• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad si klasa traže te: Boston mora da uzme Bjelicu iz ova 3 razloga!

Autor mondo.rs

Džef Klark, Adam Tejlor i ostali sa "CelticsBloga" naveli su konkretne razloge zbog kojih Nemanju Bjelicu vide kao idealno pojačanje i dio koji nedostaje Bostonu da zaista bude kandidat na Istoku.

 Nemanja-Bjelica-i-trejd-u-Boston-Posle-LA-Lejkersa-i-Boston-zove-Sakramento-Kingse Izvor: Guliver, Christian Petersen/Getty Images North America

I da ostane među Kingsima po završetku roka, Nemanja Bjelica je u drugoj sezoni od dolaska u Sakramento dokazao da u najjačoj konkurenciji na planeti ima zavidno košarkaško znanje, kojim se u petoj sezoni izdvojio među idealnim pojačanjima dva ozbiljna kandidata za titulu prvaka...

...ujedno i dvije najslavnije NBA franšize.

Nije loša potvrda klase kada te u isto vrijeme analiziraju u kancelarijama Los Anđeles Lejkersa i Boston Seltiksa.

"Da. Uradimo to. Sada. Od svega što sam čuo i pročitao do sada, to mi je omiljeni hipotetički trejd", napisao je jedan od urednika bloga koji vode navijači slavne franšize, Džef Klark.

Možda će vas zanimati

Nešto ranije, "CelticsBlog" analizirao je situaciju u ekipi trenera Breda Stivensa i - ukratko - zaključeno je da bi generalni menadžer Deni Ejndž morao da povuče potez prije isteka roka, ako Boston želi da bude konkurent za veliko finale.

Navedene su i kategorije igrača koje su potrebne Stivensu pred posljednju trećinu ligaškog dijela i plej-of:

a) igrač na "unutrašnjim" pozicijama;
b) strijelac, košarkaš dobrog šuta sa distance;
c) iskusan i miran, spreman na ulogu rezerviste;

Dok čekaju oporavak mladog centra Roberta Vilijamsa (3,9 poena), Seltiksi su odlično pokriveni na poziciji "pet", gde se smjenjuju Danijel Tajs (8,1 poen) i Enes Kanter (9,5 poena), ali nijedan od njih dvojice nije pouzdana napadačka opcija - naročito ne u dramatičnim plej-of završnicama koje će doći.

Boston je još "tanji" na poziciji četiri, na kojoj se smjenjuju dva vrijedna radnika i očajna strijelca, Grent Vilijams (3,6 poena) i Semi Odželeje (3,1 poen), što Stivensu pravi konstantne probleme u utakmicama u kojima želi da zaigra "small ball" košarku.

Dok talenat startne petorke nije sporan, a tome svedoči i najzdravija raspodnela poena među starterima na Istoku (Kemba Voker 22, Džejson Tejtum 21,7, Džejlen Braun 20,4, Gordon Hejvord 17, Tajs 8,1), ofanzivni potencijal klupe za rezerve svodi se na trenutke "ludila" Markusa Smarta (12,4) i standardnih skoro deset Kantera (9,5), a to bi bio veliki hendikep u najvažnijim utakmicama sezone.

NEMANJA BJELICA JE TOP 10 TROJKAŠ NBA LIGE

Izvor: Tanjug, Lynne Sladky/AP
Titule šampiona:

17 - Boston Seltiks

16 - Los Anđeles Lejkers

6 - Golden Stejt Voriors

6 - Čikago Buls

5 - San Antonio Spars

3 - Filadelfija Seventisiksers

3 - Detroit Pistons

3 - Majami Hit

2 - Njujork Niks

2 - Hjuston Rokets

Stivens se ove sezone oslanjao na devetoricu igrača u rotaciji, što takođe nije optimalan broj, ali osim Smarta, Kantera, dvojice Vilijamsa i Odželejea samo je još rezervni plejmejker Bred Vonamejker uvjerio mladog trenera da zaslužuje konkretnu ulogu i konstantnu minutažu. Ipak, nekadašnja zvezda Evrolige svedena je na 6,5 poena i 2,6 asistencija.

Konkretno, petorka Bostona ubacuje prosječno 89,2 od 112,7 poena ekipe od starta sezone. Ostali, 23,5.

Stivens, koji je kao 43-godišnjak i dalje među najmlađim trenerima u ligi, na okupu ima jednu od najmlađih postava, u kojoj je samo Vonamejker napunio 30 godina. Hejvord će to uraditi u martu, Voker u maju, ostali za dvije-tri i više godina. Još manje iskustva momci iz "Gardena" imaju u plej-of utakmicama i zato Klark i njegove kolege sa "CelticsBloga" kao treći parametar u potrazi za pojačanjem ističu godine.

Jasno je već na prvo čitanje da Bjelica "ispunjava" sve uslove za idealno pojačanje Bostona prije završetka roka za trejdove u noći između četvrtka i petka, s tim da mu od dolaska među Kingse pripada uloga startera i da je srpski as opravdava svake večeri kada izađe na parket.

U odnosu na tri sezone u Minesota Timbervulvsima, gde je po pravilu ulazio sa klupe, "Beli" u drugoj sezoni u Sakramentu bilježi gotovo duplo bolje brojke u svim statističkim kolonama i treneru Luku Voltonu standardno isporučuje 12,2 poena, 6,3 skoka i 2,7 asistencija za 28,2 minuta u igri.

"NEOPHODAN NAM JE, RIJEŠIO BI DVA PROBLEMA"

Bjelica koš za pobedu protiv Hjustona
Izvor: Youtube/NBA


Kao "četvorka" dokazane košarkaške inteligencije i solidnih defanzivnih navika, sa svojih 208 centimetara visine Bjelica je trenutno Top 10 trojkaš NBA lige koji ubacuje 43,4 odsto šuteva van linije 7,24.

Malo je boljih od njega ove sezone, još manje boljih među "velikima". Ispred njega su samo petorica bekova i krila i šesti Markus Moris iz Njujork Niksa.

51,1% (67/131)   - Džordž Hil (Milvoki)
46,4% (136/293) - Džej-Džej Redik (Nju Orleans)
44,9% (96/214)   - Dag Mekdermont (Indijana)
44,2% (99/224)   - Kris Midlton (Milvoki)
43,9% (165/376) - Dankan Robinson (Majami)
43,9% (116/264) - Markus Moris (Njujork)
43,4% (99/228)   - Nemanja Bjelica (Sakramento)
43,1% (156/363) - Bojan Bogdanović (Juta)
43,1% (72/167)   - Kentavijus Kaldvel-Poup (LA Lejkers)
42,9% (144/336) - Davis Bertans (Vašington)

Nekadašnji MVP Evrolige i osvajač medalja na najvećim takmičenjima sa reprezentacijom Srbije sa sobom iz svlačionice donosi zavidno iskustvo i mirnoću kojom je riješio nekoliko mečeva ove sezone "clutch" trojkama sa velike distance.

"Neophodan nam je šuter, a pritom Bjelica ima i visinu. To se, naravno, skupo plaća danas, ali vjerujem da bi se brzo isplatilo, jer bi samo njegovo prisustvo na parketu 'raširilo' protivničke odbrane i otvorilo nove linije prema košu za naše bekove i krila", rezonovao je Klark.

"POVUCI OBARAČ, DANI"

Izvor: Maddie Meyer/Getty Images/Guliver


Njegov kolega Adam Tejlor bio je jednako konkretan kada je imenovao Bjelicu za idealno pojačanje, pojačavajući pritisak na Ejndža da "povuče obarač". Kao "materijal" za trejd pregovore sa Vlade Divcem naveo je mladog centra Roberta Vilijamsa, svjestan da se srpski legendarni košarkaš nije usrećio angažovanjem Dvejna Dedmona kao startnog centra.

Dedmon je u međuvremenu već javno zatražio da bude trejdovan i za to bio kažnjen.

"Riješio bi dva problema jednim potezom. Prvo, raščistio bi gužvu na poziciji 'pet', jer je izvjesno da se Vilijams oporavio od povrede na vrijeme. Drugo, drastično bi napadački unaprijedio 'klupu', poslije čega bi i Stivens imao više opcija u izboru petorki tokom meča", rekao je Tejlor i dodao:

"Povuci obarač, Dani".

Anketa

Šta bi bio najbolji scenario za Bjelicu?

  • Trejd u Seltikse

    85.71% (6)

  • Odlazak u Lejkerse

    14.29% (1)

  • Ostanak u Kingsima

    0% (0)

Šta bi bio najbolji scenario za Bjelicu?

Rezultati


Ostala dvojica "blogera", Bil Saj i Kit Smit složili su se da je Bjelica odličan izbor, ali se zapitali da li bi Seltiksi imali pravu ponudu za igrača koji u pretposljednjoj sezoni ugovora zarađuje samo 6.825.000 dolara.

Za taj novac teško se pronalazi igrač kao Nemanja Bjelica.

"Taj trejd je veliko DA ako mene pitate", zaključio je na kraju peti učesnik ovog panela, Džek Nunan.

"Dopada mi se mnogo više od ostalih igrača koji se spominju. Bjelica može biti presudan igrač sa klupe, čiji će poeni biti dragocjeni. Iskreno, nisam siguran da bi Kingsi pristali na ovaj trejd, jer ne vidim šta bi mogli da dobiju, a da im bude od koristi odmah", uputio je Nunan na to da bi Divac, vjerovatno, bio zainteresovan ako bi Ejndž unio i jake "pikove".

Rok ističe za manje od 48 sati...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC