• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odluka koju je Karl skupo platio: Kobi je mislio da Džordanu namještaju MVP

Autor Nikola Janković

Kada je čuo Malounovu psovku, Karl je odlučio da pošalje "rukija" na klupu u posljednjoj četvrtini. Bila je to odluka zbog koje će mnogo puta zažaliti.

 Kobi Brajant Ol Star DOžordž Karl greška koja je skupo koštala Izvor: Guliver, Lisa Blumenfeld/Getty Images North America

Kobi Brajant tek je bio napunio 19 godina kada je dobio 395.686 glasova navijača i zauzeo mjesto u startnoj petorki Zapada za Ol-star meč, koji je u februaru 1998. održan u "Medison skver gardenu".

Ostalih sedam igrača birao je trener nekadašnjih Sijetl Supersoniksa, Džordž Karl, koji je od navijača dobio moćnu petorku u kojoj su pored "rukija" Lejkersa bili još centar tog tima, Šakil O'Nil, "četvorka" Jute, Karl Maloun, Karlov plej iz Sijetla, Geri Pejton i još jedan klinac, koji je u ligu stigao godinu dana prije Brajanta, Kevin Garnet iz Minesote.

Možda će vas zanimati

Sa druge strane čekao ih onaj stari Istok, dominantniji od dvije konferencije, koji su predstavljali Peni Hardvej iz Orlanda, Grent Hil iz Detroita, Dikembe Mutombo iz Atlanta, nekadašnji Pejtonov saigrač iz zajedničkih dana u Soniksima, Šon Kemp iz Klivlenda i naravno Majkl Džordan, Kobijev idol iz dečačkih dana.

Džordan je i te godine jedini imao više od milion glasova. Drugi je bio Maloun sa 616.000.

1998 NBA All Star.
Izvor: YouTube


Poslije tragedije koja se dogodila Brajantovima u nedelju, pojavilo se mnogo priča o Kobijevom karakteru, košarkaškoj izvanrednosti, ljudskim i intelektualnim kvalitetima, ali ova koju je trener Karl ispričao ide na sam početak - u njegovu prvu i posljednju sezonu u kojoj mu je idol bio i rival na terenu, kao igrač Čikaga.

"Kobi je mislio da ga držim na klupi, jer sam htio da MVP titula ode Majklu", prisjećao se veliki trener spektakla u kom je Brajant bio najefikasniji igrač ekipe sa 18 poena.

Džordan je, međutim, postigao 23, a Istok rezultatom 135:114 lako dobio utakmicu u kojoj je tada još bilo nerašćišćenih računa iz nekih finala sa iz prve polovine 90-ih, pa je bilo važno i ko će pobijediti.

Izvor: YouTube screenshot

"To je bila utakmica u kojoj je Kobi sve vrijeme vikao ostalima da se sklone, koristio je svaku priliku da ostane sam 1 na 1. Par momaka mi je prišlo i reklo: 'Ja neću ovo da igram...' Od starijih bili su tu Maloun, Robinson", nabrajao je Karl, pred kojim je bio nesvakidašnji zadatak.

U jednom trenutku Maloun je prozvao Brajanta postavljajući mu blok, tako da je "ruki" mogao jasno da ga čuje dok je driblao prema još jednoj poziciji za šut.

Kobi je u svemu prepoznao zavjeru starijih. Nikada im nije oprostio.

Naročito ne Karlu.

Izvor: Doug Pensinger/Getty Images

Prošlog septembra, 21 godinu kasnije, Brajant je u podkastu koji vode dvojica bivših NBA igrača, Kventin Ričardson i Darijus Majls, rekao da Karlova odluka nikada nije prestala da ga izjeda.

"Poslije sam to koristio kao dodatnu motivaciju za utakmice sa Denverom, da im nikada više ne dozvolim da dobiju plej-of seriju, zato što me nije pustio da igram cijelu četvrtu četvrtinu", reako je igrač koji je u narednih 20 godina donio Lejkersima pet titula prvaka.

"Kada smo konačno dobili Nagetse u plejofu, bio sam u fazonu: 'Čekaj malo, nećeš me nikada, nikada dobiti u plej-ofu'", prepričavao je "Mamba" kako je došlo do toga da se našao na suprotnoj strani terena u Karlovoj posljednjoj utakmici i 2008. i 2009. i 2012.

Naročito impresivan, Brajant je bio u šest utakmica serije finala Zapada u sezoni 2008/09.

Izvor: Jed Jacobsohn/Getty Images North America


"Neke nisu bile baš fer", našalio se Karl, jedan od devetorice trenera sa 1.000 i više NBA pobjeda.

"Da je 2009. naš trener uspio da nacrta akciju iz koje ćemo bar ubaciti loptu iz auta... možda bismo dobili tu seriju", prisjetio se kardinalnih grešaka Nagetsa iz finiša šeste.

Kobi Brajant protiv Nagetsa 2009.
Izvor: YouTube

Poslije vijesti o preranoj smrti, Karl je mladog Kobija iz 'Medison skver gardena" opisao kao kompleksnog, bezobraznog i samouvjerenog klinca, koji ga je potom - pored svog talenta, strasti, bijesa i 'clutch' okrutnosti - najviše impresionirao načinom na koji je izgradio sebe, kao osobu, na terenu i van njega.

"Zato je u svakom aspektu života izrastao u bolju verziju sebe i vremenom postao pravi mentor za mnogo mladih igrača. Jako ga poštujem zbog svih tih stvari", rekao je.

"Poslije 36 sati konstantnog razmišljanja o njemu, najmanje što mogu da kažem je da košarku učinio boljom igrom. Košarka je danas bolja zbog načina na koji je Kobi igrao punih 20 godina", dodao je 68-godišnjak u zasluženoj penziji.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC