• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA hoće snagu i dobiće je: Momak s brojem 5 je spreman i jači je od Vejda

Autor Mladen Šolak

Američki mediji vide u beku iz Atlante "materijal" za prvog pika. On je više nego saglasan, kao i poznati trener koji je radio sa njim na koledžu.

 Entoni-Edvards-koledz-NBA-draft Izvor: Guliver, Christian Petersen/Getty Images North America

Pandemija virusa korona zaustavila je čitav svijet, a NBA liga reagovala je među prvima zaustavljanjem takmičenja i suspenzijom sezone do daljnjeg.

Dok je sport u drugom planu i dok se SAD kao i čitav svijet bori za zdravlje svojih građana, američki mediji objavili su važnu informaciju za ljubitelje koledž i NBA košarke.

Možda će vas zanimati



Snažni bek Univerziteta Džordžija Entoni Edvards (18 godina, 196 centimetara, 102 kilograma) zvanično je potvrdio da će napustiti koledž poslije jedne sezone i da će se prijaviti za NBA draft.

S obzirom na to da je prvi put u istoriji otkazano Martovsko ludilo, Edvards nikad neće zaigrati na najvećem spektaklu koledž košarke, na kojem je bilo očekivano da zablista i da na velikoj pozornici uvjeri svijet da je spreman za sljedeći korak.

Broj "5" zbog majke i bake

Edvards je sa porodicom odrastao u kući svoje bake. Kada je bio osmi razred, njegova majka Ivet i njegova baka Širli umrle su od raka u razmaku od osam mjeseci.

"Bilo je zaista teško kada sam izgubio majku, jer sam navikao da spavam kraj nje. A baka je bila naš oslonac. Sve je uradila za nas. Kada nismo imali novca za struju i za račune, ona je uskakala. Radila je u pošti, pa je uvijek imala novac", rekao je on. Edvards nosi broj "pet" na leđima jer su one preminule istog, petog dana u mjesecu.

Ima brata Antoana i sestru Antoanetu i odrastao je uz njih, dok otac nije dio njihovih života.

I bez tog "diplomskog rada", momak koji je rođen u Atlanti samouvjereno je u petak najavio da hoće da ode među profesionalce. 

"Zahvalan sam svojim trenerima i osoblju u Džordžiji na svemu što su uradili za mene. Hvala saigračima, koji će u meni uvijek imati brata, hvala navijačima, koji su donosili energiju svake večeri u halu, ne bismo uspjeli bez vas..."

"Džordžija će uvijek biti moj dom, ali sam spreman da odnesem svoju igru na viši nivo. Odlučio sam da se prijavim za draft 2020. Nadam se da sam vas učinio ponosnim, ali posao je daleko od gotovog. Uzbuđen sam zbog svega što dolazi i nadam se da ćete mi se pridružiti na putu", napisao je na Twitteru momak koji je rođen u Atlanti, gdje je išao u dvije srednje škole, pa se preselio u koledž u "Buldozima" iz Atensa, gradu udaljenom 70 kilometara od svog doma.

Nakon što je potpisao ugovor sa agencijom Oktagon, koja pored ostalih zastupa Stefa Karija i Janisa Adetokumba, Edvards je bez okolišanja izjavio:

"Mislim da bi trebalo da budem prvi pik, bez sumnje. To je jedino mjesto na kojem bi trebalo da budem", izjavio je košarkaš koji igra na poziciji beka-šutera.

Edvards je ove sezone postizao 19,1 poena po meču uz 5,2 skoka i 2,8 asistencija. Najbolje od sebe pružio je tokom niza teških utakmica, u kojem je postigao 36 poena posle Južne Karoline, 32 protiv Floride, 29 protiv Teksas "A&M"-a i 26 protiv Arkanzasa.

Dok američki novinari hvale njegove plejmejkerske sposobnosti i dobru odbranu, on kaže...

"Mislim da sam fizički spreman. Osjećam da je moje tijelo već dobro izgrađeno i ostaću u teretani da bih napredovao".

Kao i mnogi mladi Amerikanci, dugo nije mogao da odabere sport.

"Mislio sam da ću biti zvijezda američkog fudbala, ali daću sve od sebe i radiću naporno", poruka je momka kome predviđaju velike domete u NBA ligi.



Šta kaže poznati stručnjak: "Ima nevjerovatnu snagu!"

Izvor: Christian Petersen/Getty Images North America

Trener Džordžije Tom Krejn ubijedio je Edvardsa da pređe u Džordžiju ne samo time što je ostao blizu kuće, već i zbog novog trenda u toj državi da perspektivni igrači ipak ostanu da studiraju nedaleko od svojih gradova.

Krejn je od 1999. do 2008. bio trener na koledžu Market, gdje je pomogao razvoj NBA šampiona Dvejna Vejda. Potom je od 2008. do 2017. radio sa još jednom NBA zvijezdom na poziciji beka, Viktorom Oladinom.

Evo šta on kaže o Edvardsu...

"Entoni za svoje godine ima nevjerovatnu snagu, eksplozivnost... U tome je već nadmašio Vejda i Oladipa kada su bili mladi. Naš zadatak je bio da mu pokažemo da može da koristi svoj atleticizam još više, kao košarkaš. I važno je kako koristi svoj um još više, da bi sve to obuhvatio". 

Biće baš uzbudljivo pratiiti Entonija na najvećoj sceni.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC