovakav plasman. Treba podsjetiti da je Rakočević tokom karijere tri puta bio osvajao trofej Alfonso Ford, namijenjen najboljem strijelcu sezone.

Izvor: MN PRESS


Među 50 najboljih strijelaca u istoriji Evrolige ima mesta za samo još jednog srpskog košarkaša. Vladimir Micov, aktuelni igrač Armanija, nalazi se na poziciji 32. Nekadašnji reprezentativac je promenio pet klubova u eliti, odigrao je preko 200 mečeva i još uvijek je na parketima, što bi moglo da mu popravi plasman na listi.

Dejan Bodiroga je tokom karijere u Evroligi odigrao samo 100 mečeva, pa ga ni sjajan prosjek od preko 16 poena po meču nije ''pogurao'' ka vrhu liste. On se zaustavio na 61. poziciji, iako je opšti utisak da je u takmičenju ostavio dublji trag.

Nekoliko pozicija ispod njega je dugogodišnji kapiten reprezentacije Srbije Nenad Krstić, a mjesto među 100 najboljih zauzima i Miloš Vujanić, na 87. poziciji liste.

Od košarkaša iz regiona, važne role ostvarivali su Ante Tomić koji zauzima 10. mjesto sa 2371 poenom, Jaka Lakovič je dvije pozicije slabiji sa 2524 poena, a još jedan hrvatski igrač, Nikola Vujčić, zauzima 15. mjesto sa 2444 poena.

Mjesto među najboljih 50 sebi su obezbijedili i Milko Bjelica, reprezentativac Crne Gore, kao i Krunoslav Simon, još uvijek igrač evroligaškog nivoa. Nekadašnji član Crvene zvezde nalazi se na mjestu 49 sa 1665 poena, dok je Simon na mjestu iza sa dva poena manje.

Neki od košarkaša koji su tokom karijere bilježili i nastupe za dva beogradska tima visoko su plasirani na ovoj listi. Tako je Jan Veseli na mjestu 26, Džejms Gist je na poziciji 39, a Lester Bo MekKejleb je 89. na listi najboljih strijelaca u istoriji Evrolige.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC