• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jokić predvodnik među ex-Yu igračima - u ove dvije kategorije je lider!

Autor mondo.rs

Nikola Jokić je ubacio 47 poena i postavio lični rekord u NBA ligi, ali je uspio da sruši i još jedan rekord.

Meč protiv Atlanta Houksa dugo će ostati u sjećanju Nikole Jokića, navijača Denvera, ali i srpskih fanova NBA lige. U njemu je košarkaš iz Sombora uspio da ispiše istoriju.

Postigao je čak 47 poena na ovom meču, 27 u prve dvije i još 20 u posljednje dvije četvrtine. Ovakvim učinkom Jokić je oborio ne samo srpski već i rekord košarkaša iz bivše Jugoslavije u najjačoj ligi na svijetu.

Možda će vas zanimati

Kada je Nikola Jokić prebacio granicu od 42 poena, postalo je jasno da je srpski rekorder preko okeana. Toliko je u dresu Nju Orleansa ubacio Peđa Stojaković, što je do sada bio rekordan učinak srpskih košarkaša.

Tada je Stojaković otvorio meč sa svih 20 poena svog tima, a asistencije Krisa Pola nastavio je da pretvara u pogotke do kraja večeri. U novembru 2006. godine je Nju Orleans, najviše zahvaljujući Stojakoviću, savladao Šarlot u tom legendarnom meču.

Rekordi košarkaša iz biše Jugoslavije bili su nešto veći od ovog Peđinog. Davno, još u januaru 1993. istoriju je pisao Dražen Petrović. Njegov učinak od 44 poena protiv Hjustona, u poslednjoj sezoni koju je igrao, dugo je važio za najbolji sa ovih prostora.


Tek prije nekoliko godina izjednačio ga je drugi hrvatski košarkaš. Bojan Bogdanović je takođe brojao do 44, protiv Filadelfije, a to je bilo dovoljno samo za diobu liderskog mesta. Luka Dončić, momak koji je samo dvije godine u ligi, za sada ima pored svog imena jednu partiju sa 42 postignuta poena.

Naravno, očekuje se da mladi Slovenac upiše još mnogo velikih rezultata u nastavku svoje karijere. Tokom narednih godina on i Nikola Jokić vodiće borbu na ovoj, ali i na još jednoj listi.


Za sada, sa više iskustva u NBA, srpski košarkaš ubjedljivo vodi po broju tripl-dablova u najjačoj ligi na svijetu. Sinoć nije stigao do tripl-dabla, ali je još uvijek prvi po broju takvih učinaka sa ovih prostora.

Reprezentativac Srbije je do sada 39 puta završio meč sa tri dvocifrene kategorije, dok je mladi Slovenac i nekadašnji as Real Madrida 19 puta imao taj učinak.


Iza njih su Vlade Divac (8) i Toni Kukoč (4) koji su završili karijere, a Goran Dragić i Nikola Vučević su po dva puta ostvarivali tripl-dabl učinak. Zanimljivo, to je pošlo za rukom još samo trojici igrača sa naših prostora, Benu Udrihu, Mariju Hezonji i Jusufu Nurkiću.

Partija Nikole Jokića dodatno dobija na značaju kada se pogleda da pored 45+ poena nije imao nijednu izgubljenu loptu. Takav učinak su, od centara, u istoriji lige upisala još samo dvojica košarkaša. Jednom je to pošlo za rukom Mozesu Malounu, jednom Šekilu O'Nilu, a srpski centar je od sinoć u odabranom društvu.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC