• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kocka je bačena: NBA plej-of u Las Vegasu, Denver već zna protivnika?

Autori mondo.rs Autori Nikola Janković

Ljubitelji teorija zavjere, čak, tvrde da taj eksperiment zagovaraju više instance od Silvera, tražeći dragocjena iskustva iz prakse za neka buduća slična vanredna stanja.

 NBA-plejof-2019-20-u-Las-Vegasu-Denver-na-Hjuston-Jokic-protiv-Hardena-i-Vestbruka-VIDEO Izvor: Guliver, Ethan Miller/Getty Images North America

U ovom trenutku niko ne zna, ili zna povjerljiv krug ljudi, kako će NBA sezona biti završena.

Ali, prema onome što su kolege sa druge strane Atlantika uspjele da saznaju, dvije opcije stavljene su na marginu agende: Prekid takmičenja i plej-of po standardnom formatu.

Kako vrijeme prolazi od 11. marta i "slučaja Rudi Gober", odnosno kako se 18. april kao prvobitno određeni datum za početak eliminacija brzinski približava, sve je izvjesnije da će komesar lige Adam Silver uskoro objaviti da je ligaški dio sezone završen, a da će plej-of biti odigran bez publike i po skraćenom formatu.

Možda će vas zanimati

Gdke?

U Las Vegasu. Kompletan. Od prvog kola, do finala.

Ovo nije nova informacija, ali noviteta ima. Prema saznanjima novinara mreže CBSC, Džabarija Janga, liga je blizu pomalo bizarne odluke da se prvo kolo plej-ofa odigra na tri dobijene utakmice, potom polufinale i finale konferencije na jednu dobijenu (!?), poput F4 turnira NCAA i Evrolige, a da potom veliko finale ponovo bude odigrano na tri pobjede.

Odnosno, da maksimum bude pet utakmica.

KAKAV JE TO FORMAT I DA LI IMA SMISLA? VAŽNO DA SE ODIGRA!

Izvor: Matthew Stockman/Getty Images

Istok: Milvoki 53-12, Toronto 46-18, Bostona 43-21, Majami 41-24, Indijana 39-26, Filadelfija 39-26, Bruklin 30-34, Orlando 30-35 / Vašington 24-40, Šarlot 23-42, Čikago 22-43, Njujork 21-45, Detroit 20-46, Atlanta 20-47, Klivlend 19-46.

Zapad: L. A. Lejkers 49-14, L. A. Klipers 44-20, Denver 43-22, Juta 41-23, Oklahoma 40-24, Hjuston 40-24, Dalas 40-27, Memfis 32-33 / Portland 29-37, Nju Orleans 28-36, Sakramento 28-36, San Antonio 27-36, Finiks 26-39, Minesota 19-45, Golden Stejt 15-50.

Da li u ovome ima smisla?

Pitanje je, ali nekoliko pouzdanih izvora iz Sjedinjenih Država - a, potvrdio ih je i Kris Meniks iz magazina "Sports Illustrated" - upućuje na to da je svjetska kockarska prestonica u Nevadi u ovom trenutku jedini grad spreman za ovaj veliki eksperiment.

Ljubitelji teorija zavjere, čak, tvrde da taj eksperiment zagovaraju više instance od Silvera, tražeći dragocjena iskustva iz prakse za neka buduća slična vanredna stanja.

A, jasno je da bi turnir 16 timova, i svega što ide sa njima, na jednom mjestu, u uslovima karantina, bio do sada nezabilježen projekat. Kao i veoma koristan. Ali i isplativ. 

Jer...

Koliko god Lebron Džejms tvrdio da košarka bez navijača nema smisla i da je on neće igrati, igraće je ukoliko to bude traženo od njega, a gledaće ga milioni ljudi širom svijeta, koji jedva čekaju trenutak kada će se na televiziji pojaviti prvi naredni "live" prenos nekog sportskog događaja.

Do tada, opcija je fudbalska liga Tadžikistana, koju je Mondo ekskluzivno najavio ranije danas.

Dakle, ako je kocka bačena, Sakramento Kingsi Nemanje Bjelica i Bogdana Bogdanovića produžili su najcrnju aktivnu seriju bez plasmana u ligi koja traje od sezone 2006/07, a Greg Popovič prvi put u trenerskoj karijeri neće biti učesnik plej-ofa u sezoni koju je počeo na klupi.

To je kraj niza od 22 godine.

KINGSI I GREG: NASTAVAK CRNE I KRAJ VELIČANSTVENE SERIJE

Izvor: Guliver, Robert Mora/Getty Images North America

Zašto Las Vegas?

NBA sezona od 2004. počinje upravo u Las Vegasu utakmicama "Ljetne lige", a od skoro na tim turnirima učestvuje svih 30 timova. Veze između menadžera timova i vlasnika hotela uveliko postoje, određeni mehanizmi su uspostavljeni i uigrani, a ovaj grad je u međuvremenu bio i domaćin Ol-star utakmice. Odigrana je 2007. godine. Ima smisla.

"Kouč Pop" naslijedio je Boba Hila na klupi San Antonio Sparsa u novembru 1996. pri skoru 2-13 i, debitujući na mjestu prvog trenera tima bez pomoći Dejvida Robinsona i Čaka Persona, dovukao "mamuze" do skora 20-62 na kraju sezone. To je solidnu franšizu iz Teksasa dovelo u poziciju da izabere Tima Dankana kao prvog pika, što je bio početak vječne serije plasmana u plej-of prekinute tek pandemijom koronavirusa ove 2020. godine.

Na tom putu Sparsi su osvojili pet titula.

Pet uzastopnih finala odigrali su Golden Stejt Voriorsi zaključno do poraza od Toronto Reptorsa prošlog juna, a ovu skraćenu sezonu ekipa Alena Smailagića završila je kao najgori tim lige sa skorom 15-50. Tek nešto manje loši bili su Klivlend Kavalirsi, koji su odigrali četiri od posljednjih pet finala, a u drugoj sezoni života poslije Lebrona Džejmsa stigli do 19-46.

Ova dva tima imaće najviše izgleda da izvuku "prvog pika" na lutriji pred draft, koji neće biti održan u junu, kao i obično.

GUDURA NA KRALJA, JOKIĆ NA HARDENA I VESTBRUKA

Izvor: Guliver, Ethan Miller/Getty Images North America

Da li je ovakav scenario bio nepravedan prema nekom timu? Pa, i nije. Naročito ne na Istoku, gdje Vašington Vizardsi imaju šest pobjeda manje od osmog na tabeli. Na Zapadu, Portland kasni tri za osmoplasiranim Memfisom na 20-ak mečeva do kraja. Hipotetički, tim iz Oregona imao bi šanse da to nadoknadi, ali vjerujemo da to nije bila ni tema na razgovorima u ovoj situaciji...

Ostala trojica srpskih igrača igraće u plej-ofu.

Marko Gudurić sa Memfis Grizlisima moraće kao osmi na prve favorite za titulu prvaka, Los Anđeles Lejkerse. Boban Marjanović pratiće igru Luke Dončića u napadu na druge favorite za titulu prvaka, Los Anđeles Kliperse.

Nikola Jokić pokušaće sa Denver Nagetsima u drugom uzastopnom plasmanu u plej-of da ode korak dalje u odnosu na prošlu sezonu, kada su ih u sedmoj utakmici polufinala Zapada zaustavili Portland Trejblejzersi, a rivali na startu biće im Hjuston Roketsi.

Odnosno Džejms Harden i Rasel Vestbruk.

Nagetsi imaju pozitivan skor sa još jednom šampionskom dinastijom iz Teksasa u posljednje vrijeme.

Ako ih prođu, u drugom kolu (možda i na jednu utakmicu) sastaće se sa boljim iz serije između Dončića i Kavaja Lenarda.

"Nijedna opcija nije odbačena i dalje", rekao je Meniksu izvor iz vrha lige, ali se u svom izvještaju ovaj uticajni novinar odlučio za detaljno objašnjenje skraćenog plej-ofa u "gradu kocke".

Viva Las Vegas!

Parovi prve runde:

Istok

(1) Milvoki - (8) Orlando
(4) Majami - (5) Indijana

(3) Boston - (6) Filadelfija
(2) Toronto - (7) Bruklin

Zapad

(1) L. A. Lejkers - (8) Memfis
(4) Juta - (5) Oklahoma

(3) Denver - (6) Hjuston
(2) L. A. Klipers - (7) Dalas

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC