• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podatak za nevericu: 66 saigrača Lebrona Džejmsa trejdovano za 10 godina!?

Autor Nikola Janković

Tokom 12 sezona Majkla Džordana u Čikago Bulsima, obavljeno je ukupno 18 trejdova, a svlačionicu je napustilo 15 košarkaša. U "Kingove" druge četiri sezone u Klivlend Kavalirsima, 43 igrača moralo je da napusti tim.

 Podatak za nevericu: 66 saigrača Lebrona Džejmsa trejdovano za 10 godina!? Izvor: Guliver, Christian Petersen/Getty Images North America

Lebron Džejms (35) pozdravio se sa ukupno 66 saigrača u prethodnoj deceniji, od kojih je 43 ispratio iz svlačionice Klivlend Kavalirsa tokom drugog perioda saradnje sa franšizom koja ga je 2003. draftovala kao prvog pika.

Neki su, poput Majkla Bizlija i Morica Vagnera, morali su dva puta da isprazne ormarić.

Možda će vas zanimati

Računajući od čuvene TV emisije "Odluka" iz 2010. godine, kada je javnosti saopštio da odlazi na Floridu kod Dvejna Vejda, gde će im se pridružiti Kris Boš, a potom i Rej Alen, predsednici, potpredsednici i generalni menadžeri Majami Hita, Klivlend Kavsa i Los Anđeles Lejkersa imali su pune ruke posla u nastojanjima da najvećoj zvezdi lige obezbede i dovoljno jake timove za napad na titule.

U pomenutom periodu, samo Majami nije menjao trenera dok je Džejms bio pod ugovorom, dočekao ga je i ispratio trener sa drugim najdužim stažom u ligi, Erik Spolstra. Majk Braun dobio je otkaz u Klivlendu pred Džejmsov povratak sa Floride, kada je na iznenađenje mnogih postavljen šampion Evrolige, Dejvid Blat. Smenjen je na polovini druge sezone u ligi i postavljen Tajron Lu. Luk Volton, koji je bio trener Lejkersa pred Džejmsov dolazak, dobio je otkaz tokom prve zajedničke sezone, a prošlog leta postavljen je Frenk Fogel.

To je, shodno klasi, znanju i iskustvu, najlakše polazilo za rukom Petu Rajliju, koji je tokom "Kingove" četiri godine u Majamiju upotrebio korektnih 13 igrača u trejdovima i za to dobio četiri plasmana u finala i dva šampionska prstena.

Mnogo više muke, za nešto manje uspeha, imali su Džejmsovi saradnici iz sportskog menadžmenta Kavalirsa tokom poslednje četiri sezone saradnje. Vlasnik Den Gilbert otpustio je Krisa Grenta neposredno pred Džejmsov povratak iz Majamija, a njegov naslednik Dejvid Grifin izdržao je do početka sezone 2017/18, kada je brigu o kadrovskim pitanjima preuzeo Kobi Altman.

Njih dvojica zajedno trejdovala su tri i po košarkaška tima za četiri godine, skoro pa celu postavu po sezoni, a upečatljive su bile razmene između Kavalirsa i Lejkersa tokom Džejmsove poslednje sezone na Istoku.

Pola godine pre nego što će biti veličanstveno dočekan u El-Eju, u Kaliforniju su poslati Ajzea Tomas i Čening Fraj (prvi je odmah otpušten u Lejkersima, a drugi potom vraćen u Klivlend u još jednom trejdu), dok su među "kopljanike" stigli Džordan Klarkson i Leri Nens. Samo u toj sezoni Kavalirsi su napravili sedam trejdova, a jedan od onih koji su morali da odu bio je i sam Dvejn Vejd.

Godinu dana ranije, Kajri Irving zatražio je trejd nepunih mesec dana nakon istorijskog "kambeka" u finalu sa Golden Stejt Voriorsima i završio u Boston Seltiksima.

Nemir se uvukao u svlačionicu Lejkersa već posle nekoliko "Kingovih" meseci u dresu slavne franšize, jer je i pre dočeka Nove godine počela priprema terena za dolazak Entonija Dejvisa iz Nju Orleans Pelikansa. Iako ih zastupa isti agent, Rič Pol, Džejms i Dejvis nisu uspeli da ostvare zamisao u prvoj, ali jesu pred ovu sezonu, koja će na njihovu radost biti uskoro nastavljena u Diznilendu.

Izvor: Guliver, Christian Petersen/Getty Images North America

Ono što su znali još od jeseni 2018, Lonzo Bol, Džoš Hart i Brendon Ingram dočekali su na leto 2019. kada su poslati u Nju Orleans u zamenu za jednog od najdominantnijih centara lige, Ej-Dija.

Poređenja radi, Čikago Bulsi obavili su ukupno 18 trejdova od 12. septembra 1984, kada su draftovali Majkla Džordana, do 14. juna 1998. kada je isti igrač ubacio poslednji šut na šestoj utakmici finala sa Jutom Džez i odlučio da se drugi put povuče iz košarke. U taj zbir računali smo i trejdov koje je generalni menadžer "bikova" Džeri Kraus obavio tokom 1993. i 1994, dok se Em-Džej bavio bejzbolom.

Treba reći i da tri "dila" koja je obavio Kraus u tom periodu nisu podrazumevala odlazak igrača iz svlačionice Bulsa u kojoj su radila ukupno trojica trenera u Džordanovoj eri. Dobio je šest finala i šest titula.

Daleko najzvučnije ime koje je napustilo Čikago u tom periodu bio je Džordanov najbolji prijatelj Čarls Oukli, kojeg je Kraus poslao u ljutog rivala, Njujork Nikse, u zamenu za centra Bila Kartrajta. Ostali su: Džejson Kofi, Stejsi King, Bajron Hjuston, Denis Hopson, Dejv Korzin, Bred Selers, Ed Nili, Erl Karton, Džavanu Oldam, Kajl Mejsi, Dejvid Grinvud, Kit Li, Enis Vatli i Stiv Džonson, koji je trejdovan u februaru 1997.

Evo i spiska košarkaša koji su menjali timove, gradove i savezne države u deset od nepunih 17 Džejmsovih sezona u NBA ligi.

Majami (2010-14): Majkl Bizli, Bojan Bogdanović, Arnet Multri, Dekster Pitman, Sterling Braun, Džoel Entoni, Džordan Miki, Ben Bentli, Dejtona Dejvis, Rodžer Mejson, Sem Kriston, Pi-Džej Herston, Džejlen Novel.

Klivlend Kavalirsi (2014-18): Kerik Feliks, Timoti Luvavu, Entoni Benet, Endrju Vigins, Džon Lukas, Erik Marfi, Dvajt Pauvel, Malkom Tomas, Abdel Nader, Kadim Alen, Kit Bugans, Dion Vejters, Lu Amundson, Karsen Edvards, Furkan Korkmaz, Heri Džajls, Tajus Džons, Rakim Krismas, Brendan Hejvud, Majk Miler, Džastin Džejms, Džo Heris, Anderson Varežao, Moric Vagner, Albert Mirales, Metju Delavedova, Saša Kaun, Kejleb Svenigan, Majk Danlivi, Mo Vilijams, Kris Andersen, Kajri Irving, Kej Fedler, Ričard Džeferson, Erik Paskal, Dvejn Vejd, Čening Fraj, Ajzea Tomas, Džo Krauder, Derik Rouz, Dimitrios Agravanis, Iman Šampert.

Los Anđeles Lejkers (2018-??): Svjatoslav Mihailjuk, Majkl Bizli, Ivica Zubac, Ajzea Bonga, Džemerio Džons, Moric Vagner, Lonzo Bol, Džoš Hart, Deandre Hanter, Brandon Ingram.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC