• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I ULEB se okrenuo protiv Evrolige: "Tužba! Moramo da se branimo..."

Autor mondo.rs

Udruženje evropskih košarkaških liga sada je oštar protivnik sistema takmičenja koje je takođe stvaralo.

 I ULEB se okrenuo protiv Evrolige: "Tužba! Moramo da se branimo..." Izvor: MN PRESS

U leto 2000. godine, ULEB i Evroliga zajedno su napravili ogromnu reformu i "otrgli" od FIBA takmičenje najboljih evropskih klubova.

Počev od utakmice Real Madrid - Olimpijakos u oktobru iste godine, istorija evropske klupske košarke počela je da se piše na novoj strani, a ULEB je dugo bio "saveznik" Evrolige.

Međutim, to partnerstvo više ne važi.

Možda će vas zanimati

ULEB (udruženje 11 evropskih košarkaških liga) pridružio se žalbi FIBA protiv Evrolige, uz optužbu da se kompanija "ECA", koja rukovodi elitnim takmičenjem, ponaša "anti-konkurentno".

ULEB je u sredu saopštio da od danas učestvuje tužbi koju je FIBA podnela još 2016. godine i u kojoj je navedeno da "ECA" zloupotrebljava svoju dominantnu ulogu na tržištu evropskih košarkaških liga.

"Zajedno sa ligama članicama naporno radimo da zaštitimo sportske principe ove igre, kako na nacionalnom tako na međunarodnom nivou. To ćemo raditi i ubuduće. Verujemo da svi naši klubovi moraju imati mogućnost da se takmiče na najvišem nivou. Želja nam je da održimo u životu taj san za sve klubove, na svim nivoima", rekao je predsednik ULEB-a, Tomas Van Den Špigel.

"Uzimajući u obzir to kako su odluke 'ECA' uticale na kalendar u poslednjim godinama, kao i raznovrsnost sistema ulaska klubova u takmičenja kojima ta kompanija rukovodi (Evroliga i Evrokup), osetili smo potrebu da preduzmemo akciju i da branimo svoja prava. Zato se ULEB zvanično pridružio žalbi Evropskoj komisiji koju je FIBA podnela protiv 'ECA' zbog nekonkurentnog ponašanja", dodao je on.

Predstavnici ULEB-a spremni su za pravnu bitku. 

"Uvereni smo da je ovo važan korak ka očuvanju evropskog sportskog modela u košarci i radujemo se zato što ćemo Evropskoj komisiji objasniti kako 'ECA' šteti evropskoj košarci na domaćem i međunarodnom nivou"

Ovako radikalna odluka ULEB-a donekle je i očekivana, posebno posle velikog zaokreta Evrolige i odluke da ukine direktnu prohodnost svim nacionalnim ligama u to takmičenje.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC